Pusiau rimtai, pusiau juokais pirmiausia V. Kurpienė pataria į turgų ateiti sočiai pavalgius ir gerai viską apgalvojus – taip apsipirksite tik tiek, kiek reikia.

„Prieš einant į turgų jau namuose reikia susidaryti preliminarų meniu, ką mes planuojame ruošti, ir tada susirašyti sąrašą, ko mums reikia nusipirkti. Juk kai aplinkui maistas, norisi visko, lengva prisipirkti įvairiausių dalykų, o paskui gali nutikti ir taip, kad grįžę į namus pamatysite, jog patiekalo paruošti taip ir nepavyks, nes trūksta reikiamų ingredientų“, – kalba mitybos specialistė.

Turguje, anot jos, galima rasti įvairių produktų, kurių nelabai pamatysi didžiosiose, o juo labiau – mažose parduotuvėse. „Pavyzdžiui, štai matome spalvotų žiedinių kopūstų, tai pat čia labai daug įvairių žalumynų. O labiausiai man turguje patinka tai, kad čia labai ryškus sezoniškumas. Eidami į turgų mes galime labai aiškiai matyti, kaip keičiasi prekės“, – atkreipia dėmesį V. Kurpienė.

Specialistė primena, kad reikėtų pasirūpinti, jog lėkštėje atsidurtų kuo įvairesnių spalvų daržovių, mat kiekviena spalva reiškia skirtingą antioksidantą. Taigi valgydami spalvotas daržoves būsime sveikesni.

Daugelis dar neįpratęs rinktis, tačiau nevertėtų praeiti pro įvairias šaknines daržoves. „Labai rekomenduoju pabandyti kaliaropes. Kas jų paragauja, tikrai perka vėl ir vėl. Jas, kaip matote, taip pat galite rinktis ne vienos spalvos – kilokalorijų yra beveik tiek pat, bet tam tikros medžiagos, kurios gerina mūsų sveikatą, bus skirtingos. Kaliaropes galima valgyti įvairiai – susitarkuoti ir valgyti vienas, labai skanu valgyti su krapais ar su grietine“, – pasakoja V. Kurpienė.

Pro akis nepraslysta ir taip pat lietuvių deramai dar neįvertintas pankolis. Mitybos specialistė tikina, kad šią daržovę taip pat labai skanu valgyti žalią, o labiausiai pankolis tinka su žuvies patiekalais.

„Prieš einant į turgų jau namuose reikia susidaryti preliminarų meniu, ką mes planuojame ruošti, ir tada susirašyti sąrašą, ko mums reikia nusipirkti. Juk kai aplinkui maistas, norisi visko, lengva prisipirkti įvairiausių dalykų, o paskui gali nutikti ir taip, kad grįžę į namus pamatysite, jog patiekalo paruošti taip ir nepavyks, nes trūksta reikiamų ingredientų.
V. Kurpienė

Jei iš turgaus išeisite nešini didžiuliu ryšuliu įvairių žalumynų, V. Kurpienė siūlo išbandyti labai gaivų, skanų ir sotų patiekalą: „Susismulkinkite daug žalumynų, išsivirkite kruopų – ar perlinių, ar grikių, tiks ir bet kurios kitos jūsų mėgstamos kruopos, dar pridėkite pomidorų ir viską gerai sumaišykite. Šis patiekalas bus kupinas įvairių vitaminų, antioksidantų ir suteiks daug energijos.“

Ir vaikai, ir suaugusieji mielai paskanautų kukurūzų, kurių burbuolių taip pat rasite turguje. Burbuoles nulupkite, trumpai pavirkite, uždėkite šiek tiek sviesto, pagardinkite druska ir ragaukite. Per vaikų šventes galima jas supjaustyti ir pasmeigti ant medinių iešmelių – bus ne tik skanu, sveika, bet ir gražu.

Vengčiau pirkti maltos mėsos. Geriau nusipirkti mėsos gabalą ir jį susimalti patiems, nes kai mėsa jau sumalta, jūs negalite pamatyti, kiek joje įdėta riebalų ir apskritai – kokia tai mėsa ir kokių dar dalykų ten įdėta.
V. Kurpienė

Nuo daržovių pasukame į mėsos skyrių. Šiame skyriuje mitybos specialistė ieškotų ūkininkų pardavinėjamų sūdytų lašinukų. Tik būtinai atkreipkite dėmesį į jų sudėtį – nors atrodo, kad teturėtų būti tik lašiniai ir druska, bet gali būti paminėta ir kitokių dalykų, todėl būtina skaityti.

„Vengčiau pirkti maltos mėsos. Geriau nusipirkti mėsos gabalą ir jį susimalti patiems, nes kai mėsa jau sumalta, jūs negalite pamatyti, kiek joje įdėta riebalų ir apskritai – kokia tai mėsa ir kokių dar dalykų ten įdėta. Kai susimalate patys, tikrai žinote, ką ten įdėjote“, – pataria V. Kurpienė.

Halės turgus

Žuvies skyriuje netikėtai sutinkame vieną geriausių Lietuvos šefų, restoranų „Stebuklai“ ir „Džiaugsmas“ šeimininką Martyną Praškevičių. Daug nesidairydamas jis turguje perka tik vienos rūšies žuvį – seliavas.

„Negalima pražiopsoti jų sezono, – šypsodamasis sako M. Praškevičius. – Mes šią žuvį ruošiame labai paprastai: išdarinėjam, iškaulinam, truputį paskutam ir tiesiog pagardinam druska bei cukrum – ruošiam panašiai kaip strimėles ar stintas. Gali seliavas pamarinuoti, valgyti ir kaip silkutę, ir žalią – užsipilti aliejaus ir valgyti filė. Tai skaniausia žuvis pasaulyje.“

V. Kurpienė atkreipia dėmesį, kad žuvis taip pat turi savo sezoniškumą. „Reikėtų žiūrėti, kur ji sugauta, o jei žuvį perkame ne vietinę sezonišką, tuomet geriausia rinktis Šiaurės vandenų, mat tuose vandenyse mažiau teršalų, žuvis bus tiesiog švaresnė, o jos struktūra malonesnė valgyti, ji labiau tinka gaminimui ir yra tiesiog skanesnė“, – tvirtina mitybos specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)