Tyrimas
Kultūra ir menas

Atsakingo požiūrio apdovanojimai skirti paminėti Lietuvos verslo pasaulio geradarius, kurie prisideda prie gerovės valstybės kūrimo, remdami skirtingas socialines grupes bei sritis. Dešimtyje kategorijų išrinktos įmonės ir verslininkai, kurie labiausiai prisideda prie bendruomenių ir visuomenės gėrio kūrimo ir palaikymo.

Dalijamės kultūros ir meno geradariais:

1.

Bendrovė „Norfos mažmena“ per pastaruosius trejus metus įvairioms kultūros programoms ir projektams remti skyrė per 350 tūkst. eurų. Tarkime, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro premjeriniams spektakliams remti ji skyrė 70 tūkst. eurų. Taip pat reikšmingas sumas paaukojo ir bendruomenių bei giminių projektams. Trejus metus iš eilės dar remia ir projektą „Misija Laplandija“ – kiekvienais metais daugiau nei po 100 gabių vaikų iš vaikų namų, meno mokyklų ar nepasiturinčių daugiavaikių šeimų turėjo galimybę vykti į Laplandiją susitikti su Kalėdų Seneliu. Tam per trejus metus skirta 300 tūkst. eurų.

2.

Įmonių grupė „Lewben“ remia keliolika kultūros renginių bei projektų. Per pastaruosius penkerius metus bendra paramos suma sudaro apie 550 tūkst. eurų. Įmonių grupėje „Lewben“ yra meno fondas „Lewben Art Foundation“, taip pat Juozo Kavaliausko atminimo paramos fondas. „Lewben“ yra viena iš Vilniaus operos teatro „Vilnius City Opera“ rėmėjų. Taip pat remia „Litvak World” – ne pelno siekiančią organizaciją, kurios tikslas išsaugoti ir puoselėti LDK žydų kultūrą. Per pastaruosius penkerius metus „Lewben“ savo bei „Lewben Art Foundation“ vardu prisidėjo prie tokių meno bei kultūros projektų kaip: šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius“, kurios mecenatais buvo nuo 2015 iki 2019 metų; Jaunojo tapytojo prizas, kurio rėmėju buvo 2014-2019 metais; mecenavo Lietuvos paviljonus 57-ojoje ir 58-ojoje ir Venecijos bienalėje; keletą metų rėmė šiuolaikinio meno naujienų portalus „Artnews.lt“ ir „Echo Gone Wrong“. Be to, „Lewben“ ir „Lewben Art Foundation“ tapo Nacionalinės dailės galerijos nuolatinės ekspozicijos atnaujinimo ir Šiuolaikinio meno centro holo rekonstrukcijos mecenate. Be visų paminėtų paramos projektų ši įmonių grupė padovanojo dar ir arti 25 Jono Rimšos tapybos darbų Lietuvos nacionaliniam dailės muziejui bei M.K. Čiurlionio dailės muziejui.

3.
Verslininkas Liudas Skierus

„Vičiūnų“ įmonių grupės akcininkas Liudas Skierus reikšmingai remia Vakarų Lietuvos kultūros renginius. Per pastaruosius penkerius metus ši parama viršijo 200 tūkst. eurų. Vien tarptautinį Mykolo Oginskio festivalį jis parėmė 125 tūkst. eurų. Šis verslininkas taip pat remia ir kitus meno projektus, parodas, renginius. Be to, L. Skieraus samdomi darbuotojai rūpinasi ir 57 ha dydžio Oginskių rūmų parko vejos priežiūra bei šienavimu.

4.

Advokatų kontora COBALT taip pat orientuojasi į kultūros projektų rėmimą. Ji yra viena pagrindinių Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro rėmėjų, remia ir Šv. Kristoforo orkestrą, jaunus ir progresyvius menininkus, mokslininkus, kūrėjus. Kontora COBALT – didžiausios vizualiųjų menų mugės Baltijos šalyse „ArtVilnius“ mecenatė ir geriausio jaunojo menininko apdovanojimo steigėja. 2016–2020 m. COBALT paramai iš viso skyrė 184 tūkst. eurų.

