Tačiau Australijos mitybos specialistė Susie Burrell mano, kad angliavandenių turintys produktai – labai svarbi mitybos raciono dalis ir perdėtai jų vengti tikrai nereikia.

„Jei nepavyksta atsikratyti nepageidaujamo svorio, nors valgote mažai angliavandenių, tai reiškia, kad bendras suvartojamų angliavandenių kiekis yra per mažas, ypač jei reguliariai sportuojate“, – sakė ji.
Ekspertė rekomendavo suvartoti 20–30 gramų angliavandenių likus maždaug valandai iki didelio intensyvumo treniruotės.

„Paprastai kalbant, kasdienė mažiau nei 80–100 gramų angliavandenių norma sportuojančiam žmogui yra per mažai. Gali būti, kad būtent dėl to nematote rezultato ant svarstyklių“, – sakė ji.

S. Burrell paaiškino, kad deginti riebalus padeda dieta, kurios laikantis vartojama angliavandenių, nes sportuojant reikia, kad būtų deginama gliukozė.

Kitas reiškinys, ilgainiui atsirandantis atsisakius angliavandenių, yra sulėtėjusi medžiagų apykaita.
Reikia nepamiršti, kad yra vadinamieji geri ir blogi angliavandeniai, tad būtina užtikrinti, kad su maistu gaunate tinkamų angliavandenių ir vis dėlto ne per daug.

Anot S. Burrell, angliavandeniai yra būtini dėl to, kad juos vartojant organizme gaminama gliukozė, užtikrinanti reikiamą raumenų tonusą ir tinkamą smegenų veiklą. Labai aiškus ženklas, kad jums trūksta angliavandenių, yra nenumaldomas noras suvalgyti ką nors saldaus.

„Laikui bėgant tas noras gali dingti, tačiau tuomet pastebite, kad apskritai nebejaučiate alkio, o tai, savo ruožtu, rodo, kad sulėtėjo medžiagų apykaita ir organizmas prisitaikė prie angliavandenių trūkumo“, – paaiškino mitybos ekspertė.

Kitas ženklas, kad jums trūksta angliavandenių, yra itin prastas burnos kvapas. Jis rodo, kad organizme vyksta ketozės procesas.

„Tai yra organizmo būdas išgyventi, kai gaunama mažai angliavandenių. Tokiu atveju deginami riebalai, kad būtų pasigaminama energijos. Žmogaus, kurio organizme vyksta ketozės procesas, burnos kvapas gali būti tiesiog siaubingas“, – pažymėjo S. Burrell.

Vis dėlto ekspertė pabrėžė, kad neigiamos angliavandenių stygiaus pasekmės tikrai neduoda pagrindo manyti, kad reikia pulti kimšti picos, ledų ir kitų saldumynų. Jos teigimu, tinkamų angliavandenių reikia valgyti dieną, kai esame aktyviausi, ir tam tikromis porcijomis, kad jie duotų naudos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)