– Aleksandrai, minėjote, kad jūsų praktikoje pasitaiko ginčų tarp darbuotojo ir darbdavio dėl kasmetinių atostogų datos pasirinkimo. Kaip situaciją spręsti? Kaip elgtis, jei vienu metu nori atostogauti du ar keli darbuotojai, kurie turėtų vienas kitą pavaduoti: kas turi pirmumo teisę?

– Darbuotojas turi teisę į kasmetines atostogas, o darbdavys – pareigą suteikti jas tais pačiais darbo metais, už kuriuos atostogos suteikiamos. Kiekvienoje konkrečioje situacijoje ši darbuotojo teisė ir atitinkamai darbdavio pareiga įgyvendinama šalių susitarimu. Reikalavimas susitarti dėl darbuotojo teisės į kasmetines atostogas įgyvendinimo tvarkos įstatyme įtvirtintas siekiant maksimaliai suderinti neretai besikertančius darbo sutarties šalių interesus (darbuotojo – pasirinkti atostogas norimos trukmės ir jam patogiu laiku, darbdavio – tinkamai organizuoti darbo procesą, kad dėl darbuotojų atostogų nenukentėtų įmonės ar įstaigos veiklos efektyvumas). Tačiau darbas turėtų būti organizuojamas taip, kad kiekvienas darbuotojas turėtų realią galimybę pasinaudoti kasmetinėmis atostogomis.

Jei susitarimo pasiekti nepavyksta įprastų derybų būdu, darbuotojas gali kreiptis į darbo ginčų komisiją ir tokiu būdu išspręsti kilusį ginčą su darbdaviu.

Kasmetinių atostogų suteikimo eilė darbovietėje sudaroma, atsižvelgiant į šių darbuotojų pageidavimus (prioriteto tvarka):

1. nėščios darbuotojos ir darbuotojai, auginantys bent vieną vaiką iki trejų metų;

2. darbuotojai, auginantys bent vieną vaiką iki keturiolikos metų ar neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų;

3. darbuotojai, auginantys du ir daugiau vaikų;

4. darbuotojai, paskutiniais kalendoriniais metais atostogavę mažiau negu dešimt darbo dienų;

5. darbuotojai, turintys nepanaudotų kasmetinių atostogų už praėjusius darbo metus.

Aleksandras Kovalevskis

– Darbuotojas buvo suplanavęs atostogas dar prieš pandemiją ir jis nori plano laikytis, bet darbdavys su tomis datomis nebesutinka. Savo poziciją grindžia kelis mėnesius trukusiu karantinu. Kaip situaciją spręsti?

– Pirmiausiai reikėtų vadovautis bendrovės atostogų suteikimo eile (atostogų grafiku) ir atostogų suteikimo tvarkos aprašu, jei tokie vidiniai dokumentai bendrovėje yra patvirtinti. Jei nėra, tuomet darbo santykių šalims reikia ieškoti kompromiso, nesuradus – darbuotojas vėlgi gali kreiptis į darbo ginčų komisiją ir tokiu būdu išspręsti kilusį ginčą su darbdaviu.

– Ar darbuotojas privalo per metus 10 darbo dienų atostogauti nepertraukiamai? Gal gali šias atostogų dienas darbdavio sutikimu išskaidyti?

– Bent viena iš kasmetinių atostogų dalių negali būti trumpesnė kaip dešimt darbo dienų arba ne mažiau kaip dvylika darbo dienų (jeigu dirbama šešias darbo dienas per savaitę), o jeigu darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas, atostogų dalis negali būti trumpesnė kaip dvi savaitės. Likusi kasmetinių atostogų dalis gali būti suteikiama dalimis pagal darbuotojo ir darbdavio susitarimą.

Darbdavys negali priversti darbuotojo pasinaudoti kasmetinėmis atostogomis, tačiau turi teisę reikalauti, kad viena darbuotojo atostogų dalis būtų netrumpesnė nei nustatyta įstatyme.

– Tarkime, darbuotojas apskritai nenori eiti atostogų, ką gali padaryti darbdavys?

– Kasmetinės atostogos turi būti suteikiamos bent kartą per darbo metus. Kasmetinių atostogų tikslas – atkurti darbuotojo darbingumą, todėl įstatymas nustato abiejų šalių pareigą (darbuotojo – pasinaudoti, o darbdavio – suteikti) kasmetines atostogas bent vieną kartą per darbo metus. Nors darbdavys negali priversti darbuotojo pasinaudoti kasmetinėmis atostogomis, tačiau turi sudaryti realią galimybė darbuotojui atostogauti ir vengti tokių atvejų, kai darbuotojas turi sukauptų kasmetinių atostogų daugiau kaip už kelis darbo metus.

– Ar yra koks nors terminas, kuriam pasibaigus, darbuotojas praranda neišnaudotas atostogų dienas?

– Darbo kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatyme nurodyta, kad darbuotojai, iki darbo kodekso įsigaliojimo turintys nepanaudotų kasmetinių atostogų daugiau kaip už trejus darbo metus, turi teisę jas išnaudoti iki 2020 m. liepos 1 d. Paminėtina, kad po 2020 m. liepos 1 d. bus prarandamos ne tik atostogų dienos, bet ir kompensacija už atostogų dienas, viršijančias trejų metų laikotarpį. Taigi darbuotojas turi teisę išnaudoti visas sukauptas kasmetines atostogas ar gauti už jas kompensaciją iki 2020 m. liepos 1 d.

– Penkias dienas per savaitę dirbančiam žmogui priklauso 20 darbo dienų atostogų. Kam priklauso papildomos atostogų dienos? Ar darbuotojas apie priklausančias papildomas dienas pats turėtų informuoti darbdavį?

– Darbuotojams iki aštuoniolikos metų, darbuotojams, vieniems auginantiems vaiką iki keturiolikos metų arba neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų ir neįgaliems darbuotojams suteikiamos dvidešimt penkių darbo dienų kasmetinės atostogos (jeigu dirbama penkias dienas per savaitę). Tuo tarpu darbuotojams, kurių darbas susijęs su didesne nervine, emocine, protine įtampa ir profesine rizika, taip pat kurių darbo sąlygos yra specifinės, suteikiamos iki keturiasdešimt vienos darbo dienos (jeigu dirbama penkias dienas per savaitę) pailgintos atostogos. Ilgesnių atostogų gali tikėtis valstybės tarnautojai – jiems priklauso 22 darbo dienų trukmės kasmetinės minimalios atostogos. Jeigu tarnautojas vienas augina vaiką iki 14 metų, neįgalų vaiką iki 18 metų arba pats darbuotojas yra pripažintas neįgaliuoju, jam suteikiamos 27 darbo dienų trukmės kasmetinės minimalios atostogos.

Norėdamas pasinaudoti pailgintomis kasmetinėmis atostogomis darbuotojas darbdaviui privalo pateikti prašymą ir atitinkamus įrodymus, kad jis turi teisę į tokias kasmetines atostogas (pvz.: vaiko gimimo liudijimą, neįgalumo dokumentus ar kt.).

– Kokios trukmės kasmetinės atostogos priklauso darbuotojui, kuris dirba pamaininį darbą?

– Pagal įstatymą darbuotojams suteikiamos ne mažiau kaip 20 darbo dienų (jeigu dirbama 5 darbo dienas per savaitę) arba ne mažiau kaip 24 darbo dienų (jeigu dirbama 6 darbo dienas per savaitę) kasmetinės atostogos. Jeigu darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas, darbuotojui turi būti suteiktos ne trumpesnės kaip keturių savaičių trukmės atostogos. Taigi, dirbant pamaininį darbą, darbuotojas turi teisę į ne trumpesnės kaip keturių savaičių trukmės kasmetines atostogas.

– Kiek laiko išdirbus vienoje darbovietėje galima tikėtis atostogų? Kokios taikomos išimtys?

– Už pirmuosius darbo metus visos kasmetinės atostogos paprastai suteikiamos išdirbus bent pusę darbo metams tenkančių darbo dienų skaičiaus, bet nedraudžiama šalims susitarus jas suteikti ir anksčiau. Nesuėjus šešiems nepertraukiamojo darbo mėnesiams, darbuotojo prašymu kasmetinės atostogos privalo būti suteiktos:

1. nėščioms darbuotojoms prieš nėštumo ir gimdymo atostogas arba po jų;

2. tėvams jų vaiko motinos nėštumo ir gimdymo atostogų metu, prieš tėvystės atostogas arba po jų;

3. darbovietėje taikomų vasaros atostogų metu;

4. mokyklų pedagogams pirmaisiais darbo metais kasmetinės atostogos suteikiamos mokinių ir studentų vasaros atostogų metu, nepaisant to, kada šie pedagogai pradėjo dirbti toje mokykloje;

5. kitais darbo teisės normų nustatytais atvejais.

Už antruosius ir paskesnius darbo metus kasmetinės atostogos suteikiamos bet kuriuo darbo metų laiku, pagal kasmetinių atostogų suteikimo eilę darbovietėje.

– Ar gali darbdavys darbuotoją išsikviesti dirbti per atostogas?

Darbo kodeksas nenumato jokių aplinkybių, kurių pagrindu darbdavys galėtų atšaukti įsakymą dėl kasmetinių atostogų suteikimo. Dėl to manytina, jog darbdavys, nepaisant susiklosčiusių aplinkybių, neturi teisės vienašališkai nuspręsti, kad jau suteiktas poilsio laikas darbuotojui turi būti sutrumpintas ar perkeltas. Jei reikalinga, darbdavys turėtų tartis su darbuotoju, kadangi tik pačiam darbuotojui sutinkant (turint jo raštišką sutikimą), būtų galimybė atostogaujantį darbuotoją pakviesti į darbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)