Nors po susitikimo tiek R. T. Erdoganas, tiek V. Putinas prabilo apie tai, kad grūdų susitarimas gali būti atnaujintas, iš karto prie jo sugrįžti Maskva nėra pasiruošusi.

„Susitarė susitarti“

„Maskva galėtų atgaivinti Juodosios jūros grūdų sandorį ir leisti Ukrainai eksportuoti milijonus tonų žemės ūkio produktų į maistą importuojančias šalis mainais į Vakarų sankcijų Rusijai sušvelninimą“, – pirmadienį pareiškė prezidentas V. Putinas.

Savo ruožtu Turkijos vadovas išreiškė įsitikinimą, kad „susitarimas dėl grūdų“ turėtų būti pratęstas „pašalinus trūkumus“. 

Pasak jo, pateikti alternatyvūs pasiūlymai nesugebėjo pasiūlyti „tvaraus, saugaus ir nuolatinio modelio, grindžiamo šalių bendradarbiavimu, pavyzdžiui, Juodosios jūros grūdų iniciatyvos“.
„Kartu su JT parengėme naują pasiūlymų paketą, kuriame numatyta didelė pažanga. Tikiu, kad šiame naujame procese galima pasiekti rezultatų. Žinoma, Ukraina turi sušvelninti savo požiūrį, kad galėtų imtis bendrų veiksmų su Rusija“, – kalbėjo R. T. Erdoganas. 

„Mes nesame prieš šį susitarimą. Esame pasirengę prie jo grįžti, kai tik bus įvykdyti įsipareigojimai mūsų atžvilgiu“, – po susitikimo sakė V. Putinas. Tačiau kartu jis teigė, kad Vakarai „apgavo mus humanitarinių tikslų sąskaita“ įgyvendindami grūdų sandorį.

Ukrainos politologas Jevhenas Mahda tokį susitikimo rezultatą komentare Delfi pavadino pasiektu „susitarimu tartis toliau“. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)