Taip pat žiemą dėl dienos šviesos trūkumo ir šaltesnio oro taip pat dažniau ranka tiesiasi link saldumynų, miltinių patiekalų, pagaliau – daugiau suvalgome. Priaugti kelis kilogramus per žiemą – visai nesudėtinga.

Kaip bebūtų, reikia stebėti save ir laikytis tų pačių mitybos taisyklių, kaip ir šiltesniu metų laiku  valgyti kas 2,5–3 valandas, riboti gyvulinių produktų (pieno, mėsos bei mėsos produktų) kiekį valgiaraštyje, valgyti šviežių daržovių ir vaisių, pakankamai vartoti skysčių ir judėti.

O dabar pereikime prie konkrečių patarimų.

Būtina valgyti daug šviežių daržovių. Daugelis įsivaizduoja, kad šviežios daržovės, tai tik salotų lapai. Iš tiesų Lietuvos regione nuo senų laikų paplitusios šakninės daržovės – įvairių rūšių ropės, ridikai, morkos, burokėliai. O kur dar raugintos daržovės – agurkai ir kopūstai! Rauginamose daržovėse padvigubėja B grupės vitaminų, ypač vitamino B6 ir B12. Natūraliai raugintose daržovėse gausu lengvai pasisavinamo vitamino C. 

Nuotr. Shutterstock

Termiškai neapdorotose daržovėse daug ląstelienos, kuri taip pat aktyvina žarnyno peristaltiką.

Nepamirškite ir vaisių bei uogų. Puiku, jei turite užsišaldžiusios įvairiausių uogų be cukraus: spanguolių, aviečių, braškių, žemuogių, mėlynių, serbentų ar kitų. Valgykite kasdien po stiklinę pirmoje dienos pusėje. 

Tik atminkite, kad norėdamos išlaikyti pakankamą vitaminų kiekį, turite teisingai atšildyti. Iš šaldiklio reikiamą kiekį uogų perkelkite į šaldytuvą, o kai atitirpsta – palikite kambario temperatūroje. Vaisiuose ir uogose esantis vitaminas C ne tik puikiai pasisavinamas, stiprina imunitetą, bet ir gerina kolageno gamybą, t.y., gerina žiemą išsausėjusios odos būklę.

Būtinai vartokite karštų patiekalų. Natūralu, kad žiemą geriame daugiau arbatų. Tik prieš plikydamos nepamirškite, jog jas reikia plikyti nevirintu vandeniu, t.y. kai virdulyje ima kilti dideli burbulai, išjunkite ir tokiu vandeniu plikykite. Rinkitės tonizuojančias arbatas. Žiemą tamsu, taigi tampame mieguistos, todėl ir norisi daugiau saldumynų bei miltinių patiekalų. Čia gali padėti arbata su cinamono gabaliukais. 

Daržovių sriubos – mažai kaloringos ir suteikia norimos šilumos. Svarbu, kad sriuboje būtų ką kramtyti – venkite trintų ar pervirtų sriubų.

Nuotr. Shutterstock

Mažinkite mėsos ir pieno produktų. Remiantis tyrimais, Lietuvos gyventojai vartoja per daug mėsos ir pieno produktų. Dalį jų keiskite ankštiniais: pupelėmis, avinžirniais, lęšiais. Šie produktai mažiau kaloringi, tačiau turi būtinų organizmui baltymų, lėtai pasisavinamų angliavandenių ir skaidulų. 

Nors jaučiatės lyg meškutės, nenuvertinkite judėjimo. Paprastai žiemą sumažėja mūsų fizinis aktyvumas, o tai prideda nereikalingų kilogramų. Fizinio aktyvumo norma – 30 minučių per dieną. Galite atlikti vienu kartu, o galite ir išdalinti po 10 minučių tris kartus per dieną, pavyzdžiui: mankšta laiptinėje, lipimas laiptais aukštyn žemyn, greitas pasivaikščiojimas.

Sureguliuokite miegą. Natūralu, kad žiemą norisi miego šiek tiek daugiau. Nekankinkite savęs ir eikite miegoti anksčiau nei tai darote vasarą. Tamsiu paros metu daugiau norisi valgyti, bet ne todėl, kad iš tiesų norite valgyti (trūksta kalorijų), o dėl miego trūkumo.

.