aA
Lietuvių laukiamas ir mėgstamas grilio sezonas jau prasidėjo. Kaip sako mitybos specialistė Vaida Kurpienė, maistas, keptas ant grotelių, yra pakankamai sveikas, jei tai daroma taisyklingai, o ypač svarbu jo neperkepti.
© Shutterstock

„Žmonės skrudėsius netgi mėgsta, nors tai yra kancerogeninės, t. y. vėžį sukeliančios medžiagos“, – kalbėdama apie suskrudintą maistą pabrėžia specialistė.

Pasak jos, grilyje gaminti galima ir riebesnę mėsą, bet tokiu atveju porcijos turėtų būti mažesnės, nes riebi mėsa yra gerokai kaloringesnė.

„Dėl riebios mėsos pastaruoju metu yra labai daug diskusijų – sveika tai ar nesveika, ir atsiranda tokių, kurie sako, kad [riebi mėsa] yra nieko tokio. Tačiau ką reikėtų įvertinti – kiek mes jos suvalgome, nes reikėtų žinoti, kad liesa mėsa yra žymiai mažiau kaloringa, joje yra daugiau baltymų, ji laikoma vertingesne mėsa. Riebi mėsa, pavyzdžiui, sprandinė, yra ganėtinai kaloringa. Ir kuo ji riebesnė, tuo sunkiau virškinama“, – pasakoja specialistė.

Taip pat V. Kurpienė atkreipia dėmesį, kad kepti ant grotelių galima ne tik mėsą ar daržoves – puikiai tam tinka žuvis, tofu – sojos pieno sūrį, įprastą pieno sūrį.

Plačiau apie tai – pokalbio įraše.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Restoranas nustatė „baudą“ už nesuvalgytą patiekalą (26)

Jungtiniuose Arabų Emyratuose vis labiau suvokiant maisto mėtymo problemą, viename Dubajaus...

„Beatos virtuvėje“ studentė pademonstravo, kaip pasigaminti prancūzišką šedevrą: Lietuvoje tokio nenusipirksite (32)

Jei nors truputį nusimanote ir žinote daugiau apie konditeriją, tai šis tortas yra kažkas...

Maisto ruošimo mitai: triukai, kuriais neverta tikėti (17)

Gaminant kai kuriuos patiekalus praverčia įvairių triukų ir taisyklių išmanymas. Tai padeda,...

Prof. Rimvydas Laužikas atsakė į klausimą, kaip prieš 200 metų valgė paprasti „mirtingieji“ ir diduomenė (12)

Dubingių piliavietės tyrimų projektuose atrasta medžiaga, susijusi su Radvilų mitybos įpročiais...

Prancūziškas antienos troškinys: Beata Nicholson atskleidė, kas su šia mėsa tinka labiausiai (46)

Yra patiekalų, kurie įrašyti į pasaulinę kulinarijos enciklopediją. Vienas iš jų –...

Top naujienos

Biurokratija trauktis nenori: išskyrė ministerijas rekordininkes ir tikras klampynes (192)

Bene visos iki šiol dirbusios Lietuvos valdžios žadėjo mažinti biurokratinį aparatą. Ne...

Niekas apie tai nepagalvojo: skyrybų atveju tektų dalintis ir kaupiamą pensiją (134)

Senatvei kaupiamos lėšos pagal įstatymą yra laikomos bendru sutuoktinių turtu, tad skyrybų...

Orai: šaltis parodys savo nagus (33)

Pirmadienio dieną iš vakarų priartės nauja kritulių zona. Debesuotumas sparčiai didės....

Protiniai dantys: kam rauti būtina, o kas tai padaręs gali smarkiai pasigailėti (25)

Vieni suaugę žmonės turi keturis protinius dantis , kitiems per visą gyvenimą jie taip ir...

Pagalvojo ne apie visus? Atlyginimas – pusantro šimto eurų mažesnis (58)

Kai garsiai buvo pristatoma mokesčių reforma, ir finansų ministras, ir premjeras pabrėžė –...

Šią naktį visas pasaulis stebėjo kruvinojo Mėnulio užtemimą (27)

Praėjusią naktį žmonės visame pasaulyje stebėjo Mėnulio užtemimą.

Ką susirgę renkasi lietuviai - žolelę ar piliulę (28)

Įpusėjus šaltajam metu laikui, kuomet vis mažiau laiko praleidžiama gryname ore ir padidėjus...

Inga Stumbrienė prisipažino: augindama vaikus darė vieną klaidą (18)

Žinoma verslininkė ir modelis Inga Stumbrienė kartu su vyru Aivaru augina berniuką ir mergaitę,...

Didžiausi grožio mitai, kuriais lietuvės vis dar aklai tiki (2)

Turėti skaisčią ir švarią odą – nelengva, o kai kuriems ir ypač sudėtinga užduotis....

Nusivylė sistema, kuri gyvybiškai reikalinga šimtams tūkstančių jaunų šeimų (8)

Vilniečių šeima labai nusiminė, kai sužinojo, kad jų dukra negavo vietos darželyje. O taip...