Nubėgę pirmus keliasdešimt metrų, mes jau greičiausiai pradedame mąstyti apie finišą ir šios tariamos kančios pabaigą. Negalite pakęsti prakaito, dilgčiojančių raumenų, nuovargio ir sunkumo kvėpuoti? Lygiai tą patį patvirtins ir dauguma kitų, šį sportą išbandžiusiųjų. Tik noriu jus patikinti, kad šios kelios priežastys yra bevertės, palyginus su bėgimo nauda organizmui ir jums patiems.

Jei dar vis svarstote ar verta pradėti arba jums ramybės neduoda įkyri mintis, siūlanti atsisakyti šio užsiėmimo – noriu nedelsiant bandyti pakeisti jūsų nuomonę. Pagreitėjusi medžiagų apykaita ir akivaizdžiai sumažėjusios apimtys tai tik maža dalis to, ką jūs gausite pradėję bėgioti. Prieš pradedant bėgioti būtina laikytis šių svarbių bėgimo taisyklių:

1. Turėkite buteliuką vandens.

2. Dėvėkite patogią, bėgimui pritaikytą avalynę.

Gana klausyti tų, kurie vietoje pabandymo sportuoti, sugalvoję dar vieną juokingą priežastį sako, kad daug bėgiojant senatvėje sudils jūsų sąnariai. Atvirkščiai. Bėgimas ne tik tvirtina jūsų raumenis, bet taip pat teigiamai veikia ir jūsų sąnarius. Atėjus žiemai, jūsų čiurnas gelbės ne tik avalynė su guminiu padu, bet ir jau sustiprėję nuo bėgiojimo sąnariai, todėl bet kokiu atveju – paslydus, ar pakreipus koją, tikėtina, kad jūs išvengsite rimtesnių sužalojimų ar patempimų.

Jei esate buvęs rūkalius, bėgiojant greičiau išsivalys jūsų kvėpavimo takai. Pradėsite taisyklingiau ir švariau kvėpuoti. Jūsų plaučius itin teigiamai veiks bėgiojimas spygliuočių miške. Na, o jei su nuodingaisiais pagaliukais niekada nedraugavote – sveikinu, jūsų nepriekaištingi plaučiai šiuo atveju taps tik dar švaresni.

Rytas, prieš ilgą ir sunkią darbo dieną pradėtas krosiuku jus gali pozityviai ir šauniai nuteikti. Taip pat, bėgiojimas dažnai mąstymą veikia kaip dušas. Kaip sakoma – maudantis gimsta puikiausios idėjos, todėl bėgant jūs galite kuo ramiausiai viską apsvarstyti, susidėlioti išsibarsčiusias mintis, o galbūt ir prisiminti kažką, ką jau seniai buvote pamiršę. Tai puikus savo pažinimo ir vidinio puoselėjimo metas. Ypatingai tada, kai bunda ir pati gamta.

Jei jūsų manymu bėgioti yra nuobodu, pabandykite pakeisti bėgimo distanciją. Nubėkite į kaimyninę gyvenvietę, prie kito ežero ar tiesiog pradėkite bėgti į tą pusę, kuria dažniausiai grįždavote. Atsisiųskite telefonines programėles, kurios parodys jūsų sudegintas kalorijas ir nubėgtus kilometrus – pamačius gražius skaičiukus jūs tik dar labiau užsispirsit, norėdami juos pagerinti. Na, o norint greitesnių ir geresnių rezultatų elkitės taip: kai jau būsite prie pat finišo linijos – apsisukite ir bėkite dar kelias minutes. Bėgimas intervalu (keičiant bėgimo greitį) yra labai efektyvus pilvo riebalų deginimui.

Todėl kitą kartą, norėdami nuspausti įkyriai čirškiantį žadintuvą, ir apsivertus ant kito šono be vargo pūsti į akį, prisiminkit, kad miegant jūs rezultatų nepasieksit. Pagalvokit apie savo būsimas dailias kūno linijas, geresnę savijautą ir akivaizdžius, malonius pokyčius. Juk būti žaviu ir savimi pasitikinčiu nori kiekvienas, o tam, kad to pasiekti – reikia įdėti darbo, kuris privers jus pačius savimi didžiuotis! 

Kviečiu peržiūrėti mano video apie bėgimą: 

Daugiau motyvuojančių idėjų bei sporto ir mitybos patarimų rasite Karolinos „Sveikos gyvensenos dienoraštis“, spauskite ČIA