angliavandeniai

angliavandeniai

Angliavandeniai, karbohidratai arba sacharidai (gr. σάκχαρον – cukrus) – polifunkciniai organiniai junginiai, kurie turi vieną aldehido funkcinę grupę arba ketogrupę ir daug -OH grupių. Bendra formulė kartais užrašoma kaip CnH2nOn, bet tai nėra visiškai tikslu, nes kai kurie karbohidratai (jų pavadinimuose sakomas priešdėlis deoksi) turi vienu deguonies atomu mažiau (-H vietoje -OH).

Mitybos specialistas griauna mitus: daugelio demonizuojami angliavandeniai nėra tokie kenksmingi, kaip atrodo

Pastaraisiais metais maisto, mokslo ir mitybos, sveikos gyvensenos ir sveikatos apsaugos srityse vyksta karštos diskusijos ir ginčai – naudingi ar...

Gydytoja dietologė siūlo neatsisakyti riebalų: pasakė, ką laiko tikru aliejų karaliumi

Dietų kultūra užvaldžiusi pasaulį. Žmonės baiminasi valgyti bulves, duoną, ypač šviesią, riebalus. Tačiau gydytoja dietologė, psichoterapeutė...

Veiksnys, darantis didžiulę įtaką vėžio atsiradimui – pakenkti gali net labiau nei rūkymas (1)

Kai Lietuvoje vėžio diagnozę kasdien išgirsta beveik pusšimtis žmonių, o iš visų mirusiųjų per metus kas penkto gyvybę pasiglemžia būtent ši...

Pagrindinio priaugusio svorio kaltininko daugelis be reikalo ieško cukruje – tikroji priežastis slypi kitur (3)

Cukrus yra lengvai įsisavinamas, greitas energijos šaltinis, angliavandenis , kuris, kaip kiti angliavandeniai suskaidomi iki monosacharidų, neturi...

Sveikai gyventi norinčių ir sportuojančių baubas – alkoholis: Artur Lebedenko-Swan įvardija 6 priežastis, dėl ko norėsite atsisakyti šių svaigalų

Kiekvieną šeštadienio rytą, vedžiodamas šunį Vilniaus senamiesčio gatvelėmis, matau linksmuosius ryto vaiduoklius, rėkaujančius su taure rankose,...