aA
Nors mūsų mitybos racione dažniau atsiranda įprastos bulvės, tikriausiai esate ragavę ir saldžiųjų, vadinamų batatais. Jos pasižymi ne tik maloniu skoniu, bet ir gausybe naudingų savybių – batatai mažina lėtinių ligų ir vėžio riziką, lėtina senėjimą, gerina žarnyno veiklą ir yra naudingi regėjimui. Kodėl naudinga mitybą paįvairinti saldžiosiomis bulvėmis, kalbame su gydytoja dietologe, kuri tuo pačiu nori ir perspėti: neteisingai paruošdami bulves, sunaikiname jų naudingas savybes.
Dalia Vaitkevičiūtė, Shutterstock ir asmeninio albumo nuotr.
Dalia Vaitkevičiūtė, Shutterstock ir asmeninio albumo nuotr.

Saldžiose bulvėse – visa naudingų savybių puokštė

Batatai pasižymi turtinga maistine verte – tuo galime įsitikinti vos pažvelgę į jo maistinių medžiagų santykį. Kaip įvardija dietologijos ir nutukimo gydymo centro „CaloryCare“ gyd. dietologė Dalia Vaitkevičiūtė, 200 gramų batatų porcijoje galime rasti apie 180 kilokalorijų, 40 gramų angliavandenių, 4 gramus baltymų, itin nedidelį riebalų kiekį.

Be to, batatai išsiskiria dideliu skaidulų kiekiu – minėtoje porcijoje jos sudaro 6,6 gramo. Taip pat jie pasižymi didžiuliu betakaroteno kiekiu, kuris žmogaus organizme virsta vitaminu A.

„Turbūt pati geriausia ir pagrindinė saldžiosios bulvės savybė yra ypatingai didelis vitamino A kiekis. Be vitamino A, batatas taip pat yra puikus vitamino D, magnio, kalio šaltinis. Tai labai maistinga daržovė, kupina antioksidantų, skaidulų ir angliavandenių“, – pabrėžia D. Vaitkevičiūtė.

Mažina ligų riziką, lėtina senėjimo procesus

Turtinga batatų maistinė vertė turi reikšmingos įtakos žmogaus sveikatai. Gydytoja dietologė įvardija ligas, kurių riziką batatai padeda sumažinti, tačiau pažymi, kad dėl to nereikėtų imtis „batatų dietos“ – gerai žmogaus sveikatai pirmiausia svarbi mitybos įvairovė.

Orkaitėje keptos saldžiosios bulvės
Orkaitėje keptos saldžiosios bulvės
© Shutterstock


„Kadangi saldžiosios bulvės turi daug antioksidantų, jos mažina lėtinių ligų riziką, tokių kaip širdies ir kraujagyslių ligos, vėžys. Be to, batatai lėtina senėjimo procesą. Tačiau, kaip ir kiekvienas produktas, jis neturėtų būti vartojamas dažnai ir gausiai. Noriu pabrėžti, kad jame yra nemažai kalorijų, todėl svorio kontrolėje šia daržove negalima piktnaudžiauti“, – perspėja D. Vaikevičiūtė.

Kadangi saldžiosiose bulvėse gausu skaidulų, šios teigiamai veikia žarnyno veiklą – gydytoja dietologė batatus įvardija kaip puikų gerųjų bakterijų, probiotikų šaltinį, kuris užtikrina sklandžią žarnyno veiklą. Dėl didelės vitamino A gausos, batatą verta paminėti ir kaip regėjimui bei imunitetui naudingą daržovę.

Tiesa, kai kurios batato naudingos savybės dar tik tiriamos. Pavyzdžiui, manoma, kad jame esantys stiprūs antioksidantai gali veiksmingai kovoti prieš vėžį.

„Laboratoriniame lygmenyje saldžioji bulvė yra tiriama dėl savybių, leidžiančių kovoti prieš vėžį. Manoma, kad joje esantys stiprūs antioksidantai gali kovoti prieš tam tikras vėžio formas ir stabdyti jų vystymąsi“, – sako D. Vaitkevičiūtė.

Kuo skiriasi saldžioji bulvė nuo paprastos?

Lyginant su mūsų racione dažniau atsiduriančia įprastąja bulve, saldžioji skiriasi nežymiai, todėl gydytoja dietologė šias daržoves vadina lygiavertėmis.

Bulvės
Bulvės
© Shutterstock


Tarp nežymių skirtumų galima paminėti tai, kad mums įprastose bulvėse yra kiek mažiau vitamino A.

„Paprastos ir saldžiosios bulvės savo savybėmis yra labai panašios. Tiesiog batate galima rasti daugiau vitamino A, ir manoma, kad jo glikeminis indeksas, svarbus cukriniu diabetu sergantiems žmonėms, yra mažesnis, o tai reiškia, kad jį vartojant gliukozė išsiskiria lėčiau, nei valgant paprastą bulvę“, – teigia gydytoja dietologė.

