Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės Aistės Rasmussen teigimu, dažniausiai žmonės pomidorus valgo kaip garnyrą: sumaišę su grietine, aliejumi ar įpjaustę į įvairias salotas, rašoma pranešime spaudai. Tačiau šiuo laikotarpiu šviežių pomidorų panaudojimas gali būti be galo įvairus. A. Rasmussen siūlo pomidorus naudoti kaip vieną pagrindinių patiekalo ingredientų, juolab, kad jie labai skanūs ne tik švieži, bet ir kepti, troškinti ar marinuoti.

Itališkas užkandis

Gaminantieji maistą žino, kad apetitą geriausiai galima sužadinti netradicinio skonio užkandžiais. A. Rasmussen sako, kad brusketa, gardinta sūriu, mėtos lapeliais ir pomidorais, – ypač greitai ir paprastai pagaminamas užkandis. Jis ne tik atskleidžia kitokį pomidorų skonį, tačiau kartu tarsi nukelia į saulėtąją Italiją, kurioje nė viena vasaros diena nepraeina be šių užkandžių.

Reikės:

itališkos duonelės čiabatos

alyvuogių aliejaus

4–5 pomidorų

tarkuoto fermentinio sūrio

šviežių mėtų

druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas:

  • Itališką duonelę supjaustome riekelėmis ir apšlakstome aliejumi, smulkintu česnaku bei mėtomis.
  • Šias riekeles keletą minučių apkepame.
  • Pomidorus susmulkiname kubeliais, įmaišome tarkuotą sūrį ir dedame druskos ir pipirų. Viską apšlakstome likusiu aliejumi ir išmaišome.
  • Dedame ant ką tik pakeptos duonos ir papuošiame mėtų lapeliais.

Pomidorų sriuba – niekad nepabostanti klasika


Lietuviška vasara – nenuspėjama, nes visuomet pažeria tiek saulėtų, tiek lietingų dienų. Pastarosios yra ypač tinkamos mėgautis daržovių sriubomis. Pasinėrus į vasarinius virtuvės eksperimentus, maisto ekspertė siūlo neužmiršti klasikos ir pasigaminti trintą šviežių pomidorų sriubą su sūriu.

Reikės:

0,7 l šviežių pomidorų

1 l daržovių sultinio

2 bulvių

1 svogūno

2 skiltelių česnako

50 gramų mėgstamo sūrio

šviežio baziliko ar kitų prieskoninių žolelių pagal skonį

Gaminimas:

  • Kelias minutes pakepinkite svogūnus.
  • Virtuviniu trintuvu sutrinkite bulves, pomidorus, česnakus ir pakepintus svogūnus.
  • Užvirinkite daržovių sultinį ir į jį supilkite sutriną masę.
  • Viską užvirinkite ir vėliau supilstykite į lėkštes.
  • Užtarkuokite sūrį ir pabarstykite baziliku ar kitomis mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis.

Pomidorų pyragas su mocarela


Vakarų Europoje ypač populiarūs įdaryti pyragai po truputį įsitvirtina ir Lietuvos gyventojų virtuvėse. Juos galima valgyti tiek šiltus, tiek šaltus, todėl jei jūsų pomidorų derlius šiais metais kaip niekad gausus, A. Rasmussen siūlo išmėginti lengvo pomidorų pyrago su mocarela receptą.

Reikės:

80 g sviesto

250 g miltų

1 kiaušinio

2 a. š. džiovinto baziliko

žiupsnelio druskos

Įdaro gamybai:

3 mocarelos sūrio rutuliukų

6 vidutinio dydžio pomidorų

50 g kietojo sūrio

maltų juodųjų pipirų

šviežio baziliko lapelių

Gaminimas:

  • Sviestą išsukite su druska ir šviežiais bazilikais, įmuškite kiaušinį ir dar kartą gerai išsukite.
  • Tuomet suberkite miltus ir išminkykite tešlą. Jei ji išeina kietoka, galite įpilti porą šaukštų šilto vandens.
  • Išminkę tešlą, išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi ir skardą su tešla įdėkite į 160 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 20 minučių.
  • Tuo pačiu metu griežinėliais supjaustykite pomidorus ir mocarelos sūrį.
  • Iškepus pyragui, ištraukite jį iš orkaitės ir apdėliokite sūrio griežinėliais. Ant sūrio išdėliokite pomidorus ir pyragą vėl įdėkite į orkaitę. Kepkite dar apie 15 minučių.
  • Tuomet sutarkuokite kietąjį sūrį, o pyragui iškepus ir apibarstę jį kietuoju sūriu dar kartą pašaukite į orkaitę 5 arba 10 minučių.
  • Prieš patiekdami pyragą pabarstykite jį šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir uždėkite šviežių bazilikų ar kitų prieskoninių žolelių.
  • Šis pyragas bus gardus tiek šiltas, tiek šaltas.

Sveikos mitybos entuziastams – pikantiška varške įdaryti pomidorai


Maisto ekspertė A. Rasmussen tikina, kad pomidorai tinka ne tik sriubos ar gardaus pyrago gamybai – ši vasaros daržovė tiesiog prašyte prašosi įdaroma. Pomidorai puikiai dera tiek su mėsa, tiek su daržovėmis, sūriu ar varške, o svarbiausia, kad visus šiuos patiekalus pagaminti yra itin lengva. A. Rasmussen dalijasi pikantiška varške įdarytų pomidorų receptu.

Reikės:

4 pomidorų

350 g varškės

3 skiltelių česnako

50 g petražolių

3 v. š. grietinės

druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

  • Nupjaukite pomidorų viršūnėles ir išskobkite jų vidų.
  • Elektriniu trintuvu sumaišykite varškę, grietinę, česnaką, druską ir pipirus iki vientisos masės.
  • Į šią masę sudėkite smulkintas petražoles ir viską gerai išmaišykite.
  • Tuomet į išskobtus pomidorus šaukštu sudėkite varškę ir papuoškite petražolių šakele.
  • Pomidorus, įdarytus pikantiška varške, patiekite kaip užkandį.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)