Dažnai nepastebimos negalios


Skaičiuojama, kad 1 iš 6 asmenų pasaulyje turi negalią, o net iki 80 proc. jų yra nematomos. Kalbos, klausos, regėjimo, psichikos, autizmo spektro sutrikimai, įvairios ligos, tokios kaip astma, diabetas, epilepsija – visos šios diagnozės yra priskiriamos nematomoms negalioms.

„Daugiau nei 1 mlrd. žmonių visame pasaulyje gyvena su nematomomis negaliomis, kurias atpažinti dažnai yra sunku ar net neįmanoma. Negebėdami to padaryti, negalime ištiesti ir pagalbos rankos ar net susidarome nepagrįstas ir klaidingas nuomones, trukdančias negalią turintiems asmenims gerai jaustis visuomenėje. Smerkiantys žvilgsniai ar kandūs komentarai tikrai nepadeda ir taip, dažnai, sudėtingose situacijose“, – ELTAI sako įmonės Įvairovės ir įtraukties partnerė Julija Markeliūnė.

Telekomunikacijų bendrovė jau praėjusių metų pabaigoje ėmėsi aktyvių veiksmų skatinančių negalią turinčių žmonių įtrauktį pačioje organizacijoje, darbo rinkoje ir visuomenėje. Pasak J. Markeliūnės, jėgų suvienijimas su Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ leis bendrovei daugiau sužinoti apie nematomas negalias ir toliau žengti šiuo keliu.

J. Markeliūnė pabrėžia, kad visi salonų darbuotojai yra apmokyti atpažinti nematomas negalias simbolizuojančias saulėgrąžos juosteles ir tinkamai aptarnauti žmones, kurie jas ryši.

Suteikia galimybę ištiesti pagalbos ranką


Asociacijos „Lietaus vaikai“ komunikacijos specialistė Agnė Bykova pasakoja, kad „Nematomos negalios Saulėgrąžos“ projektas, pradėtas įgyvendinti dar 2016 m. Jungtinėje Karalystėje sulaukia vis daugiau dėmesio ir Lietuvoje.

„Šis projektas pradėtas įgyvendinti 2016 m. Jungtinėje Karalystėje esančiame Gatviko oro uoste, siekiant atkreipti dėmesį ir suteikti pagalbą asmenims, kurie turi nematomą negalią, pagerinti tokių asmenų keliavimo patirtis. Mūsų asociacija taip pat yra prisijungusi prie šios tarptautinės iniciatyvos, o informaciją apie ją nuo šiol padės skleisti įmonės“, – sako A. Bykova, pabrėžianti verslo ir nevyriausybinių organizacijų partnerystę, leidžiančią prisidėti prie reikšmingo pokyčio kūrimo.

Telekomunikacijų bendrovės salonuose nematomas negalias turintys asmenys galės atsiimti saulėgrąžomis pažymėtas juosteles, kurios, pasak A. Bykovos yra svarbios keliais aspektais.

„Visų pirma, šios juostelės prisideda prie visuomenės informuotumo didinimo, žinių suteikimo gyventojams. Galėdami atpažinti nematomas negalias, galime pasiūlyti ir pagalbą, kai jos iš tiesų reikia. Taip pat jos yra svarbios žmonėms, auginantiems vaikus su nematomomis negaliomis arba patiems jas turintiems. Pavyzdžiui, jei viešoje vietoje autistišką vaiką ištinka sensorinė perkrova, dažnai jis ir šeima yra palydimi kreivais aplinkinių žvilgsniais, ar dar blogiau – komentarais, o „Nematomos negalios Saulėgrąžos“ juostelės gali užkirsti kelią tokioms situacijoms“, – sako A. Bykova.

Saulėgrąžos juosteles visuose komunikacijų bendrovės salonuose visoje Lietuvoje bus galima atsiimti jau nuo kitos savaitės, paprašius salono darbuotojų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją