Vizitą pas gydytoją atidėliojo metus

„Manęs labai dažnai klausia, kaip sugalvojau numesti svorį, bet tokio kertinio akmens, kokio nors nutikusio įvykio – nebuvo. Turėjau viršsvorį visą gyvenimą ir vienu metu man gyventi su juo tapo tiesiog nekomfortiška. Draugė rekomendavo gydytoją dietologę, tačiau dar metus vis tempiau laiką ir nenorėjau registruotis, bijojau, kad lieps atsisakyti daug produktų ir pradėti intensyviai sportuoti“, – pradėjo pasakoti pašnekovė.

Prieš ateidama pas gydytoją, moteris niekada nebuvo bandžiusi laikytis dietų, išskyrus tai, jog ilgus metus buvo vegetarė, o neseniai tapo vegane. Nors internete galima rasti pačių įvairiausių patarimų, moteris sako, kad specialistais pasitiki labiau, todėl nusprendė užsirašyti pas dietologę.

Pas ją atvykus, pasak pašnekovės, viskas vyko labai paprastai: užduoti keli klausimai ir pagrindinis – kokį svorį pacientė norėtų pasiekti.

„Tuo metu, kad galiu pasiekti norimą svorį, man atrodė visiškai neįtikėtina. O tada davė tokią paruoštukę apie struktūruotą mitybą, joje buvo nurodytos maisto rekomendacijos ir porcijos, taip pat ir ko vengti. Gydytoja pasakė, kad jos tikslas nėra mane priversti laikytis kokios nors dietos, bet išmokti maitintis taip, kad vėliau galėčiau tai daryti be jos pagalbos“ – sakė Margarita.

Pasak jos, tai labai nustebino, todėl net paprašė konkretaus mitybos plano su patiekalais. Vis dėlto gydytoja nusprendė pirmą mėnesį suteikti daugiau laisvės ir pažiūrėti, kaip seksis.

„Pirmą mėnesį nebuvo lengva, nes mano įpročiai buvo blogi, be to, daug ko nevalgiau, pavyzdžiui, avižinės košės. Tačiau po truputį darėsi vis lengviau, o ir aš pati taip smarkiai savęs neribojau ir nemažai sau leisdavau. Nusipirkau virtuvės svarstykles ir pradėjau sverti savo porcijas, taip pradėjau suprasti, kiek ir ko valgau“, – pasakojo pašnekovė.

Po mėnesio Margarita apsilankė pas gydytoją ir pamatė, kad pasiekė pirmuosius rezultatus. Tai tapo puikia motyvacija, o ir tikslaus mitybos plano neprireikė.

Pyragėlių neatsisakė

„Pagal gydytojos rekomendacijas valgau 5-6 kartus per dieną, 3 pagrindinius patiekalus ir 2-3 užkandžius. Dažniausiai tai būna koks nors vaisius. Valgau kas 2-3 valandas, o tai yra pakankamai dažnai. Nors nuo pirmo apsilankymo praėjo 3 metai, vis dar sveriu savo maistą, nes jei tik to nepadarau, vėliau sunku būna vėl grįžti į vėžes“ – kalbėjo Margarita.

Paklausta, ar teko atsisakyti cukraus, Margarita pradeda juoktis, nes, pasak jos, to padaryti tikrai nesugebėtų – per daug mėgsta pyragėlius.

„Prieš apsilankydama pas gydytoją buvau linkusi labai save graužti, kai suvalgydavau ką nors nelabai sveiko, dalinau maistą į blogą ir gerą, o toks mąstymas nelabai padeda. Mes abi labai daug kalbėdavome, neretai būdavo taip, kad ateidavau pas ją ir tiesiog guosdavausi, kad suvalgiau pyrago. Tačiau gydytoja man pasakė, kad gero ir blogo maisto nėra, o jei labai norime, tai ir nereikia savęs taip riboti, tik viską reikia daryti su saiku“, – sakė pašnekovė.

Pasak jos, dietologė ją nuramindavo – geriau leisti sau suvalgyti pyrago gabalėlį nei sėdėti ir dėl to kentėti. Turime išmokti taip suvaldyti savo mitybos įpročius, kad galėtume šitaip gyventi visą gyvenimą.

„O aš negaliu visą gyvenimą iškęsti be pyragėlių. Tik prisimenu, kad jei suvalgiau šiandien, ryt to nebevalgysiu. Aš valgau daug įvairaus maisto, saldumynus irgi valgau, bet būna, kad vieną savaitę visiškai nenumetu svorio. Vis dėlto atsigriebiu kitą“, – kalbėjo Margarita.

Per trejus metus moteris numetė maždaug 40 kg, o savo kūną dabar apibūdina kaip tobulai netobulą bei džiaugiasi, kad pagaliau išmoko mėgautis maistu. Pašnekovė atvira – pasak jos, nors kiti numeta ir daugiau, tokį svorį, koks yra dabar, ji galinti išlaikyti ir nepamiršti džiaugtis gyvenimu.

„Kadangi labai nemėgstu sportuoti, gydytoja patarė vienintelį dalyką: per dieną nueiti po 10 tūstančių žingsnių. Iš pradžių šis skaičius man buvo sunkiai pasiekiamas, nes dirbau sėdimą darbą ir mažai judėjau, bet pradėjau vaikščioti, kuo labai patenkinti buvo mano šunys. Pradėjau sekti programėlėje, kiek žingsnių nueinu, tada pajaučiau savotišką azartą. Man tai nebuvo sunku, nes, pavyzdžiui, bėgioti ar eiti į sporto salę labai nenorėčiau. Ir iki šiol aš labai daug vaikštau“ – sakė Margarita.

Vienas iš sėkmės ingredientų – komandinis darbas

Taip pat padėjo ir savišvieta – Margarita pradėjo skaityti įvairias viršsvorį turėjusių žmonių istorijas, domėtis svorio metimo temomis, kurti pozityvų santykį su maistu. Pasak jos, dar vienas labai svarbus sėkmės ingredientas – komandinis darbas su gydytoja dietologe, šeima bei draugais.

„Aplinkos palaikymas irgi yra labai svarbu. Pastebėjau, kad žmonės patys to nesuprasdami, dažnai tiems, kurie nori numesti svorio, daro didžiulį spaudimą. Spaudžia suvalgyti dar kažką, sakydami, kad nuo tiek nieko nenutiks, kad nereikia išsigalvoti ir panašiai. Tai atlaikyti nėra taip paprasta. Tai, kad periodiškai lankydavausi pas savo gydytoją, ir su ja vis aptardavome pasiektus rezultatus, mane labai motyvavo ir padėjo neišklysti iš kelio. Iš jos gavau labai daug palaikymo, konsultacijų, daug naujų žinių“, – kalbėjo pašnekovė.

Pasak jos, ne tik gydytoja, bet ir artimieji padėjo susidaryti naujus įpročius.

„Mano vyras nesveiką maistą valgo man nematant – darbe ar išėjęs su draugais, nes supranta, kad jei tokie produktai bus namie, man tikrai bus labai sunku susilaikyti. Kai išeiname su draugais, iškart juos perspėju, kad stengiuosi maitintis sveikai, ir prašau eiti į tokias vietas, kur galėčiau rasti sveiko maisto alternatyvų“, – sakė Margarita.

Taip, kaip pradėjo maitintis prieš 3 metus, moteris maitinasi vis dar dabar. Pasikeitė tik tai, kad keli papildomi vėl priaugti kilogramai negąsdina taip, kaip seniau – juos vėl nesunkiai numeta.

Pradėjus kristi svoriui, pirmos mintys, kurios aplankė moterį – kokį džiaugsmą pajus, kai pagaliau galės kopti į kalnus ar planuoti dviračių žygį su palapinėmis, ko niekada negalėjo daryti. Tai Margaritai suteikė daug ryžto ir toliau laikytis visų mitybos principų.

„Mesti svorio nepradėjau dėl grožio standartų, mano grožio suvokimas yra kitoks. Taip nusprendžiau tiesiog dėl to, kad pačiai būtų lengviau gyventi. Man vyras vis siūlydavo pasiimti palapines, šunis ir išvykti į dviračių žygį, bet to tiesiog fiziškai nesugebėdavau. Dabar jaučiuosi tarsi išsilaisvinusi, nes noriu – ir galiu tai padaryti, nebėra svorio, kuris tam trukdytų“, – džiaugėsi pašnekovė.

Žmonėms, norintiems atsikratyti juos slegiančio antsvorio, Margarita pataria nebijoti kreiptis į gydytojus dietologus. Pasak jos, jie nėra nei pikti, nei baisūs, kokius dažnai įsivaizduojame prieš vizitą.

„Taip pat labai dažnai bijoma, kad nebus pasiektas greitas rezultatas ir tada bus gėda, ką pasakys kiti, tačiau to bijoti nereikia, juk svarbiausia, kaip jautiesi pats. Mano nuomone, bet koks rezultatas yra vis tiek rezultatas, net jei per metus numeti ir 5 kg. Reikia nusiteikti, kad viską padarysite, net jei ir mažais žingsneliais“, – sakė Margarita.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)