Taip, tiesa, kad perdirbtuose maisto produktuose, kuriuose yra daug cukraus, ir rafinuotuose grūduose, paprastai trūksta svarbių vitaminų ir mineralų. Tačiau kai kurie angliavandenių turintys produktai, kuriuose gausu maistinių medžiagų ir skaidulų, iš tikrųjų gali būti labai naudingi.

Nors mažai angliavandenių turinčios dietos kai kuriems žmonėms gali būti naudingos, nėra jokios priežasties vengti daug angliavandenių turinčio maisto.

Angliavandenių naudą yra pabrėžę ir Lietuvos dietologų draugijos nariai. Jie teigė, kad su angliavandenių gausiais produktais taip pat gaunamos ir sveikatai itin palankios maistinės medžiagos: skaidulinės medžiagos, vitaminai, mineralinės ir įvairios bioaktyvios medžiagos, būtinos organizmo fiziologiniams procesams užtikrinti.

„Remiantis šiuolaikinės, įrodymais pagrįstos, medicinos srityje dirbančių mokslininkų sudėliotomis ir šiuo metu galiojančiomis sveikatai palankios mitybos rekomendacijomis, angliavandeniai subalansuotoje dietoje turėtų sudaryti 45–65 procentų viso dienos energijos poreikio, iš jų iki 10 proc. gali tekti pridėtiniams paprastiesiems angliavandeniams arba kitaip vadinamiems cukrams. Arba angliavandenių, kaip ir kitų maistinių medžiagų, poreikis turi būti įvertinamas individualiai.

Tokios tarptautinės organizacijos kaip Pasaulio sveikatos organizacija, Amerikos širdies asociacija, Europos širdies tinklas, Europos kardiologų draugija, Amerikos diabeto asociacija, Amerikos vėžio draugija, Europos medicininės onkologijos draugija ir kitos su sveikata susijusios tarptautinės organizacijos nepakankamą skaidulinių medžiagų gausių produktų: grūdų, daržovių, vaisių ir uogų, kiekį dietoje sieja su dažniausių lėtinių ligų: širdies ir kraujagyslių, cukrinio diabeto, onkologinių ligų ir nutukimo rizika. Siekiant sumažinti pastarųjų ligų riziką, ragina šių produktų vartoti daugiau. 

Be abejonės, sutinkame, kad pridėtinių paprastųjų angliavandenių perteklinis vartojimas susijęs su jau minėtų lėtinių ligų rizika, bet nepritariame, jog tai siejama su visų rūšių angliavandeniais“, – skelbė Lietuvos dietologų draugija, kritikavusi populiarioje televizijos laidoje formuotą nuomonę, kad angliavandeniai yra besąlygiškai atsakingi už lėtinių ligų atsiradimą. Visą tekstą rasite čia.

Taigi, angliavandenių atsisakyti nereikėtų, svarbu pasirinkti teisingus. Pateikiame 12 daug angliavandenių turinčių maisto produktų, kurie yra neįtikėtinai sveiki.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)