Europos inovatyvaus mokymo apdovanojimas – tai 2021 m. pradėta Europos Komisijos iniciatyva, kuria siekiama pristatyti inovatyviausias mokymo praktikas, pagerbti jų plėtotojus. Priklausomai nuo Europos Komisijos prioritetų, pasirenkama vis kita tema. 2023-aisiais, Europos įgūdžių metais, daugiausia dėmesio skiriama naujoms technologijoms – robotikai, programavimui, dirbtiniam intelektui, virtualiajai realybei, verslumui, gilinamasi į tai, kaip jas įtraukti į mokyklų mokymo programas.

Europos mastu inovatyvaus mokymo apdovanojimu įvertintos tik dvi organizacijos iš Lietuvos. LLRI vadovėlis „Pilietis per 31 valandą“ – bendrojo ugdymo, Klaipėdos Pauliaus Lindenau mokymo centras – profesinio mokymo nominacijoje. Iš visp pripažinti ir apdovanoti 93 projektai iš 32 Europos šalių.

„Pilietis per 31 valandą“ ugdo laisvą ir už save ir savo bendruomenę atsakingą jauną žmogų. Vadovėlis padeda naujai kartai suprasti ir įsisavinti, kad pilietiškumas prasideda nuo atsakomybės už savo veiksmus ir nuo produktyvios veiklos, ekonomika eina kojon koja su moraliniais pasirinkimais“, – kalbėjo LLRI viceprezidentė Aneta Vainė.

Vadovėlis „Pilietis per 31 valandą“ Nacionalinės švietimo agentūros buvo pripažintas socialinio ir dorinio ugdymo inovacija. Vadovėlis sukurtas su Suomijos ir Lietuvos mokslininkais, edukologais. Vadovėlis integruoja ekonomiką, pilietiškumą ir etiką.

„Šį apdovanojimą priimame kaip mūsų veiklos ugdant švietimo srityje pripažinimą ir kvietimą nesustoti. Švietimas yra tai, kas labiausiai keičia pilietinį ir socialinį visuomenės sąmoningumą. Šiandien gimnazijos klasėse besimokantys mokiniai yra tie, kurie jau netrukus priims sprendimus, lemsiančius mūsų valstybės gerovę. Svarbu, kad tie jauni žmonės suprastų, kad valstybė yra mūsų visų bendrai ir kiekvieno iš mūsų visų atskirai kuriamas projektas“, – teigė LLRI Švietimo programų vadovė Justina Jablonskaitė.

Šiais metais LLRI sukūrė 5–8 kl. moksleiviams skirtą vadovėlį „Jaunas ir pilietiškas“, kurią sudaro ir 5–6 kl. bei 7–8 kl. skirti pratybų sąsiuviniai. 2015 m. išleistas „Ekonomika per 31 valandą“ yra vienintelis vadovėlis Lietuvoje, kuris prestižinėje Londono knygų mugėje buvo pripažintas geriausia mokymosi priemone pasaulyje. Iš jo jau mokosi daugiau kaip 80 proc. Lietuvos moksleivių. Šiemet pasirodė aštuntasis, atnaujintas vadovėlio leidimas. Šiuo metu vadovėlį jau naudoja Lietuvos, Ukrainos, Slovakijos, Ugandos, Sakartvelo ir Graikijos moksleiviai.

Parengta pagal Europos Komisijos ir LLRI informaciją. Nuotraukos – Švietimo mainų paramos fondo.