Blogas poilsis gali slėpti ligas

Geram poilsiui naktį įtaką gali daryti daug įvairių veiksnių, pavyzdžiui, ar pakankamai būname dienos šviesoje. Būtent šviesa dienos metu skatina melatonino išsiskyrimą, kuris yra žinomas kaip miego hormonas.

„Pavyzdžiui, jei žmogus, sergantis demencija, ilgai būna kambaryje ir mažai lauke, bet jų bute įrengti stoglangiai ar dienos šviesos lempos, jų miegas dėl to tampa irgi geresnis. Miegą trukdyti gali vartojami vaistai. Jei jų negalima atsisakyti, galbūt galima perkelti vartojimą į rytą. Svarbu pažiūrėti, kokiomis ligomis serga ar gali sirgti žmogus, nes nemažai ligų turi savo naktinius simptomus, kaip pavyzdžiui, bronchinė astma, gastroezofaginis refliuksas ir t. t.“, – apie nemigos priežastis pasakojo gydytoja.

Prieš konstatuojant nemigą, reikia pasitikrinti, ar žmogus neturi kitų miego sutrikimų, o ypač – ligų. Pasak R. Masaitienės, nemiga gali slėpti kitas ligas, o pastarosios trukdyti nakties poilsiui.
„Jei kalbame apie mieguistumą – jis irgi gali slėpti daug kitų ligų. Viena dažniausių yra miego apnėja, kai žmonės knarkia, tačiau knarkimas netolygus, girdisi netolygus kvėpavimas, tam tikros pauzės kvėpuojant. Tokiu atveju būtinai reikia kreiptis į gydytoją. Tačiau, jei knarkimas yra labai epizodinis, pavyzdžiui, po ilgo laiko nemiegojimo arba išgėrus taurę vyno – reikėtų stebėti, nebūtinai tai turi būti kažkas blogo“, – kalbėjo neurologė.

Patiriant didelę įtampą, stresą, pervargimą – kalbėjimas miegant nebūtinai turi būti blogas ženklas. Tačiau jei tai tęsiasi, prie kalbų miegant prisideda įvairūs veiksmai, reikėtų pasitikrinti, ar tai neslepia ko nors negero.

Knarkimas

Lova – tik miegui

„Dvi valandas iki miego reikėtų nenaudoti jokių elektroninių prietaisų: telefonų, televizoriaus, kompiuterio. Kadangi daugumai sunku būtų to atsisakyti, rekomenduojama keisti telefono ekrano spalvas iš mėlynų į rusvas. Lova turėtų būti skirta tik miegui ir intymiam bendravimui“, – apie miego higienos klaidas pasakojo gydytoja.

Nereikėtų eiti miegoti persivalgiusiam ar alkanam, todėl, jei jaučiamas alkis, galima suvalgyti bananą, sūrio gabalėlį, pieno. Šiuose produktuose yra miegą skatinančių medžiagų. Greičiau užmigti gali padėti šiek tiek pakilusi odos temperatūra, tad neblogai yra prieš miegą sušilti. Tam gali padėti šiltas dušas ar kojinės, bet jas prieš užmiegant reikėtų nusimauti.

„Jei nemiga tęsiasi ilgai, nėra vienkartinis pervargimas, tai įvairūs žoliniai preparatai ir knyga prieš miegą nepadės. Reikia pažinti save, kadangi miegas ir miego režimas yra individualus – vienas gali lengvai grįžti į miegojimo valandas, kitam užteks vienos nemiegotos nakties, kad visiškai išsimuštų iš ritmo. Anksčiau ar vėliau, už netvarkingą mitybą, per ilgas darbo valandas, per mažai miego, organizmas atsiima“, – apibendrino R. Masaitienė.

Raminta Masaitienė

Miegas turi miego ciklus, vienas ciklas tęsiasi maždaug pusantros valandos. Jis sudarytas iš lėto miego, kuris turi tris stadijas ir baigiasi paradoksinio miego faze. Ši fazė taip pavadinta ne veltui – tuo metu smegenys gana aktyvios, o raumenys visiškai atsipalaidavę.

„Tokie miego ciklai per naktį kartojasi, jų būna 4-6, priklausomai nuo miego trukmės. Jie nevienodi, pirmoje nakties pusėje paradoksinio miego yra gana nedaug, vėliau daugėja. Toje fazėje mes daugiausiai sapnuojame, jei tuo metu ir pabundame, tada sapną prisimename, jei ne, galime ir neprisiminti. Sapnas yra tarsi laiškas sau. Jei žmogus linkęs į nerimą, jo sapnai bus ryškesni“, – įdomiais faktais apie miegą dalijosi gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)