Taigi, jei norite paspartinti medžiagų apykaitą, tegu šie principai tampa jūsų gyvenimo dalimi:

1. Gerkite daugiau vandens

Vienas nesudėtingiausių dalykų – įprasti pradėti dieną 300–500 ml vandens. Taip ne tik aprūpinsite organizmą skysčiu po nakties poilsio, bet ir pažadinsite virškinimo sistemą.

Vanduo, o ypač šaltutėlis vanduo spartina medžiagų apykaitą.
Dar vienas variantas – žolelių arbata, ji irgi papildys organizmą skysčiais. Žalioji arbata turi dar ir antioksidantų bei nedidelį kiekį kofeino, kuris taip pat spartina medžiagų apykaitą.

2. Pusryčiams valgykite baltymų

Paprasčiausias būdas pradėti sveikos mitybos dieną – pusryčiams suvalgyti 20–30 g vertingų baltymų, kurių gausite iš kiaušinių, graikinio jogurto, kokteilių su baltymais ir duonos su baltymais.

Baltymingi pusryčiai ne tik reguliuoja gliukozės lygį kraujyje, ilgam suteikia sotumo. Baltymingam maistui suvirškinti sunaudojama daugiau kalorijų nei angliavandeniams, taigi taip paspartinate ir medžiagų apykaitą. Galimi pusryčių variantai – plakta kiaušinienė su daržovėmis, sūdyta lašiša su avokadu, duona su riešutų užtepu, kokteilis su baltymų milteliais arba graikinis jogurtas su vaisiais.

3. Nepamirškite ląstelienos

Laikantis baltymingos dietos daroma viena klaida – pamirštama per dieną suvartoti apie 20–30 g ląstelienos. Ląsteliena sveika virškinimo sistemai, o suvalgyta per pusryčius ji ilgam suteiks sotumo.
Galima pasipjaustyti daržovių prie kiaušinienės. Duonoje su baltymais ir mažiau angliavandenių įprastai yra nevalytų grūdų ir sėklų, sėlenų. Arba įberkite į graikinį jogurtą avižinių dribsnių, įpjaustykite vaisių.

4. Rytais į naudą kofeinas

Vienas lengviausių būdų paspartinti medžiagų apykaitą – kasdien išgerti gėrimo su kofeinu, o tam tinkamiausias metas – rytas. Kofeinas – stimuliatorius, nedideliais kiekiais jis spartina medžiagų apykaitą.

Vidutinio dydžio kavos puodelyje yra apie 100 mg kofeino, o arbatos ar tirpios kavos puodelyje – 40–60 mg kofeino. Tiesa, turėkite omenyje, kad suaugusiam žmogui nepatariama per dieną viršyti 300–400 mg kofeino.

5. Griežčiau ribokite cukrų

Kuo daugiau saldumynų vartojame, ypač ryte, tuo daugiu jų norime. Taigi aišku, kodėl su bananų duona ir karameline late pradėta diena žada, kad saldumynų bus suvalgyta daugiau.

Suvalgius daug perdirbtų angliavandenių su pridėtiniu cukrumi (pvz., vaisinis jogurtas, bananų duona, saldi kava) organizme pagaminamas gana didelis kiekis insulino.

Insulinas sužadina saldumynų norą, jis dalyvauja ir organizmui kaupiant riebalus. Taigi kuo mažiau perdirbtų angliavandenių ir saldumynų suvalgysime ryte, tuo lieknesni būsime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)