Dažnas turbūt kur kas daugiau yra girdėjęs apie ypatingąją Kobe jautieną, tačiau ši yra tik viena Wagyu rūšių. Jei gero restorano meniu rasite užrašus „Kobe“, „Matsusaka“, „Yonezawa“, „Mishima“, „Omi“ ar „Sanda“, žinokite, kad visi jie kalba apie tą pačią Wagyu jautieną, tik atkeliavusią iš skirtingų Japonijos regionų.

Pasirinkę bet kurį šių kepsnių neprašausite, rašo „Fine Dining Lovers“. Kuo ji ypatinga? Wagyu jautiena yra keturių skirtingų japoniškų veislių galvijų mėsa. Visi šie gyvuliai yra labai panašūs savo genetika, kurios šios šalies augintojai principingai stengiasi nekeisti šimtus metų. Ir nors šie galvijai išvaizda menkai skiriasi nuo Europoje ar kituose pasaulio kraštuose auginamų mėsinių gyvulių, jų mėsa nuo įprastos skiriasi taip akivaizdžiai, kad atskirtų net nepatyrusi akis.

Wagyu jautiena išsiskiria ypatingu minkštumu ir švelnumu. Šioje mėsoje kur kas daugiau mononesočiųjų riebalų. Iš pažiūros Wagyu labai riebi, mat turi itin daug tarpraumeninių riebalų. Tačiau būtent tai jai ir suteikia išskirtinę išvaizdą ir skonį. Ši japoniška jautiena taip pat ir tikras virtuvės šefų džiaugsmas, mat kokybišką mėsą pagaminti netinkamai yra praktiškai neįmanoma.

Kodėl ji tokia brangi? Tiesą sakant, dar prieš dešimt metų už Wagyu jautienos kepsnį virtuvės meistrai būdavo pasiruošę pakloti 100 eurų, o dabar už 250 gramų šviežios mėsos vidutiniškai mokama apie 50–60 eurų. Šios veislės galvijų pasaulyje yra labai mažai, o jų auginimas yra brangesnis nei įprastų.

Japonai labai daug metų apskritai draudė iš šalies išvežti genetinę šių gyvulių medžiagą, ribojo gamybą šalies viduje. Tiesa, pastaruoju metu ūkininkai vis dėlto sugebėjo vieną kitą Wagyu galviją užsiauginti ir JAV, Kanadoje, Australijoje, Airijoje. Kai kur ima kurtis stambios fermos, tad ateityje mėsos kaina neišvengiamai mažės.

Kita vertus, patys japonai sako, kad tik labai menka dalis svetur auginamų gyvulių yra grynaveisliai. Skaičiuojama, kad didžiąją dalį sudaro tokie mėsiniai galvijai, kurių pusė genetinio fondo yra pakitusi. Pasaulyje laikoma apie 1,5 mlrd. mėsinių galvijų, tačiau tik apie 3 tūkst. jų kasmet gauna Kobe jautienos sertifikatus.

Svetainė „The Richest“ sudarė dešimties brangiausių pasaulio kepsnių sąrašą, kuriame nesutiksite jokios kitos mėsos. Wagyu čia karaliauja. Mažiausiai, apie 100 eurų, svetainės duomenimis, kainuoja šios jautienos nugarinės su kaulu kepsnys. Daugiausia pakloti, priklausomai nuo restorano, greičiausiai teks už išpjovos kepsnį – 150–250 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)