Lengviausias būdas sugadinti bulves – jas iškepti: dietologė pataria jas ruošti kitaip

Kokie naudingi bebūtų produktai, netinkamas jų paruošimas gali sugadinti visas naudingas savybes. Anot gydytojos dietologės, lengviausias būdas sugadinti bulves – kepti jas aliejuje.

„Svarbiausias dalykas norint pasisavinti iš bulvių kuo daugiau naudingų savybių – tai, kaip mes jas paruošime. Tiek saldžioji bulvė, tiek paprasta bulvė, netinkamai paruošta netenka naudingų savybių. Viską galime sugadinti, jei bulves kepsime aliejuje, gaminsime iš jų prancūziškas bulvytes, uždėsime daug sūrio, druskos. Šios daržovės yra labai naudingos, tik mes gaminimo būdu labai jas sugadiname“, – pastebi D. Vaitkevičiūtė.

Užkandžiai
Užkandžiai
© Shutterstock


Todėl gydytoja dietologė pataria bulvių nekepti, o dažniau rinktis virtas ar garintas bulves – tokiu būdu pavyks jose išsaugoti naudingas savybes.

Geriausia valgyti virtas, užpiltas alyvuogių aliejumi

Įprastai bulves renkamės kaip garnyrą šalia mėsos, o sprendimas valgyti jas kaip atskirą patiekalą turbūt dažnam net atrodytų keistas. Vis dėlto, tiems, kurie siekia numesti svorio, gydytoja dietologė rekomenduoja bulves valgyti kaip atskirą patiekalą.

„Esame įpratę bulves vartoti kaip garnyrą šalia mėsos ir kitų daržovių, tačiau noriu priminti, kad bulvės yra kaloringos. Todėl geriau jas vartoti atskirai, nes pridėdami kitų kaloringų produktų, tokių kaip sūris, sviestas, gauname nebe tokį naudingą ir sveikatai palankų patiekalą. Geriausia bulves valgyti virtas, užpiltas šalto spaudimo alyvuogių aliejumi – tokiu būdu paruošta bulvė bus naudingesnė, nei kepama aliejuje“, – pataria D. Vaitkevičiūtė.

Taip pat ji perspėja, kad bulvės neturėtų tapti kasdieniniu maistu – rekomenduojama jas vartoti 1-2 kartus per savaitę, o porcija turėtų sudaryti apie 200 gramų.

„Atsižvelgiant į bulvių krakmolingumą ir maistingumą, siūlyčiau maistą kuo labiau paįvairinti ir nevartoti bulvių diena iš dienos. Kuo įvairesnė ir įdomesnė jūsų mityba bus, tuo įvairesnių medžiagų gausite ir tuo sveikesni būsite. Svarbiausia valgyti kuo įvairiau, kuo spalvočiau“, – teigė gydytoja dietologė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(77 žmonės įvertino)
3.8442

Top naujienos

Paaiškino, kokias privilegijas suteiks galimybių pasas: tai bus tarpinis sprendimas dokumentą reikės atsinaujinti kas 7 dienas (204)

Galimybių pasas leis atverti veiklas maitinimo sektoriuje, įvairias paslaugas viduje, neberiboti...

Dėl COVID-19 kilmės – 18 mokslininkų pasirašytas laiškas (17)

18 mokslininkų iš prestižinių tyrimų institucijų ragina savo kolegas nuodugniau ištirti...

Respublikinė Šiaulių ligoninė ieško naujų gydytojų: darbo skelbime žada draugišką aplinką (1)

Respublikinės Šiaulių ligoninės Anesteziologijos ir intensyviosios terapijos centre dirbusi...

Kilus nesklandumams dėl registracijos vakcinuotis – SAM paaiškinimas: per pusdienį registravosi 16 tūkst. asmenų (24)

Pirmadienį pradėjo veikti visuotinė elektroninė registravimo sistema skiepytis nuo COVID-19....

Naujų automobilių pardavėjai perspėja: derybinė galia – ne pirkėjų rankose, parduoti nėra ko (167)

Naujų automobilių paklausa šiuo metu viršija pasiūlą, o tam įtakos turi ir tam tikrų...

Ministerija nemato pagrindo nušalinti Šiaulių ligoninės vadovą papildyta 14.08 (119)

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nemato pagrindo nušalinti Respublikinės Šiaulių ligoninės...

Į naujus namus įsileidęs Viktorijos Siegel mylimasis Laurynas: mano vaikus gimdys ne sužadėtinė, ne draugė, o žmona

„Per savo jubiliejų keldamas tostą sakiau, kad keliu jį už visus paties prispjaudytus šulinius....

Pastebėjo naują telefoninių sukčių ataką: gyventojus ragina išlikti budriems (7)

„Swedbank“ saugumo ekspertai perspėja, kad pastarosiomis dienomis padaugėjo sukčių skambučių...

Bunda atokus Vilniaus rajonas: stereotipus apie Naująją Vilnią kaip nesaugų, negražų rajoną reikia kuo greičiau paneigti (23)

Atrodo, kas gali būti beprotiškesnio už ekskursiją po Naujosios Vilnios senamiestį. Bet tai,...