Mitybos specialistas Artūras Sujeta rekomenduoja:

  • Rinkitės labai mažo kaloringumo dietą arba iškrovos dieną.
  • Gerkite daug vandens.
  • Gerkite detoksikuojančių arbatų (pankolių, mėtų, ramunėlių).
  • Pusryčiams susiplakite žaliąjį kokteilį.
  • Nepiktnaudžiaukite kava. Vienas puodelis nestiprios nepakenks, tačiau tiek ir užteks. Net jei jaučiatės apsunkę ir apsnūdę, susilaikykite. Priešingu atveju, organizmas neteks daug skysčių.

Žala visam kūnui

Kas vyksta su mūsų organizmu, kai kelias dienas iš eilės valgome daug ir riebaus maisto – mėsos, mišrainių, pyragų? Pasak A. Sujetos, skrandžiui reikia daugiau energijos maistui virškinti, kitiems organams taip pat tenka dirbti daugiau. Be to, riebus maistas neigiamai veikia kepenis.

Artūras Sujeta

Valgant daug ir per dažnai riebalai iš maisto kaip energijos atsargos „sandėliuojami“ mūsų kūne. Kita vertus, dėl saldumynų kraujyje didėjantis gliukozės kiekis apkrauna kasą, kurios paskirtis yra išskiriant hormoną insuliną stabilizuoti gliukozės kiekį. Didelis insulino kiekis gali palaipsniui didinti toleranciją šiam hormonui, ir taip didinti riziką susirgti II tipo diabetu.

Norėdami greičiau atsikratyti po švenčių likusio sunkumo, rinkitės neriebius ir nesaldžius, be pridėtinio cukraus produktus: vaisius, daug ląstelienos turinčias daržoves, ir, žinoma, gerkite daug vandens, rašoma pranešime spaudai.

Anot A. Sujetos, visi žinome, kad per šventes ragauti galime visko, tačiau turime paisyti saiko ir laikytis valgymo režimo, nesėdėti prie stalo, o sugrįžti prie jo bent kas 2-3 valandas. „Jei vis dėlto persivalgėte ir po švenčių jaučiatės blogai, galite rinktis mažo kaloringumo dietą, kelioms dienoms žymiai sumažindami įprastą kalorijų kiekį“, - pataria A. Sujeta. Anot jo, galimas ir vienos dienos badavimas geriant pakankamai vandens.

Nepadauginkite sporto

Nedidinkite sportinio krūvio iš karto po švenčių – pasak A. Sujetos, sporto mokslo teorija ir praktika rodo, kad krūvio padidinimas po pertraukos pavojingas. Priešingai, po pertraukos rekomenduojama sportuoti 60-70 proc. pajėgumu, kad išvengtumėte traumų ir diskomforto po treniruotės. Be to, sudeginti 600 kcal nebus paprasta. O surinkti jas labai lengva - keli gabaliukai torto ir jau 600 kcal.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)