Bėgimo aistruoliams skirtas portalas rhedeg.co.uk išdėstė septynias priežastis, kodėl kai kuriuos kamuoja nuolatinis nuovargis

Nenuostabu, jog per didelis mankštinimasis nuveda prie išsekimo ir nuovargio. Per daug pratimų priverčia kūną išskirti hormoną kortizolį. Šis hormonas padeda pakelti cukraus kiekį kraujyje po intensyvios treniruotės ir skatina medžiagų apykaitą. Vis dėlto, šalutinis efektas taip pat egzistuoja – per didelis kortizolio kiekis privers jus jaustis tarsi išsunktu.

Be to, DELFI jau yra rašęs, kad jei kortizolio kiekis padidėjęs, tai gali lemti, kad žmogaus oda bus problemiška – žmogus turės spuogų, bus padidėjęs jo odos riebumas, išsiplėtusios poros.

Darote per mažai pratimų

Rhedeg.co.uk rašo, kad pratimai priverčia kūną išskirti serotoniną ir adenoziną – pagrindinius endorfinus, kurie padeda sureguliuoti miego režimą. Be užtektino šių hormonų kiekio sutrinka žmogaus miegas ir jis gali tikėtis, kad sumažės energijos kiekis. Nauji tyrimai taip pat teigia, jog streso trūkumas gali mus priversti jaustis labiau pavargusiais. Trumpi streso protrūkiai, pavyzdžiui pratimai gali ne tik stimuliuoti, bet ir suteikti organizmui imunitetą.

DELFI primena, kad saikingas stresas stimuliuoja apsaugines organizmo jėgas: žmogus gali jausti energijos antplūdį, kurį, esant pageidavimui, galima nukreipti reikiama linkme. Vis tik, stiprus ir ilgalaikis stresas gali žaloti sveikatą.

Jei nenaudojate pakankamai skysčių, taip pat gali niekuomet taip ir nenuspėti savo nuovargio priežasties. Kiti dehidratacijos simptomai – svaigulys ir galvos skausmas. Didžiojoje Britanijoje rekomenduojama gerti nuo 6 iki 8 stiklinių skysčių per dieną. Kuomet mankštinamės, rekomenduojama išgerti po litrą skysčių kiekvieną pratybų valandą.

DELFI jau rašė, kad moterims per dieną reikėtų suvartoti 2 l, o vyrams – 2,5 l skysčių. Paskaičiuota, jog apie 80 procentų viso žmogui reikiamo vandens kiekio gaunama geriant, o likę 20 procentų pasisavinami iš maisto. Taigi kasdien moterys turėtų išgerti apie 8, o vyrai – apie 10 stiklinių skysčių. Į šį kiekį įeina įvairūs gėrimai, ne tik vanduo: taip pat ir paprastas ir aromatizuotas vanduo, pienas, sultys, gaivieji gėrimai, kava, arbata ir t. t.

Trūksta vitamino C

Streso metu mūsų antinksčių liaukos atlieką puikų darbą – gamina tokius hormonus kaip kortizolis. Bet antinksčių liaukoms reikia užtektinai vitamino C tam, jog teisingai funkcionuotų. Vitaminas C taip pat yra labai svarbus išsaugant ląsteles ir sveiką kūno audinį. Sulaikykite stresą ir nuovargį vartodami po 40 miligramų vitamino C per dieną. Jų apstu apelsinuose, pipiruose, brokoliuose ir bulvėse.

Nepamirškite magnio

Magnis yra būtinas mineralas norint išsaugoti gerą sveikatą. Jis naudojamas, kad visame kūne užtikrintų tinkamą nervų ir raumenų veiklą, taip pat išlaiko stiprius kaulus ir, svarbiausia, padeda energijos apykaitai. Magnio trūkumas gali lengvai sukelti lėtinį nuovargį. Jis gaunamas vartojant špinatus, pupas, riešutus ir sėlenomis prisotintą maistą.

Pamirštate nusistatyti žadintuvą

Buvo užimta savaitė, tad laukiate savaitgalio ir mėgaujatės maloniu gulinėjimu. Bet kuomet atsikeliate, jaučiatės dar blogiau. Kas vyksta? Tyrimai rodo, jog laikas, kai atsikeli, yra daug svarbiau savijautai nei tai, kiek laiko tu miegojai. Laikas, kuomet tu atsikeli, signalizuoja tavo smegenims ir kūnui, jog atėjo miego pabaiga. Mokslininkai mano, jog idealus laikas atsikelti ryte yra, kuomet laikrodis rodo lygiai 7 valandas 22 minutes.

„Kankinate“ savo kepenis

Kepenys vaidina esminę rolę detoksituojant mūsų kūnus. Jei neturėjote pakankamai poilsio ar kankinote savo kūną per dideliais alkoholio kiekiais, kepenims reikės dvigubai daugiau laiko atsistatyti. Kuomet kepenys apkraunami ar nedirba gerai, galima jaustis pervargusiu ir išsekusiu.

DELFI yra rašęs, kad jeigu turite problemų su kepenimis, vertėtų mažiau vartoti grietinės ir sviesto, o margarino visai reikėtų atsisakyti. Nepatariama valgyti svogūnų, česnakų, krienų, garstyčių, ridikų ir kitų aitrių produktų – jie turi eterinių aliejų, kurie smarkiai dirgina virškinamąjį traktą ir gali sukelti kepenų lygiųjų raumenų bei žarnyno spazmus. Tą patį galima pasakyti ir apie aštrius prieskonius (pipirus, imbierą, gvazdikėlius, ciberžolę, karį).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)