Vilniui ilgą laiką plečiantis horizontaliai, prabanga ir didžiausia verte, pasak vienos iš didžiausių NT plėtros bendrovių Lietuvoje „Omberg group“ Pardavimų ir klientų patirčių vadovės Editos Gudauskienės, laikytas nuosavas žemės plotas. Pasiturinčiųjų labiausiai vertinamas NT buvo nuosavi namai, kotedžai ar butai su erdviomis terasomis ir privačiais sodeliais pirmuosiuose aukštuose.

„Tačiau miestui tankėjant ir ėmus sparčiau augti vertikaliai, ir mūsų šalyje ėmė formuotis naujas požiūris – atradome pasaulyje jau visą amžių augantį „penthouse“ populiarumą. Pastebime, kad klientai apie norą gyventi aukštai, turėti privačias žaliąsias erdves užsimena vis dažniau“, – sako „Omberg group“ atstovė.

Jos teigimu, pirmieji „penthouse“ imti kurti kaip būdas tankiai gyvenamose erdvėse turėti daugiau privatumas.

„Noras pabėgti nuo miestų triukšmo bei dulkių dar prieš šimtmetį tapo įkvėpimu ieškoti alternatyvių erdvių mieste“, – teigia E. Gudauskienė.

Pirmieji „penthouse“, imti statyti Niujorke trečiajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, buvo ne viršutiniai pastatų aukštai, bet ant daugiabučių stogų įrengiami poilsiui skirti nameliai. Iš čia – ir pavadinimas, pažodžiui reiškiantis prie ko nors pritvirtintą pašiūrę ar namą. Jie dažnai buvo kuriami kartu su stogo sodeliais, terasomis ir įvairia augmenija, taip užtikrinant galimybę būti arčiau gamtos bei mėgautis švaresniu oru didmiesčio viduryje.

„Omberg group“ ekspertės teigimu, pirmieji namai ant stogų buvo įrengiami išskirtinai prabangiai, dominavo itin brangiomis medžiagomis paremtas Art Deco stilius.

„Ši tendencija išliko iki šiol. Pasikeitus technologinėms galimybėms, šiandieniniai viršutiniai dangoraižių aukštai dažnai turi baseinus, itin modernius išmanių namų sprendimus, erdvias terasas, ištisus sodus ir daugybę kitų prabangų, išskirtinį gyvenimą pasaulio turtingiausiems užtikrinančių aspektų“, – teigia E. Gudauskienė.

Nors „penthouse“ tipo gyvenimas ilgainiui išpopuliarėjo visame pasaulyje, įspūdingiausios erdvės iki šiol išlieka Niujorke bei Londone. Iki mūsų laikų išliko ir svarbiausias jų privalumas – galimybė pabėgti nuo intensyvaus miesto gyvenimo, privatumas, tyla, švara, erdvės pojūtis ir, žinoma, pribloškiantys panoraminiai vaizdai.

„Būtent dėl šių aspektų nusprendėme pasiūlyti „penthouse“ ir Vilniuje, savo statomuose „Skylum“ dangoraižiuose. Kuriant „penthouse“ tipo būstus, labai svarbi - ir lokacija. Stengiamasi, kad pro prabangaus būsto langus atsivertų centrinių miesto erdvių panorama, tam naudinga buvo ir mūsų pasirinkta „Skylum“ vieta“, – teigia „Omberg group“ atstovė.

„Penthouse“ tipo apartamentai nuo pat atsiradimo itin populiarūs yra ne tik kaip erdvės gyvenimui, bet ir atostogoms - visame pasaulyje juos siūlo viešbučiai, vis daugiau išskirtinio apgyvendinimo pasiūlymų atsiranda ir trumpalaikės nuomos platformose, tokiose, kaip „AirBnB“. Todėl, E. Gudauskienės teigimu, toks būstas itin domina grąžos iš NT siekiančius gauti investuotojus.

„Džiuginanti tendencija yra tai, kad tokio tipo būstuose vis daugiau dėmesio skiriama tvarumui – diegiami išmanūs energijos efektyvumą užtikrinantys sprendimai, pasitelkiama iš atsinaujinančių išteklių gaunama elektros energija, žaliosios zonos kuriamos ne tik gyventojų džiaugsmui, bet ir švaresniam miesto orui užtikrinti“, – sako E. Gudauskienė.

Apie „Omberg group“

Kaip ir 2021-aisiais, šiemet „Omberg group“ yra antra daugiausiai sostinės rinkoje naujos statybos butų pardavusi bendrovė.

Bendradarbiaudama su Šiaurės Europos investiciniu fondu, įmonė Vilniuje baigia statyti išskirtinį

modernių dangoraižių projektą „Skylum“. Kartu su investiciniu fondu „North Europe Real Estate Development fund” (NERED) bendrovė kuria mažaaukščių namų, įsikursiančių įspūdingo vyšnių parko apsuptyje, gyvenvietę „Vyšnios“ Pilaitėje bei pradėjo paskutiniojo „Bajorų lajų“ etapo statybas.

Išskirtinėje Kauno vietoje, užtikrinančioje bene didžiausią automobilių srautą visoje šalyje, „Omberg group“ plėtoja žalią ir inovatyvų komercinį „stock-office“ projektą „Stockholm“. Jį bendrovė vysto bendradarbiaudama su investiciniu Sandėliavimo ir komercinių erdvių plėtros fondu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją