LNK Žinių“ kalbinta Rasa Pauliukevičienė dirba Kėdainių Šviesiosios gimnazijoje ir yra viena iš beveik 400 pedagogų, susirinkusių pirmadienį Birštone į diskusiją su švietimo ministru Gintautu Jakštu. Diskutuota, ar ministerija ras pinigų jų algoms pakelti, nes išgyventi esą nebeįmanoma.

„Aš, tarkime, atsisakiau mašinos, nes aš jos negaliu išlaikyti. Aš einu pėstute, grįžtu pėstute. Per penkerius metus, kiek dirbu, aš pirmą kartą iš sutaupytų pinigų galėjau sau leisti penkias dienas išvažiuoti, prasidėjus atostogoms, į kelionę. Per penkerius metus pirmą kartą leidau su išvažiuoti“, – apie savo gyvenimą pasakojo pedagogė.

Švietimo darbuotojų profesinė sąjunga prašė ministerijos nuo šio rugsėjo algas kelti 20 proc., o nuo sausio – 30 proc.

„Dauguma mokytojų dirba ne vienoje darbovietėje, nes, jeigu taip imti iš vienos darbovietės, neįmanoma pragyventi. Ieškai šaltinių, kur dar papildomai būtų galima uždirbti dėl egzistavimo, nes šeimą reikia išmaitinti“, – komentavo technologijų mokytojas Valerijus Dobrovolskis.

„Aš jaučiuosi taip, kaip man nuo tramplyno dabar lieptų nuvažiuoti, bet, sako, slidės tik apačioje. Niekam, turbūt, nepasiūloma įsikelti į namą, bet, sako, stogas bus tik po dviejų savaičių. Tai mes tokioje situacijoje randamės“, – dėstė mokytoja Vilija Klimavičienė.

Algas planuoja kelti nuo sausio


Ministerijai aiškinant, kad algų kelti nėra iš ko, darbuotojų profesinė sąjunga nusprendė – rugsėjį skelbiamas mokytojų streikas.

„Planas, kurį ministerija ir Vyriausybė turi, mums nėra aiškus, nėra suprantamas. Netgi, jeigu tiksliau sakant, matom, kad jų planas tikrai neatitiks jokių poreikių švietimo sistemoje, kurie leistų keisti situaciją. Todėl galvojame, kad labai svarbu mums pasisakyti“, – teigė Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas.

Savo ruožtu švietimo ministras tikino, kad su streikuojančiais mokytojais bandys tartis, tačiau per susitikimą susikalbėti abiem pusėms sekėsi sudėtingai.

Mokytojams algas žadama kelti, bet tik nuo kitų metų ir tik 18 proc., kad jų vidutinis darbo užmokestis siektų 130 proc. šalies vidutinio darbo užmokesčio.

Andrius Navickas

„Jeigu neaugtų vidutinis šalies darbo užmokestis, reikėtų bent jau 18 proc., bet augs ir vidutinis darbo užmokestis, tai tas laiptelis turės, turbūt, būti dar didesnis, bet jį skeliant į du etapus, turėtų pavykti“, – tikino G. Jakštas.

Mokytojų įsitikinimu, kitos išeities tartis, nei kad streikas, nėra.

„Tau nepatinka, tai skųskis. Toks požiūris kartais nuvilia ir priveda kolektyvus prie... Pradeda kalbėti apie streiko grėsmę“, – pažymėjo fizikos mokytojas Jonas Jaunius.

„Mes visą laiką vėluojame, visą laiką pamažu numetą tą tokį procentą, procentėlį ir vėl tas pats. Ir vėl mes tripsename toje pačioje vietoje“, – vertino technologijų mokytojas V. Dobrovolskis.

„Tai yra paprasčiausias noras, kad dėmesys būtų atkreiptas, ir iš tikrųjų greta to, kad ministerija imituotų sprendimą, ji iš tikrųjų imtųsi spręsti šiuos klausimus“, – sakė mokytojas Gintaras Skapas.

Ministras pripažįsta: spragų programose palikta daug


Prie streiko žada jungtis ir kitos bendruomenės.

„Prie streiko planuoja prisijungti ir Moksleivių sąjunga, ir kartu organizuoti. Tikrai dvi dienas diskutuosim, kokiomis formomis ir kokiomis priemonėmis tai vyktų“, – pažymėjo A. Navickas.

Ministerijos skaičiavimais, norint algas pakelti tiek, kiek mokytojai prašo, šįmet reikėtų 138 mln. eurų, o kitais metais – daugiau nei 1 mlrd. eurų.

Nors pagrindinis streiko klausimas – didesnės algos mokytojams, visi pedagogai kaip vienas kartoja, kad rugsėjį pasitinka nepasiruošę: esą mokyti vaikų nėra iš ko.

Gintautas Jakštas

„Gamtos mokslų vadovėlis, buvo pačių vadovėlių rašytojų pasakyta, mes trupučiuką parašėm, maždaug jūs pasinaudokit šituo vadovėliu metus, po metų mes, galbūt, jums jį patobulinsim. Kažkurie mokiniai mokysis iš to vadovėlio, kuris trupučiuką parašytas? Mes vėl leidžiam kartoms kažką prašokti“, – kalbėjo V. Klimavičienė.

Ministras pripažino, kad atnaujintose mokymosi programose spragų palikta daug.

„Vietų tobulintinų yra daug ir, tikiuosi, kad mokytojai priims šį iššūkį nusiteikę su noru jį įveikti“, – teigė G. Jakštas.

Visą „LNK Žinių“ reportažą apie planuojamą streiką ir pedagogų nusiskundimus žiūrėkite čia: