Ašvaganda – itin populiari žolelė, kuri jau nuo neatmenamų laikų buvo plačiai naudojama Indijos medicinoje. Šiandien ašvaganda itin populiari visame pasaulyje. Manoma, kad šios žolelės poveikis endokrininei sistemai yra itin platus. Vis dėlto, internete informacijos daug, tačiau ką apie ašvagandą mano medikai? Apie vis labiau Lietuvoje populiarėjančią žolelę sutiko papasakoti „Gerovės klinikos“ ir Nemenčinės Poliklinikos šeimos medicinos gydytoja Gintarė Trainavičienė.

Indiškasis ženšenis, kuris padeda kovoti su stresu

Šeimos gydytoja G. Trainavičienė pasakoja, kad ašvagandą lietuviai pamėgo visai neseniai. Vis tik netradicinėje alternatyviojoje medicinoje ši žolelė, anot jos, naudojama jau tūkstantmečius.

„Ašvaganda yra indiškos kilmės gydomoji žolelė, arba, kitaip tariant, indiškasis ženšenis. Labiausiai žinomas ir tyrinėjamas ašvagandos raminamasis poveikis. Teigiama, kad ši žolelė veikia kaip adaptogenas bei padeda organizmui susibalansuoti ūmaus ir lėtinio streso metu“, – pasakoja medikė.

Ji teigia, kad ašvaganda, manoma, turi teigiamą poveikį esant nedideliam užsitęsusiam nerimui, o taip pat – nemigai.

„Deja, tyrimai, kurie patvirtino šią hipotezę, buvo labai mažos imties, todėl drąsiai teigti, kad ši žolelė tikrai padeda – negalime. Manau, ašvaganda gali būti puikus priedas prie visų kitų nemedikamentinių ir medikamentinių priemonių“, – įsitikinusi gydytoja.

Gintarė Trainavičienė. Nuotraukos autorė - Tavęs įkvėpta

Taip pat pašnekovė pamini ir tai, kad yra tiriamos ir kitos šios žolelės savybės. Teigiama, kad ašvaganda gali pasižymėti fizinės ištvermės didinimu, pagerinti deguonies apykaitą organizme.

Gali padėti susidūrus su nevaisingumu

Šeimos gydytoja pasakoja, kad ašvaganda gali turėti ir priešuždegiminį poveikį, o taip pat padėti vyrams, kurie susidūrė su nevaisingumu, mat ašvaganda, tikima, didina testosterono lygį. Šią žolelę išbandyti turėtų ir sergantys cukralige bei turintys padidintą cholesterolį.

„Vis tik svarbu pabrėžti, kad šie efektai stebėti pavieniams žmonėms, o rimti klinikiniai tyrimai, kurie suteiktų pagrindą skirti ašvangą pacientams, nebuvo atlikti“, – teigia pašnekovė.

Anot jos, galima rasti informacijos ir apie tai, kad buvo pastebėta, jog vartojantiems ašvagandą žmonėms nustatytas kiek žemesnis kraujospūdis, nei įprastai.

Išbandyti verta, tačiau nereikėtų laukti stebuklų

G. Trainavičienė nurodo, kad ašvaganda yra tinkama naudoti žmonėms, kurie tiki netradicinės medicinos būdais, o taip pat tiems, kurių būklė nereikalauja rimtesnio medikamentinio gydymo ir jiems tereikia nedidelio postūmio gyvensenos keitimui.

„Pradėjus vartoti ašvagandą, labai svarbu neviršyti rekomenduojamos dozės bei nevartoti šios žolelės papildų ilgiau nei tris mėnesius. Tačiau panagrinėjus literatūrą galima pastebėti, kad efektyvi nurodyta dozė skirtinguose šaltiniuose taip pat skiriasi, tad kiek laiko vertėtų ašvagandą vartoti, šiuo metu nėra aišku“, – pabrėžia medikė.

Taip pat ji teigia, kad šio papildo vartoti negalima nėščiosioms, žindyvėms, vaikams bei žmonėms, kurie serga autoimuninėmis ligomis. Nereikėtų rinktis ašvagandos ir tiems, kurie serga kepenų ir inkstų ligomis.

Siūlo nesusižavėti reklamomis ir visada pasitarti su gydytoju

Šeimos medicinos gydytoja G. Trainavičienė pabrėžia, kad jei pradėjus vartoti ašvagandą atsiranda nemalonūs pojūčiai pilve, pradedamas jausti pilvo pūtimas, skausmas, pradeda varginti viduriavimas, pykinimas ir vėmimas, papildo vartojimą nedelsiant reikėtų nutraukti.

„Ašvaganda nėra tradicinis vaistas. Ši žolelė neturėtų būti naudojama rimtų negalavimų ar ligų atvejais, kuomet būtinas medikamentinis gydymas. Ši žolelė priskiriama maisto papildų kategorijai, tad verta paminėti tai, kad tokių preparatų gamybos reguliacijos pasaulyje nėra. Rinkoje turime laba daug papildų, kurie neaišku ar padės, tad skambiomis reklamomis labai žavėtis nereikėtų“, – paaiškina ji.

Pašnekovė įsitikinusi – maisto papildus vartoti galima, tačiau stebuklų nevertėtų tikėtis.

„Jei turite abejonių, visada rekomenduočiau pasitarti su vaistininku ar gydytoju, o ne susigundyti elektroninėse parduotuvėse matomomis nuolaidomis ir pažadais, kad maisto papildai padės įveikti net rimtus negalavimus“, – sako G. Trainavičienė.

Gydytoja pamini ir tai, kad šiuo metu ašvagandos galima įsigyti įvairiais pavidalais: tabletėmis, guminukais, milteliais. Vis dėlto, anot jos, papildo pavidalas neturi įtakos jo įsisavinimui, svarbiau pasirinkta tinkama dozė ir vartojimo reguliarumas.