Skaitykite 5braskės.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Šampūnai, kondicionieriai, brangios plaukų kaukės  kam tik mes nepasiryžusios leisti pinigus, kad tik kasdien „moters jėga" vadinami plaukai atrodytų nepriekaištingai. Tačiau retai kada susimąstome, kaip plaukų blizgesį, elastingumą ir tankumą veikia mūsų dienos racionas.

Dermatologai, besispecializuojantys su plaukais susijusiomis problemomis, teigia, kad gerai subalansuotoje dietoje, kuri paskatins plaukų augimą ir akivaizdžiai pagerins jų išvaizdą, turi būti gausu B grupės vitaminų, geležies, sieros bei cinko.

Specialistų teigimu, maistingosios medžiagos kai kuriuose produktuose „konkuruoja" vienos su kitomis, todėl pasisavinimo procesas gali sulėtėti arba visiškai nevykti. Kita vertus, kai kurie jų yra neginčytini lyderiai:

Raudona mėsa.
Anot ekspertų, raudona mėsa yra neabejotinas lyderis kalbant apie produktus plaukams. Joje gausu cinko, vitaminų B1 ir B12, geležies bei sieros  visų plaukų blizgesį labiausiai įtakojančių elementų puokštė.

Paukštiena ir žuvis. Jeigu raudona mėsa nėra jūsų favoritė, tuomet reikiamą geležies kiekį galite gauti valgydamos žuvį arba paukštieną. Ypatingai maistingas yra otas, jo mėsoje gausu biotino (vitamino B7), kuris stiprina plaukus ir apsaugo juos nuo lūžinėjimo.

Beje, jei prakalbome apie baltymus, kiaušinio baltymas plaukams nesveika. Jame esantis komponentas avidinas blokuoja biotino pasisavinimą žarnyne, o biotinas yra vienas pagrindinių faktorių, turinčių įtakos enzimų reakcijai ir plaukų augimui.

Pupelės.
Supermaistu kartais vadinamas produktas pasižymi dideliu folio rūgšties (vitamino B9) bei geležies kiekiu (pastarasis apsaugo nuo plaukų slinkimo). Be to, tai puikus daržovių baltymų šaltinis.

Žalios, lapinės daržovės. Lapinės daržovės yra puikus vitamino B1 ir geležies šaltinis. Taip pat jose gausu ir vitamino C, kuris teigiamai veikia geležies pasisavinimą.

Sūris. Taigi, sūris  tai vitaminų B12 ir B1, cinko ir baltymų, būtinų plaukų blizgesiui, šaltinis.

Pilno grūdo, rupių miltų produktai. Baltų miltų produktai, kenkia ne tik jūsų sėdimosios uodegos, bet ir plaukų uodegos būklei. Todėl norėdamos pasirūpinti plaukais vietoje baltos bandelės rinkitės vitaminų B1 ir B9 prisotintą juodą, ruginę duoną.

Tegul jūsų grožis nebūna suvirškinamas kartu su maistu, kurį valgote!