antioksidantai

114 straipsnių

Antioksidantai – medžiagos, kurios saugo kūno ląsteles nuo laisvųjų radikalų sukeliamų pažeidimų, todėl kontroliuoja, kokiu greičiu mes senstame. Jei organizmas tinkamai neapsaugotas, laisvieji radikalai gali įsismarkauti ir nulemti prastesnę ląstelių funkciją. Tai gali sukelti audinių degeneraciją ir skatinti Alzheimerio, širdies ar onkologines ligas.

Retas žino: tai vienas svarbiausių organizme gaminamų antioksidantų, kurio sumažėjęs kiekis lemia onkologines ligas, nevaisingumą, diabetą

Roma Macijauskaitė

Tai vienas svarbiausių ir stipriausių antioksidantų, kurį gamina pats organizmas, o apie jo trūkumą įspėja nuovargis, miego problemos, anemija. Mokslininkų tyrimai skelbia, kad daugelis lėtinių ligų yra susijusios su sumažėjusiu šio antioksidanto kiekiu. Tai: onkologiniai susirgimai, lėtinės kepenų ...

Eglė Gabrilavičiūtė

Tam tikrai maisto produktai natūraliai stiprina širdį ir mažina kraujospūdį. Mitybos ekspertai rekomenduoja nieko nelaukus pradėti jais dieną ir įtraukti į pusryčių valgiaraštį. Teigiama, kad įvairiose uogose esantys antioksidantai gerina kraujotaką, kalis bananuose reguliuoja kraujospūdį, o omega t...

Goda Raibytė-Aleksa, VU Gyvybės mokslų centras

Habilituoto mokslų daktaro Narimanto Čėno laboratorijoje vyksta redoks aktyvių vaistų, jų analogų ir pirmtakų tyrimai. „Tai dažnai nėra tokie preparatai, kuriuos gauname vaistinėje, tačiau jų tyrimai leidžia prognozuoti naujas vaistų pritaikymo galimybes arba jų šalutinį poveikį“, – pasakoja mokslin...

Sandrija Čapkauskienė, biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė

Agrastai yra puikus antioksidantų, įskaitant vitaminą C, nedidelį kiekį vitamino E ir polifenolių, šaltinis. Agrastuose gausu flavonolių, kurie siejami su širdies sveikata ir gali turėti insultą mažinantį, su vėžiu kovojantį ir antivirusinį poveikį. Taip pat antocianinai. Šie junginiai - tai spalvot...