Tiesa, ne visoms mamoms ar tėčiams pavyksta iškepti idealius kotletus. Mano nuomone, jų skonis, purumas nebūtinai priklauso nuo baltos duonos trupinių, nes minkštumą kuo puikiausiai suteikia moliūgas arba cukinija. Šios daržovės, įtarkuotos į mėsą, dar ir sveikiau nei miltiniai priedai, o džiūvėsėliai apskritai nereikalingi, nes prieš troškinimą apkepami keptuvėje kotletai puikiai apskrunda ir taip. Svarbiausia – kuo kokybiškesni produktai (kaip visada), jei įmanoma, ieškokite naminės mėsos (kiaulienos ar jautienos) ir ją susimalkite patys. Aš šiek tiek skubėjau, tad pirkau turguje jau paruošą maltą jautieną ir nebijojau, kad išeis šiek tiek kietesni kotletai. Mano šeimai taip skaniau, o itin minkštus, netgi „pasileidusius“ kotletus valgau tik pas mamą (ji dažniausiai gamina iš kalakutienos, tad tai itin švelni kotletų versija, kai kada net virstanti pabirusiais kukuliukais).

Jautienos kotletai

Kotletukai kokosų pieno vonelėje

  • 500 g maltos jautienos (galite sumaišyti su 300 g kiaulienos, bet aš to nedariau)
  • druskos, pipirų, kumino prieskonių
  • svogūnas
  • 1 skardinė kokosų pieno
  • truputis aliejaus
  • 200 g moliūgo (nebūtinai)
  • 200 briuselinių kopūstų
  • 200 g pievagrybių
  • 50 g sviesto

Į maltą mėsą įmaišau prieskonių – druskos, pipirų, kumino. Jei norisi, galite įtarkuoti šiek tiek moliūgo, kad taptų minkštesni, lengvesni. Formuoju nedidelius kotletukus, beveik kukulius, ir kepu keptuvėje su aliejumi iš abiejų pusių tol, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių. Į puodą sudedu kotletus, stambiais gabalėliais pjaustyto, nulupto svogūno, įpilu šiek tiek vandens ir įjungiu degimą. Šiek tiek viskam sušilus, pilu kokosų pieno (apie 200 ml pan.), jei jis tirštas, tuomet apie 3-4 šaukštus. Pieno turi būti gana gausiai, kad apsemtų kotletus. Troškiname taip kotletus ant vidutinės ugnies apie 30 min.

Garnyrui naudojau Briuselio kopūstus ir pievagrybius. Kopūstus šiek tiek paverdu puode su vandeniu ir druska. Nusunkiu juos ir dedu apkepti keptuvėje su sviestu, prieš tai juos perpjovusi per pusę. Pievagrybius nuplauname ir taip pat perpjovę per pusę, apkepame svieste. Pageidaujantiems sočiau, visuomet tiks bulvės ar košė, bet tokia versija yra lengvesnė ir šiek tiek sveikesnė.

Mėgstantiems klasiką, rekomenduojami grikiai – ant virtų jų galite piltis kotletuose esančio padažo. Taip pat išbandykite su virtais laukiniais arba įprastais baltais ryžiais (tik ne plikytais!).

Skanaus!

Jautienos kotletai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)