Pasirodo, net gaminant, iš pirmo žvilgsnio, paprasčiausias šviežių daržovių salotas, reikia paisyti tam tikrų niuansų. „Dažniausiai šakninėms daržovėms rekomenduojama naudoti tarką, kuria galima pjaustyti šiaudeliais, nes taip sutarkuotų daržovių skonis būna visiškai kitas. Tokia tarka virtuvėje būtina ir žiemą, ir pavasarį, ir rudenį“, – tikina V. Kurpienė.
Jeigu vis dėlto tokio įrankio po ranka neturite, pjaustydami daržoves nepersistenkite – pernelyg jų nesusmulkinkite, kad liktų ką kramtyti.
„Daržoves supjausčius išilgai, jos neprarandama daug ląstelienos, skirtingai nei supjausčius itin smulkiai. Štai, jeigu susmulkinsite ridiką, jis pavandeniuos ir bus net neskanu“, – kolegei pritaria A. Švetkauskė.
Šakninių daržovių salotos
Reikės:
- saliero šaknies
- morkų
- sviestinio moliūgo
- baltojo ridiko
- brokolio
- žaliosios citrinos
- vyno acto (nebūtina)
- druskos
Padažui:
- moliūgų aliejaus
- kario
- vandens
- Dižono garstyčių
- medaus (nebūtina)
Patiekimui:
- šviežių mėtų lapelių
- įvairių sėklų: linų sėmenų, kanapių sėklų, juodgrūdžių, sezamų sėklų (nebūtina)
Gaminimas:
- Moliūgą ir ridiką sutarkuojame ar supjaustome ilgais šiaudeliais.
- Susmulkiname morkas ir saliero šaknį. Šias daržoves sudedame į lėkštę su moliūgu ir ridiku.
- Žalią brokolį trumpam panardiname į verdantį vandenį – taip jis nepraras gerųjų savo medžiagų, taps gražios ryškios žalios spalvos ir liks kietas bei traškus. Brokolį susmulkiname. Sudedame į tą pačią lėkštę.
- Ant daržovių išspaudžiame pusę žaliosios citrinos. Tinka pašlakstyti ir 0,5 a.š. vyno acto. Pagardiname druska.
- Gaminame padažą. Atskirame inde įpilame moliūgų aliejaus, įdedame truputėlį kario, įpilame vandens, įdedame Dižono garstyčių, galima įdėti ir medaus. Išmaišome.
- Susmulkiname šviežių mėtų lapelius. Apibarstome jomis daržoves, supilame padažą. Galima pabarstyti mėgstamomis sėklomis: traiškytomis linų sėmenimis, traiškytomis kanapių sėklomis, juodgrūdėmis, sezamų sėklomis arba jų mišiniu.
Skanaus!