Visų pirma, pradėkime nuo to, kokį vaidmenį atlieka vanduo mūsų organizme. Keli faktai apie jį:

1. Vanduo perneša maistingąsias medžiagas į kitus organus.

2. Vanduo mažina nuovargį, teikia energijos ir slopina alkį.

3. Vanduo apsaugo ir sutepa sąnarius bei sustiprina raumenis.

4. Jei odos ląstelės gauna pakankamai vandens, oda lieka elastinga, ne taip greitai raukšlėjasi ir sensta.

5. Vanduo reikalingas normaliai širdies ir kraujagyslių veiklai.

6. Vanduo reguliuoja kūno temperatūrą, apsaugo organizmą nuo perkaitimo.

Kai kurie žmonės yra įsitikinę, jog treniruotės metu negalima gerti vandens. Tai klaidingas požiūris, nes skysčių trūkumas labai apsunkintų širdies darbą. Pakankamai vandens gerti yra ypač svarbu prieš sportą, sporto metu ir po jo, kadangi tuo metu yra prarandami skysčiai, organizmas patiria didesnį fizinį krūvį. Negeriant skysčių gali atsirasti rimtų sveikatos sutrikimų. Prakaituojant ir prarandant skysčius, tirštėja kraujas ir to pasekoje gali susidaryti kraujo krešulių.

Treniruotės metu skysčių vartojimas yra labai svarbus tam, kad būtų palaikoma pastovi kūno temperatūra, išvengiama dehidratacija, tačiau rekomenduojama negerti daugiau nei yra išprakaituojama. Pateikti skysčių vartojimo treniruotės metu rekomendacijų negalima kiekvienam atskirai, tačiau bendros rekomendacijos būtų tokios:

1. Likus mažiausiai 15 min iki treniruotės išgerkite 200-400ml;

2. Treniruotės metu gerkite 100-200 ml kas 15-20 min;

3. Po treniruotės gerkite tiek mililitrų vandens, kiek netekote svorio. Pavyzdžiui, jei po treniruotės sveriate 0,5 kg mažiau nei prieš ją, turėtumėte išgerti 500ml vandens.

Tačiau nepamirškite, kad jei prieš treniruotę sveriate daugiau, o po jos mažiau – tai ne sudegintų riebalų svoris. Tai yra netektų skysčių kiekis, kurį būtina atstatyti po treniruotės.