Kokie produktai yra skaniausi?

Pasak maisto žinovo, šiam patiekalui gaminti svarbiausia rinktis lietuvišką produkciją. Jis pats tai daro tiek restorane, tiek namuose, teigiama pranešime žiniasklaidai.

„Patirtis rodo, jog svarbiausia – Lietuvoje pagamintas ir, pageidautina, kuo riebesnis kefyras. Vietinių gamintojų, arčiausiai mūsų esantys produktai – man mieliausi, skaniausi ir vertingiausi. Juos stengiuosi naudoti ir dėl vietinio verslo skatinimo, ekologijos ir, be abejo, kokybės. Juk tai yra pats geriausias mūsų šalies pažinimas“, – pasakoja T. Rimydis.

Kalbėdamas apie lietuviškus pieno produktus, T. Rimydis pabrėžia, kad pastaruoju metu jaučiamas pieno gastronominės kultūros virsmas. Anot jo, vietiniai gamintojai, gamindami įvairiausius pieno produktus, ypač – sūrį, vis dažniau pritaiko iš kitų šalių virtuvių pasisemtas žinias.

„Mūsų pienininkystės istorija yra ganėtinai sena, tačiau pastebiu, kad ji vis keičiasi. Pavyzdžiui, paskutiniu metu matome, kad tarp gamintojų vis populiarėja brandinti sūriai. Jie labai vertinami ne tik Lietuvoje, juos vis dažniau atranda ir užsieniečiai. Visgi, paprasčiausias lietuviškas varškės sūris su kmynais, šviežiais agurkais, medumi ir juoda duona – man pats tobuliausias desertas“, – sako žinomas šefas.

Kuo riebsni, tuo geriau

Dar vienas pieno produktas, be kurio T. Rimydis neįsivaizduoja savo virtuvės, – šviežia lietuviška grietinėlė. Ją šefas naudoja tiek gamindamas desertus, tiek gardindamas mėsos patiekalus. O, pavyzdžiui, grietinė, anot jo, puikiai tinka ne tik sriubų, padažų ar bulvinių patiekalų gardinimui, bet ir ledų gamybai. Šviežios grietinės ledus T. Rimydis derina su medumi ir šviežiais agurkais.

„Renkantis grietinę ar grietinėlę svarbu dėmesį atkreipti į sudėtį. Rinktis kuo riebesnius produktus, jokiu būdu ne augalinių riebalų mišinį. Geriausia rinktis tokius gaminius, kurių sudėtyje nurodoma grietinėlė, raugas ir daugiau jokių priedų – tai pažymi aukščiausią gaminių kokybę“, – pasakoja T. Rimydis.

Tobuli šaltibarščiai prasideda nuo kokybiško, lietuviško kefyro

Ta pati taisyklė, anot jo, galioja ir kalbant apie šaltibarščius. Gaminant šį patiekalą T. Rimydis siūlo naudoti tik lietuvišką, kuo riebesnį kefyrą.

„Šaltibarščiams naudoti ne lietuvišką kefyrą yra tas pats – kas italui pasiūlyti pagaminti picą su sūrio gaminiu, o ne su šviežia mocarela. Lietuviškas kefyras šį patiekalą padaro tokiu, koks jis turi būti – kreminis, švelnus, su šiek tiek rūgštelės ir gaivumo“, – teigia maisto žinovas.

Kaip teigia jis, renkantis kefyrą svarbu atsižvelgti į sudėtį – jis turi būti pagamintas su pienu ir raugu arba gyvu kefyro grybu, kuris suteikia charakteringą brandų skonį ir tirštą tekstūrą. Toks kefyras – ne tik skaniausias, bet ir naudingiausias. Mat jame gausu B grupės vitaminų, kalio, kalcio, fosforo, geležies, priobiotikų.

Kalbėdamas apie tobuliausių šaltibarščių receptą šefas pabrėžia, kad nors šio patiekalo variacijų šiuo metu yra pačių įvairiausių – jam labiausiai prie širdies klasikinis šio patiekalo receptas.

„Šiuo metu Lietuvoje per metus vyksta bent keli šaltibarščių gaminimo čempionatai, todėl šio patiekalo paragauti ar pasigaminti galime su įvairiausiais priedais: ridikėliais, paraugintais agurkais, krienais, fetos sūriu, tačiau man prie širdies – klasika. Gaminant šaltibarščius svarbiausia rinktis kuo šviežesnius ingredientus – agurkus, krapus, svogūnų laiškus. Juos, prieš užpilant kefyru, siūlau šiek tiek patrinti – taip išsiskirs daugiau skonio. Norint, kad šaltibarščiai būtų dar ypatingesni, siūlau rinktis ir šviežius burokėlius. Juos lengvai pasimarinuosite namuose – tereikės užpilti šlakeliu obuolių acto, ar citrinos sulčių, šiek tiek vandens ir druskos bei pipirų“, – pataria virtuvės šefas.

Du šaltibarščių receptai

Na o skaitytojams siūlome išbandyti dviejų maisto tinklaraštininkių šaltibarščių receptus.

Šaltibarščiai su jogurtu ir raugintais agurkėliais – naujas skonis ir puikūs vertinimai

„Tai šaltibarščiai, kurie vis dar nenusibodo, kuriuos gaminu šiltomis dienomis, ir kurie geriau nei bet koks kitas patiekalas atgaivina! Šiandien gaminau mūsų šeimoje labiausiai pamėgtus šaltibarščius – su jogurtu ir raugintais agurkėliais. Jei dar nemėginote tokių pasigaminti, nuoširdžiai rekomenduoju“, – sako maisto tinklaraščio „Gamink su Audrone“ kūrėja Audronė Zemenskienė.

Reikės:

kefyro 1 l
natūralaus jogurto 300 ml
virtų burokėlių 2 vnt.
raugintų agurkėlių 2 vnt.
svogūnų laiškų žiupsnelis
krapų žiupsnelis
druskos žiupsnelis
kietai virtų kiaušinių keletas
virtų bulvių keletas

Gaminimas:

1. Agurkus supjausčiau nedideliais kubeliais ( galite sutarkuoti burokine trintuve ).
2. Svogūnų laiškus, krapus supjausčiau.
3. Į dubenį sudėjau tarkuotus burokėlius, agurkus, svogūnus, krapus, supyliau kefyrą ir jogurtą.
4. Šaltibarščius pagardinau druska ir išmaišiau.
5. Patiekiau su šviežiomis bulvytėmis, virtomis su lupena ir kietai virtu kiaušiniu. Apsivalgymas ir ne kitaip!

Kitokie šaltibarščiai: vos vienas neįprastas ingredientas – ir valgysite tobulo skonio sriubą

„Nauji receptai dažniausiai gimsta begaminant ir sumąsčius suporuoti kokius nors produktus. Taip nutiko ir su šia šaltsriube“, – pasakoja tinklaraščio „Kūmutės virtuvė“ kūrėja Renata Šniolienė. Ji atskleidžia, kaip ruošiant šaltibarščius kilo išganinga mintis įpilti trintų pomidorų.

„Jau pirmas šaukštas mintimis grąžino į vaikystę, kai mama ruošdavo pomidorų ir svogūnų salotas su grietine, bet man rūpėdavo tik tas skystis, kuris likdavo baigiant valgyti salotas“, – taip netyčia tinklaraštininkė išgavo tokį pat skonį įmaišydama pomidorus į šaltibarščių ruošinį. Tobula!

Reikės:

kefyro 1.5 l
trumpavaisiai agurkai 2 vnt.
Svogūnų laiškai 100 g
krapai 30 g
kiaušiniai 3 vnt.
Bulvės 3 vnt.
druska 1 a. š.
vidutiniai pomidorai 3 vnt.
aliejaus kepimui arba vandens virimui

Gaminimas:

1. Pomidorus prie žiedkočio įpjaunu kryžiuku, sudedu į gilesnį indą ir užpilu iki pat viršaus verdančiu vandeniu, palieku 10 minučių.
2. Tuo metu nuskutu bulves. Jei ruošiuosi jas kepti, daržovių skustuku pripjaustau ilgų juostų, jei virti – vidutinio dydžio kubeliais. Kepu aliejuje iki apskrudimo, truputį pasūdau, o verdu iki kol tampa laisvai įbedamos šakute. Tuo pačiu metu išverdu kiaušinius.
3. Pomidorus nulupu ir dedu į virtuvinio kombaino indą su S formos peiliais ir sumalu iki vientisos masės. Tą patį darau, jei naudoju konservuotus pomidorus savo sultyse.
4. Į dubenį sudedu kapotus krapus ir svogūnus, įtarkuoju agurkus, supilu kefyrą, pomidorus, dedu druską ir išmaišau.
5. Sriubą laikau šaldytuve. Tiekiu su bulvėmis ir pagardinus porciją šaltsriubės pusele kiaušinio.
Patarimai:
* Bulves galima kepti, virti, o galima sriubą valgyti ir visai be bulvių.
* Galima naudoti konservuotus pomidorus, bet gardžiausia su šviežiais, svarbu, kad jie būtų gerai sunokę.
* Svogūnų laiškus galima keisti smulkiai kapota svogūno galva.

***
Šis straipsnis yra specialaus „Delfi maistas“ projekto ciklo „Svečiuose – šefas“ dalis. Ciklas skirtas susipažinti su virtuvės asais, perteikti jų patirtį, patarimus. Jei norite pasidalyti informacija apie virtuvės šefą, rašykite: maistas@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)