5.
Koncernas „Achemos Grupė“

Koncernas „Achemos grupė“ per pastaruosius ketverius metus 170 tūkst. eurų parėmė Lietuvos nacionalinę filharmoniją, jos projektus. Padedant koncernui filharmonija galėjo įkurti skaitmeninę salę, o tai padidino jos pasiekiamumą karantino metu. Tiesa, „Achema“ remia ne vien kultūros organizacijas, bet ir kitų sričių įstaigas, pvz., šiemet 52 tūkst. eurų parėmė ir Kauno klinikas.

6.
Verslininkas Vladas Algirdas Bumelis

„Biotechpharmos“ valdybos pirmininkas Vladas Algirdas Bumelis ir Diana Bumelytė, „Northway“ medicinos centro generalinė direktorė, dosniai remia kultūros ir meno renginius bei kultūros įstaigas: Klaipėdos pilies džiazo festivalį, Kretingos muzikinius festivalius, Kretingos grafų Tiškevičių dvaro renginius, MO muziejų, Kretingos muziejų, „Tartle“ galeriją ir kt. Tiesa, stengiamasi neapsiriboti vien kultūros renginiais. V. A. Bumelis remia ir švietimo įstaigas bei projektus (VGTU sukurtai Bioinžinerijos katedrai padovanojo daug brangios įrangos), o šiais metais solidžiai prisidėjo prie pasaulinės kovos prieš COVID-19 tiek pinigais, tiek savo laiku. Verslininkas stengiasi dažnai padėti nelaimes patyrusiems žmonėms, juos paremti. Kasmet V. A. Bumelis ir D. Bumelytė paramai skiria po 50–80 tūkst. eurų.

7.

„BTA Baltic Insurance Company“ filialas Lietuvoje per pastaruosius 5 metus 60 tūkst. eurų parėmė Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų projektus ir dar daugiau nei 50 tūkst. eurų parėmė Lietuvos nacionalinį dailės muziejų. Per visą bendradarbiavimo laikotarpį bendrovė apdraudė parodas, kurių eksponatų bendra vertė viršija 300 mln. eurų. Aptariama bendrovė yra draudusi tokias Lietuvoje eksponuotas parodas kaip N. Pirosmani tapyba, Luvro eksponatų kolekcija, paveikslai „Lietuvos krikštas“ ir „Žalgirio mūšis“, parodą „Ukrainos civilizacijos. Nuo Tripolės kultūros, skitų aukso iki Maidano“.

8.

Bendrovė „Daumantai“ dosniai remia Kėdainių krašto kultūros įstaigas ir organizacijas: tarkime, Kėdainių rajono liaudies muzikantų asociaciją per pastaruosius penkerius metus parėmė 12 tūkst. Eur, asociaciją „Sveiki Kėdainiai“ – 5,35 tūkst. Eur, Kėdainių krašto muziejų – 4,8 tūkst. Eur, Kėdainių kultūros centrą – 9,2 tūkst. Eur. Tiesa, ši bendrovė neapsiriboja tik kultūra ir taip pat remia sveikatos, švietimo įstaigas, bendruomenes, arkivyskupijų renginius, „Maisto banką“, maltiečius ir kt. Per pastaruosius penkerius metus ši bendrovė paramos skyrė daugiau nei už 250 tūkst. eurų.

9.

Koncernas „MG Baltic“ parėmė Lietuvos nacionalinio muziejaus ir Lietuvos istorijos instituto knygų leidybą bei įsteigė Vasario 16-osios fondą, kuris finansuoja Lietuvai reikšmingus istorinius projektus bei tyrimus.

10.

Bendrovė „Pakaita“ jau daugiau nei dešimt metų remia Pažaislio muzikos festivalį. Įmonė kasmet skiria po 5–6 tūkst. eurų, tad bendra paramos suma perkopia 50 tūkst. eurų.

11.

Bendrovė „Premia KPC“ per pastaruosius penkerius metus 50 tūkst. eurų parėmė Lietuvos jūrų muziejų. Ir dar 40 tūkst. eurų skyrė 40 šeimų – sumokėjo už delfinų terapiją.

12.

Konsultacijų kompanija SDG ir šios grupės prezidentas Eduardas Jasas 20 tūkst. eurų parėmė Nacionalinį Kauno dramos teatrą jam nelengvu metu. Ši kompanija parėmė teatro šimtmečiui skirto spektaklio pastatymą.

Balsavimas

Tyrimas

Susijusios naujienos

PRISTATO
Balsavimas
Tyrimas
Projekto pristatymas
Balsavimo taisyklės