Atliktų tyrimų duomenys parodė, kad laikantis sveikos Viduržemio jūros dietos efektyviau nei vartojant statinus sumažinama ankstyvos mirties rizika, rašo „The Daily Mail“.

Kaip tvirtina tyrimą iniciavę specialistai, širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems asmenims turėtų būti skirta dieta, kurioje būtų gausu tokių produktų kaip alyvuogių aliejus, taip pat daržovių ir riešutų. Anot specialistų, tik išbandžius šią dietą racionalu pereiti prie vaistų.

Romoje vykusioje didžiausio masto širdies ligų konferencijoje pateikti tyrimų rezultatai įrodė, kad širdies ir kraujagyslių ligų kamuojamiems dietos besilaikiusiems pacientams pavyko 37 proc. sumažinti staigios mirties riziką.

Gydytojai iš Didžiosios Britanijos teigia, kad tyrimas sufleruoja paprastą išeitį širdies ligomis sergantiems žmonėms. Laikantis dietos ir nepatiriant jokio pašalinio vaistų poveikio galima visiškai nesunkiai sumažinti mirties riziką.

Viduržemio jūros dieta, kaip žinia, padeda apsisaugoti nuo širdies ligų, cukrinio diabeto ir vėžio vystymosi.

Visgi pastaruoju metu atliktas tyrimas pateikia kaip niekad tvirtų įrodymų, kad Viduržemio jūros dieta gali padėti ir jau širdies ligomis sergantiems pacientams.

Tokiems ligoniams beveik visada skiriama cholesterolio kiekį mažinančių statinų, kurie, kaip įrodyta, efektyviai apsaugo gyvybę.

Remiantis 2013-ais metais atliktu tyrimu, kuriame dalyvavo 200 tūkst. pacientų, medikamentais ankstyvos ligonių mirties tikimybę pavyko sumažinti net 18 proc.

Kai kurie specialistai tvirtina, kad statinai nepakeičiami, nes kasmet išsaugo 7 tūkst. gyvybių Didžiojoje Britanijoje.

Bet daugelis pacientų sunerimę dėl galimo per didelių vaistų, kurie per mėnesį nekainuoja nė pustrečio euro, dozių skyrimo.

Viduržemio jūros dieta pagrįsta vaisių, daržovių, žuvies ir alyvuogių aliejaus vartojimu. Jos laikantis tenka labai apriboti angliavandenius, cukrų ir apdorotus produktus. Vilioja tai, kad nebūtina skaičiuoti kalorijų ir nereikia stebėti suvartojamų riebalų kiekio.

Specialistai mano, kad dieta ypač teigiamai veikia širdies ligomis sergančius ligonius, nes joje daug Omega-3 ir mono-nesočiųjų riebalų rūgščių turinčių produktų.

Italijos mokslininkų komanda septynerius metus stebėjo, kaip dieta veikia beveik 1 200 širdies ligomis sergančių pacientų.

Per tą laikotarpį 208 ligoniai mirė. Atsižvelgiant ir į kitus veiksnius, tokius kaip diabetas, rūkymas, cholesterolio kiekis kraujyje ir amžius, buvo nustatyta, kad griežtai laikantis Viduržemio jūros dietos mirties tikimybė sumažėja net 37 proc.

Mokslininkai įspėja, kad pacientai, kuriems skirta vaistų, neturi nustoti jų vartoti nepasitarę su gydytoju.

Jie taip pat tvirtina, kad ir statinus vartojantys širdies ligomis sergantys asmenys, pakeitę valgymo įpročius, gali gerokai pailginti gyvenimo trukmę.

„Prieš skirdami vaistų, gydytojai turėtų pagalvoti, ar ne geriau iš pradžių rekomenduoti laikytis dietos, – sako profesorius Giovanni de Gaetano iš instituto „IRCCS Neuromed“. – Dietos poveikis yra panašus kaip statinu, tik nepasireiškia jokių pašalinių efektų.“

Europos kardiologų asociacijos ESC suvažiavime profesorius G. de Gaetano pabrėžė, kad statinų svarbos paneigti negalima.

Mokslininkas pridūrė, kad gydytojams rekomendavus pakeisti valgymo įpročius, pavyktų sumažinti statinų suvartojimą. Jis pakišo mintį, kad laikytis Viduržemio jūros dietos būtų lengviau, jei vyriausybė skirtų atitinkamą paramą.

„Juk vaistai kompensuojami, tad kodėl negalėtų būti kompensuojami vaisiai ir daržovės?“ – klausia profesorius.

Kardiologas iš Londono Aseemas Malhotra, jau seniai įrodinėjęs mitybos įtaką sveikatai, pritarė, kad tyrimo rezultatai verčia susimąstyti.

Viduržemio jūros dieta, pasirodo, efektyvesnė už daugelį medikamentų. Ji daug labiau apsaugo širdies ir kraujagyslių ligomis sergančius ligonius. Daugiausia naudos teikia tokie maisto produktai kaip alyvuogių aliejus, riešutai, riebiosios žuvys ir daržovės. Be to, kitaip nei statinai, šie produktai nesukelia jokių nepageidaujamų efektų. Sveikatos apsaugos sistemoje būtina skirti deramą dėmesį gyvenimo būdu pagrįstai medicinai“, – sako A. Malhotra.

Didžiosios Britanijos širdies ligų fondo „British Heart Foundation“ vadovas profesorius Jeremy Pearson pridūrė: „Būtina žinoti, kad net tada, kai širdies ir kraujagyslių liga diagnozuota, laikantis Viduržemio jūros dietos pavyksta gerokai sumažinti sveikatai keliamas mirtinas grėsmes.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)