Kaip kilo idėja įkurti pirmąją ekologišką parduotuvę-kavinę Lietuvoje ir kokie jos tolimesni tikslai, papasakojo „Žaliuomenės“ įkūrėjas Konstantinas Aleksandrovičius.

– Konstantinai, kaip nusprendėtė įkurti ekologišką parduotuvę-kavinę?

– Porą metų galvojome, kad norime sukurti tvarų verslą, iš kurio gauto pelno dalį galėtume skirti įvairioms organizacijoms ir projektams (miškų išsaugojimo, švietimo ir t. t.). Pernai, keliaudami po Kosta Riką, važiavome pro vieną parduotuvę-kavinę, akį patraukė žodis „organic“ (liet. „ekologiškas“), stabtelėjome, ten praleidome keletą valandų. Greitai supratome, kad kažko panašaus trūksta Lietuvoje. Dar būdami Kosta Rikoje ėmėme dairytis į nuomojamų patalpų skelbimus, ieškoti tiekėjų. Birželį atidarėme „Žaliuomenę“ – „Ekoagros“ sertifikuotą parduotuvę-kavinę, kurioje siūlome ekologiškus produktus be pakuočių.

„Žaliuomenės“ įkūrėjai

Šį verslą kuriame iš idėjos. Trečdalį pelno įsipareigojome skirti labdarai. Pirmuosius tris metus tai bus Sengirės fondas, siekiantis išsaugoti senuosius Lietuvos miškus, vėliau – galbūt kokia nors kita iniciatyva.

– Ar tiesa, kad maitinatės tik ekologišku maistu?

– Taip, ekologiškai maitinamės jau keletą metų, be to, daugiausia augaliniu maistu. Mūsų parduotuvėje-kavineje taip pat siūlomi tik veganiški produktai. Valgant pesticidais ir kitomis cheminėmis medžiagomis apdorotą maistą, teršiamas žmogaus organizmas, atsiranda įvairios ligos, stipriai teršiama aplinka.

Dėl švaresnės aplinkos ir kokybiškesnio maisto, persikėlėme gyventi į Krunų ekobendruomenę Širvintų rajone. Turime 1 ha žemės, daugiau nei 100 vaismedžių, o po 5–10 metų turėsime pakankamai maisto iš savo sodo. Mūsų ir kaimynų vertybės sutampa, gyvename labai bendruomeniškai, tai dar labiau paskatino galvoti apie tai, kokioje planetoje gyvens mūsų vaikai ir ką galėtume padaryti, kad ji būtų švaresnė.

Aleksandrovičių namai

Pasirinkome „Zero Waste“ gyvenimo būdą – stengiamės palikti kuo mažiau atliekų (ypač plastiko), apskritai stengiamės vartoti kuo mažiau. Mums svarbus santykis su gamta, mus supa miškai, į kiemą dažnai užsuka laukiniai gyvūnai.

– Kodėl prekiaujate tik veganiškomis prekėmis?

– Mums tai svarbu, patys taip gyvename. Perėjus prie ekologiškos augalinės mitybos, atsisakius baltų miltų (išskyrus speltos) ir cukraus, jaučiamės žymiai sveikesni, turime daugiau energijos.

Svarbūs ir etiniai motyvai – norime, kad gyvūnai būtų laisvi, nebūtų išnaudojami. Dėl galvijų laikymo Žemėje masiškai kertami miškai – gyvulininkystė reikalauja vis didesnių plotų ir mums tai nepriimtina.

– Kaip propaguojate tvarumą?

– Į parduotuvę-kavinę kviečiame atsinešti savo tarą, už tai siūlome 5 proc. nuolaidą apsipirkimui. Iš aplinkinių gyventojų surenkame nereikalingus stiklainius, juos siūlome tiems, kurie neatsinešė savo. Taip pat priimame panaudotas kartonines dėžutes, kurias naudojame siųsti savo internetinės parduotuvės užsakymus. Pasakojame, kodėl tai darome, ir dažnai atsitinka taip, kad antrą ar trečią kartą užsukantis žmogus ateina jau su savo tara.

Parduotuvė-kavinė „Žaliuomenė“

Taip pat siūlome pirkti didesniais kiekiais ir tokiu atveju galime produktus parduoti pirminėje pakuotėje (toje, kurioje juos patys gavome).

– Kokių produktų galima rasti jūsų parduotuvėje-kavinėje?

– Labai platus maisto produktų asortimentas (didžioji dalis – be pakuotės): riešutai ir sėklos, džiovinti vaisiai ir uogos, miltai, kruopos ir ankštiniai, turime supermaisto, kavos, arbatos ir kakavos, prieskonių, acto, aliejaus, druskos, saldiklių, neseniai atsirado ir šviežių vaisių bei daržovių. Kavinėje siūlome pačių gamintų užkandžių, saldumynų, įvairių gėrimų. Ateityje planuojame siūlyti ir karštųjų patiekalų.

Taip pat turime įvairių „Zero Waste“ reikmenų – daugkartinių indų, maišelių, termosų ir gertuvių, kosmetikos, švaros priemonių. Norime, kad ekologiški produktai būtų prieinami kuo daugiau žmonių, stengiamės išlaikyti mažiausias kainas Lietuvoje.

Parduotuvė-kavinė „Žaliuomenė“

– Iš kur atkeliauja produkcija?

– Iš įvairių šalių. Stengiamės, kad produktai būtų iš kuo arčiau. Pavyzdžiui, moliūgų sėklas vežame iš Austrijos (rinkoje didžioji jų dalis – iš Kinijos). Daug produktų atkeliauja iš Lenkijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės. Stengiamės pirkti kuo daugiau produktų iš Lietuvos ūkininkų, deja, didžioji dalis jų produkcijos išvežama į Lenkiją bei Vokietiją, o kai kurie tiesiog čia nėra auginami, nors klimatas tam yra tinkamas.

– Kokie Jūsų ateities planai?

– Planuojame vystyti internetinę prekybą, siūlyti tvariau supakuotus produktus (stikliniuose induose) kitoms parduotuvėms, prekybos centrams, taip pat ieškome patalpų centre ar arčiau centro. Šiemet planuojame plėstis ir į Latviją bei Estiją. Norime suburti bendruomenę, organizuoti bendrus renginius, šventes, talkas. Kai kurie dalykai atsiranda ir savaime – atsiveria naujos galimybės, ateina reikalingi žmonės.

Parduotuvė-kavinė „Žaliuomenė“

Kitos „Zero Waste“ parduotuvės Vilniuje: https://zerowasteshops.lt/

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)