aA
Artėjant pavasariui, vis dažniau susimąstote, kad norėtumėte atsikratyti blogųjų savo mitybos įpročių ir pradėti maitintis sveikiau, o gal pasvajojate šiais metais šiltąjį sezoną pasitikti kiek dailesnėmis kūno linijoms? Tik neskubėkite griebtis drastiškų dietų! Mitybos specialistė, tinklaraščio sulieknek.lt autorė Vaida Kurpienė dalijasi patarimais, kaip viso to pasiekti tinkamu būdu.
Vaida Kurpienė
© DELFI montažas

Trumpalaikės priemonės, anot mitybos specialistės, nieko vertos. Keiskite savo kasdienius įpročius jau dabar: „Nuo šios minutės būkite savo geriausia versija ir darykite viską, ką galite artimiausiu metu. Pavyzdžiui, jei darbe ant stalo guli ir masina sausainiai, pavaišinkite jais kolegas, o jei jų pilna namie – padėkite aukštai spintelėje.“

V. Kurpienės teigimu, norint pradėti maitintis sveikiau, pernelyg nesistengiant užtenka laikytis vos trijų taisyklių. Pirmoji ir bene svarbiausia – valgyti sąmoningai.

„Tai reiškia, kad jei norite valgyti, visada atsisėskite prie stalo. Labai didelį dienos kalorijų kiekį sudaro užkandžiavimai, kurių nė nepastebime – prie televizoriaus, kine, prie knygos ar kompiuterio. Jei šalia užsiimame kita veikla, maisto suvalgyti galime net dvigubai daugiau“, – įspėja ji.

Kalbėdama apie sąmoningą valgymą Vaida Kurpienė primena ir elementarias etiketo taisykles – nemandagu kalbėti pilna burna, tad šio principo lengva laikytis net ir pietaujant su kolegomis, kai, atrodo, pokalbių išvengti neįmanoma. Viskas paprasta – svarbesnes temas aptarkite jau suvalgę pagrindinį patiekalą, prie kavos. Kitaip sutriks sotumo jausmas, blogiau virškins, nes kalbėdami rizikuojate valgyti didesniais kąsniais, tikina specialistė.

Jei sunku susilaikyti nuo bereikalingo užkandžiavimo, V. Kurpienė pataria paprasčiausiai stengtis nukreipti dėmesį kur nors kitur: vakarais pabendraukite su antrąja puse, su vaikais ar draugais prie puodelio žolelių arbatos pažaiskite stalo žaidimus – tiesiog pagalvokite, kokia veikla, be kramsnojimo prie televizoriaus ar kompiuterio, jus gali nudžiuginti ar bent atitraukti nuo maisto.

Taip pat eikite anksti miegoti – tai pagerins savijautą, ir tą vakarą, ir kitą dieną mažiau norėsis saldumynų, miltinių patiekalų.

Vaida Kurpienė: norint sulieknėti ir pasijausti geriau užtenka laikytis vos trijų taisyklių
© Shutterstock

Kita taisyklė – valgyti daugiau šviežių daržovių. „Kalbu ne tik apie salotų lapus, rinkitės pačias įvairiausias – nuo daigintų spindulinių pupuolių, kurios panašios į šviežius žirnelius, iki griežčio, kopūstų, morkų, ropių, burokėlių, ridikų. Porą kartų per dieną suvalgius tokių daržovių, pagerėja mūsų sotumo jausmas, juk, pavyzdžiui, suvalgę dvi nedideles arba vieną didelę morką (apie 200 g) jau jaučiame sotumą, o paskui, valgykime kitą maistą, kol pajusime sotumo jausmą“, – mažą triuką atskleidžia V. Kurpienė.

Pirkinių krepšelyje turi atsidurti raugintų ir šviežių kopūstų, žiedinių kopūstų, burokėlių, morkų, ridikų, kaliaropių, kitų šakninių daržovių. Valgykite jas neapdorotas termiškai per pietus, prieš pagrindinį patiekalą, ir per vakarienę.

Pašnekovės teigimu, valgant daugiau šviežių daržovių, pastebimai pagerėja ir savijauta, padaugėja energijos, sumažėja mieguistumas, padidėja atsparumas virusams, pagerėja virškinimas. Vienintelė sąlyga – daržoves turite gerai sukramtyti, kitu atveju gali pūsti pilvą, atkreipia mitybos specialistė.

Nors kaip vieną pagrindinių sveikos mitybos taisyklių daugelis įvardytų vandens gėrimą, V. Kurpienė pirmenybę teikia kitai – rinktis kuo mažiau apdorotus produktus. „Geriausia, jei perkame produktą iš vienos sudedamosios dalies. Beje, taip mes netgi galime sutaupyti. Neapdorotas, neperdirbtas maistas taip pat suteikia didesnį sotumo jausmą ir turi daugiau naudingųjų medžiagų, taigi sveikatą atkuriame valgydami labai paprastus produktus. Suvalgę neperdirbtų produktų greičiau pasijaučiame sotūs ir ilgiau sotūs išliekame, nes mūsų organizmas gauna pakankamai naudingųjų medžiagų“, – aiškina ji.

