Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per parą suvartoti ne daugiau kaip 5 g druskos (tai atitinka 2 gramus natrio), tačiau Europos Komisijos atliktas tyrimas parodė, kad daugumoje ES šalių druskos suvartojama 8–12 g per parą. Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro 2013–2014 metais atliktas suaugusių ir pagyvenusių Lietuvos gyventojų faktinės mitybos ir mitybos įpročių tyrimas parodė, kad tik 41,5 proc. Lietuvos gyventojų nesūdo jau pagamintų patiekalų, o beveik visada, net neragaudami, maistą papildomai sūdo net 6,8 procentai.

Per gausus natrio vartojimas siejamas su padidėjusiu kraujospūdžiu, o pastarasis – su didėjančia kraujotakos sistemos ir inkstų ligų rizika. Įrodyta, kad, sumažinus druskos (natrio) suvartojimą, kraujospūdis mažėja. Daugėjant lėtinių neinfekcinių ligų mažėja gyvenimo trukmė, prastėja gyvenimo kokybė; valstybėms tai reiškia ir darbo jėgos trūkumą, ir didžiules sveikatos priežiūros išlaidas. Sumažinti suvartojamos druskos kiekį siekia dauguma šalių.

Prisidedant prie druskos suvartojimo mažinimo iniciatyvų ir siekiant įvertinti druskos kiekį Lietuvos rinkai teikiamuose maisto produktuose, Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute buvo vykdomi druskos kiekio tyrimai įvairiuose maisto produktuose.

Instituto specialistai apibendrino 2015 m.–2017 m. atliktų daugiau nei 1000 maisto produktų druskos tyrimų rezultatus ir pateikė tokias išvadas:

  • Druskos kiekis vienos maisto produktų grupės skirtinguose produktuose yra labai įvairus, pavyzdžiui, dešrose druskos kiekis skiriasi 2,5–3,2 karto.
  • Mėsos ir žuvies gaminių mediana dauguma atvejų yra mažesnė nei vidurkis, tai reiškia, kad yra sūrių gaminių, dėl kurių didėja vidurkio reikšmė.
  • Vidutiniškai duonoje druskos yra 0,88 g/ 100 g. Juoda duona yra kiek sūresnė (1,07 g/ 100 g) nei šviesi (0,94 g/ 100 g). Druskos kiekis batone vidutiniškai yra 0,8 g/ 100 g.
  • Fermentiniuose sūriuose druskos vidutiniškai yra 1,5 g/ 100 g (nuo 0,75 iki 2,13 g/ 100 g). Daugiausia druskos yra sūriuose su mėlynuoju pelėsiu (vidutiniškai 3,2 g/ 100 g), mažiausiai – varškės sūriuose (0,67 g/ 100 g).
  • Daugiausia druskos yra šaltai rūkytuose (vidurkis – 4,23g/ 100 g), vytintuose (vidurkis – 3,79g/ 100 g) ir sūdytuose (vidurkis – 3,77 g/ 100 g) mėsos gaminiuose, mažiausias – tokiuose gaminiuose kaip vyniotiniai, slėgtainiai ir kiti kulinarijos mėsos gaminiai (vidurkis – 1,64 g/ 100 g). Karštai rūkytuose mėsos gaminiuose yra beveik perpus mažiau druskos nei šaltai rūkytuose.
  • Vidutinis nustatytas druskos kiekis dešrose yra 2,53 g/ 100 g. Druskos kiekis dešrose svyruoja nuo 1,3 g/ 100 g iki 6,35 g/ 100 g, t. y. skiriasi beveik 5 kartus. Vertinant pagal atskiras dešrų kategorijas, druskos kiekis svyruoja 2,5–3,2 karto. Mažiausiai sūrios – virtos dešros (vidutiniškai druskos 1,86 g/ 100 g), sūriausios šaltai rūkytos (vidutiniškai druskos 4,16 g/ 100 g) ir vytintos dešros (vidutiniškai druskos 4,29 g/ 100 g).
  • Vidutinis druskos kiekis šaltai, karštai rūkytuose ir sūdytuose žuvies gaminiuose yra 2,97 g/ 100 g.
  • Vytintos žuvies produktuose druskos vidutiniškai yra 10,81 g/ 100 g, t.y. daugiausia iš visų tirtų maisto produktų.
  • Visuose tirtuose gatavuose sumuštiniuose druskos kiekis gana panašus ir vidutiniškai yra 1,42 g/ 100 g.
  • Institute tirtuose mėsos patiekaluose (daugiausia skirtų vaikų maitinimui ugdymo įstaigose) vidutiniškai druskos rasta 0,66 g/ 100 g. Didžiausias patiekale (kiaulienos kepsnyje) nustatytas druskos kiekis buvo 1,63 g/ 100 g.
  • Įvairių rūšių majoneze druskos kiekis skiriasi daugiau nei 3 kartus ir vidutiniškai yra 1,43 g/ 100 g.
  • Įvairių rūšių pomidorų padaže druskos kiekis skiriasi beveik 4 kartus ir vidutiniškai yra – 2,15 g/ 100 g.
  • Tiek akmens, tiek Himalajų druskoje druskos koncentracija vienoda – vidutiniškai 98,4 g/ 100 g druskos.
  • 100 g šaltai rūkyto ar vytinto mėsos gaminio (pvz., kumpio ar skilandžio) yra per 80 %, karštai rūkytos žuvies – 55,8 %, o pirktame sumuštinyje (pakuotėje per 200 g) – daugiau nei pusė (57 %) per parą rekomenduojamo suvartoti druskos kiekio.

Europos Komisijos atlikto tyrimo duomenimis, daugumoje ES šalių duona, grūdų produktai ir kepiniai yra vieni pagrindinių druskos šaltinių – su šiais produktais suvartojama nuo 19,1 proc. (Ispanijoje) iki 28 proc. (Prancūzijoje) visos druskos. Svarbūs druskos šaltiniai (neskaitant duonos) daugumoje ES šalių taip pat yra mėsos ir pieno (įskaitant sūrius) produktai.

Vartotojai skatinami skaityti parduodamų maisto produktų etiketes – fasuotų maisto produktų ženklinime privaloma nurodyti druskos kiekį (jis pateikiamas 100 g, skysčiams – 100 ml produkto). Neretai iš pažiūros visai nesūrūs produktai, tokie kaip duona, sūris, virta dešra ar trikampis sumuštinis turi gana daug druskos.

Instituto specialistai primena, kad siekiant išvengti su per dideliu kraujo spaudimu susijusių ligų – širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, insulto, šlapimo išskyrimo sistemos ligų, svarbu per dieną suvartoti ne daugiau kaip 5 g druskos. 5 gramai druskos – tai mažiau nei vienas arbatinis šaukštelis, įskaitant druską iš visų šaltinių, t.y. ir gaunamą su jau paruoštais maisto produktais (pvz., duona). Palaipsniui mažinant suvartojamos druskos kiekį, greitai priprantama prie mažiau sūraus maisto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)