Nors dietologai iki šiol rekomendavo kava nepiktnaudžiauti ir apsiriboti 2 puodeliais per dieną, tačiau Amerikoje, kur ir buvo atlikta ši studija, tai negalioja. Amerikietis per dieną vidutiniškai išgeria 3,1 puodelio šio tamsiai rudo gėrimo, pagerinančio dėmesingumą ir suteikiančio energijos. Dabar tiek jie, tiek šiuo tyrimu pasitikintys lietuviai, turės pasiteisinimą kavos išgerti dar daugiau – ištyrę beveik pusę milijono kavos mėgėjų, mokslininkai reziumavo – kuo daugiau kavos, tuo mažesnė melanomos rizika.

Tyrėjų komanda pažymi, kad odos vėžio išvengė tie respondentai, kurie gėrė kavą su kofeinu. Pažymėtina ir tai, kad 4 reguliariai geriamos kavos puodeliai sumažino piktybinės, o ne in situ melanomos riziką. Pastaroji yra I-os stadijos melanoma, kai piktybinio naviko ląstelių aptinkama tik epidermyje.

Tiesa, išvadose mokslininkai pažymi, kad šią kavos vartojimą skatinančią išvadą reikėtų vertinti atsargiai, nepamirštant ir kofeino perdozavimo keliamų pavojų, pavyzdžiui, nemigos, dirglumo, aukšto kraujospūdžio, raumenų virpėjimo ar skrandžio pykinimo. Tuo metu moterys perspėjamos, kad per dažnas kavos gėrimas gali trikdyti jų siekius pastoti.

Angliška tyrimo santrauka pasiekiama čia.

Ligų prevencijai – į „penso universitetą“

Manoma, kad kava saugo nuo antrojo tipo diabeto. Praėjusiais metais Harvardo universiteto (JAV) tyrėjai surinko pakankamai duomenų, kad galėtų patvirtinti šį faktą – žmonės, kurie 1-2 puodeliais padidino kasdienį šio gėrimo vartojimą sumažino antrojo tipo diabeto grėsmę net 11 proc.

Taip pat manoma, kad kava gali užkirsti susirgimą Parkinsono liga. 2000 m. atliktoje studijoje rašoma, kad žmonės, geriantys kavą demonstratyviai mažiau sirgo Parkinsono liga. Taip pat pažymėta, kad kava lengvina ir šia liga sergančiųjų judėjimą, mat kava stimuliuoja adrenalino išsiskyrimą, kuris padeda atpalaiduoti raumenis.

Didieji stiprios kavos mažuose puodeliuose mėgėjai italai 2013 m. publikavo tyrimą, kuriame tvirtina, kad kava vos ne perpus (40 proc.) kepenų vėžio riziką. Šių mokslininkų teigimu, minimum 3 reguliariai geriamos kavos puodeliai šią statistiką galėtų pastūmėti dar aukščiau ir riziką sumažinti net 50 proc.

Galiausiai, Izraelio ir Harvardo mokslininkai neseniai pareiškė, kad 2 europietiško dydžio kasdien geriamos kavos puodeliai drastiškai sumažina širdies problemų riziką. Jų skaičiavimais, tie, kurie kasdien išgeria net 4 puodelius kavos, širdies nepakankamumą sumažina 11 proc.

Kavos vartojimo pėdsakus galima atkasti gilioje senovėje. Štai, pavyzdžiui, XVII a. Anglijoje ėmė masiškai kurtis kavos namai (kavinės), kurie vadinti „penso universitetais“. Šį apibūdinimą lėmė tai, kad kava anuomet kainavo vos pensą, o prie puodelio gardžios kavos vyko inteligentiški pokalbiai.

Šiandien kava yra vienas populiariausių gėrimų pasaulyje. Prestižinio britų žurnalo „Medical News Today“ duomenimis, per metus išgeriama 400 mlrd. šio stimuliuojančio kavamedžio produkto puodelių. Suomijoje vienas žmogus per metus išgeria 12 kg kavos. Antroje vietoje lieka norvegai ir islandai su 10 ir 9 kg. Šiame sąraše Lietuva yra 13-a, mat skaičiuojama, kad lietuviai per metus įsigyja ir suvartoja vidutiniškai 5,8 kg šio antioksidantais praturtinto gėrimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)