Grikių košė su pomidorų tyre
Grikių košė su pomidorų tyre
© Shutterstock

Pavyzdžiui, vietoj dešrų ir kumpių rinkitės paprastą mėsą, gerokai sveikiau ją troškinti žemoje temperatūroje orkaitėje ar virti, troškinti. V. Kurpienės tikinimu, pabandę pamatysite, kad su prieskoniais ilgai kepimo rankovėje keptą kumpį skanu valgyti ir šaltą vietoje dešros, o taip išvengsite įvairių maisto priedų. Kitas pavyzdys – vietoje varškės sūrelių rinkitės paprastą smulkintuvu sutrintą varškę, pagardintą natūraliu jogurtu su druska ir krapais, arba kefyru, cinamonu bei vanile. Vietoje greit paruošiamų dribsnių pusryčiams rinkitės birią grikių arba avižų košę. Dar pravers liesa ir riebi žuvis, kiaušiniai, pupelės, avinžirniai ir lęšiai, pilno grūdo makaronai, šiek tiek nekepintų riešutų, vaisių užkandžiams.

Sveikų produktų sąrašą jau turite, o kad būtų lengviau, V. Kurpienė pataria susiplanuoti, ką valgysite artimiausias 2–4 dienas ar bent jau šiandien ir rytoj.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Daiktai ir produktai, kurių jokiu būdu negalima dėti į mikrobangų krosnelę (44)

Tie, kurie naudoja mikrobangų krosneles, bent kartais turėtų susimąstyti, ar indai , į kuriuos...

Mitybos specialistė paaiškino, kodėl nereikėtų atsisakyti duonos (52)

Nusprendus keisti mitybos įpročius ir nuo šiol valgyti tik sveikai, dažnas puola į...

Ar mokate elgtis su druska? Klaidos, kurias darome gamindami maistą (7)

Gamindami padarome ne vieną klaidą, tad patiekalai būna prastesnės kokybės ir skonio, o kai...

Valgė rūkytas dešras ir sriubas iš miltelių. Tokių kūno pokyčių nesitikėjo (68)

„Šeimoje turime vakarą, kai valgome nesąmones. Nubalsuojame, kurią nesąmonę renkamės, ir be...

Maisto specialistė pasakė, kiek kartų per savaitę turėtume valgyti mėsą (55)

Vargina pilvo pūtimas , vidurių užkietėjimas, refliuksas , skausmas pavalgius ar atvirkščiai...

Top naujienos

Biurokratija trauktis nenori: išskyrė ministerijas rekordininkes ir tikras klampynes (178)

Bene visos iki šiol dirbusios Lietuvos valdžios žadėjo mažinti biurokratinį aparatą. Ne...

Niekas apie tai nepagalvojo: skyrybų atveju tektų dalintis ir kaupiamą pensiją (125)

Senatvei kaupiamos lėšos pagal įstatymą yra laikomos bendru sutuoktinių turtu, tad skyrybų...

Orai: šaltis parodys savo nagus (32)

Pirmadienio dieną iš vakarų priartės nauja kritulių zona. Debesuotumas sparčiai didės....

Protiniai dantys: kam rauti būtina, o kas tai padaręs gali smarkiai pasigailėti (24)

Vieni suaugę žmonės turi keturis protinius dantis , kitiems per visą gyvenimą jie taip ir...

Pagalvojo ne apie visus? Atlyginimas – pusantro šimto eurų mažesnis (53)

Kai garsiai buvo pristatoma mokesčių reforma, ir finansų ministras, ir premjeras pabrėžė –...

Šią naktį visas pasaulis stebėjo kruvinojo Mėnulio užtemimą (21)

Praėjusią naktį žmonės visame pasaulyje stebėjo Mėnulio užtemimą.

Ką susirgę renkasi lietuviai - žolelę ar piliulę (21)

Įpusėjus šaltajam metu laikui, kuomet vis mažiau laiko praleidžiama gryname ore ir padidėjus...

Inga Stumbrienė prisipažino: augindama vaikus darė vieną klaidą (5)

Žinoma verslininkė ir modelis Inga Stumbrienė kartu su vyru Aivaru augina berniuką ir mergaitę,...

Didžiausi grožio mitai, kuriais lietuvės vis dar aklai tiki (1)

Turėti skaisčią ir švarią odą – nelengva, o kai kuriems ir ypač sudėtinga užduotis....

Nusivylė sistema, kuri gyvybiškai reikalinga šimtams tūkstančių jaunų šeimų (6)

Vilniečių šeima labai nusiminė, kai sužinojo, kad jų dukra negavo vietos darželyje. O taip...