aA
Pasibaigus šventėms ir išragavus daugybę Velykų stalo patiekalų norisi šiek tiek atsikvėpti ir į racioną įtraukti daugiau daržovių bei liesesnių ir lengvesnių produktų. Vienas jų – veršiena. Ši mėsos rūšis – viena sveikiausių ir natūraliausių, nes joje beveik nėra riebalų, aptinkama mažai cholesterolio, taip pat ši mėsa lengvai virškinama.
Kepta veršiena
Kepta veršiena
© Shutterstock nuotr.

Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, teigia, kad būtent dėl šių priežasčių veršieną itin mėgsta sveiką gyvenimo būdą propaguojantys žmonės, ji puikiai tinka ir vaikams, rašoma pranešime spaudai.

„Po švenčių dažniausiai norime grįžti į sveikesnio gyvenimo ritmą ir pradėti maitintis sveikiau: į savo mitybą įtraukti daugiau daržovių, pilno grūdo produktų ar skaidulų. Tačiau racionas nebus visavertis, jeigu į kasdienę mitybą neįtrauksime baltymų. Vienas iš baltymų šaltinių – mėsa, o ypač verta pirmenybę teikti veršienai“, – teigia mėsos ekspertas.

Anot jo, tai yra labai natūrali, jauno gyvulio mėsa, be to, veršiukai yra maitinami tik pienu. Veršiena pasižymi gerųjų medžiagų, tokių kaip baltymai ir B6 šaltinis. Šioje mėsoje yra mažai riebalų ir cholesterolio.

Paprastai veršiena turi 20–25 proc. mažiau kalorijų nei jautiena. Ir nors mėsa pasižymi ir savitu skoniu, tačiau tiek jos skonis, tiek tekstūra yra šiek tiek subtilesnė nei jautienos. Veršiena itin vertinama dar ir dėl to, kad ją ganėtinai paprasta paruošti. Svarbiausia taisyklė – jos neperkepti, kad mėsa netaptų sausa.

Veršiena nuo seno buvo svarbus italų, prancūzų ir kitų Viduržemio jūros regiono virtuvių ingredientas, ši mėsa vis labiau mėgstama ir Lietuvoje. Italijoje veršieną populiaru apvolioti džiūvėsėliuose ir kepti riebaluose, Prancūzijoje ji patiekiama su įvairiausiais padažais.

„Žmonės dažniausiai kepa veršienos nugarinę, šonkauliukus, iš jos daro įvairiausius vyniotinius arba troškina. Jeigu veršieną valgys suaugęs žmogus – ją ruošti galima ir pusiau žalią. Kadangi ši mėsa puikiai tinka dietinei mitybai, ji itin rekomenduojama vaikų racionui praturtinti“, – pasakoja G. Bačkovas.

Veršieną ekspertas rekomenduoja rinktis šlapiai brandintą. Būtent dėl šios priežasties mėsa tampa kur kas minkštesnė, įgauna ryškesnį skonį. G. Bačkovas siūlo ir receptą, kuris patiks tiek suaugusiems, tiek vaikams.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Skystasis miškų sveikatos auksas – sula. Pats laikas jos ieškoti ir kaip kiekvienam ją rinkti (10)

Atėjus pavasariui ir gamtai bundant iš miego vis dažniau prisimename jos teikiamas gėrybes. Viena...

Po švenčių valgome lengviau: veršiena – dietinė mėsa, puikiai tinkanti ir vaikams (12)

Pasibaigus šventėms ir išragavus daugybę Velykų stalo patiekalų norisi šiek tiek atsikvėpti...

Mėsos ekspertas Rokas Vasiliauskas įvardijo, į ką atkreipti dėmesį renkantis jautieną (5)

Lietuvoje vis garsiau kalbama apie tvaraus žemės ūkio sektoriaus plėtrą, leidžiančią...

Velykoms – putpelių kiaušiniai: nauda, paruošimo būdai ir abejingų nepaliksiantis receptas

Kiaušinis – vienas pagrindinių artėjančių Velykų simbolių, vaizduojantis atgimimą,...

Išvaizdusis artišokas: neįtikėtinas skonis ir sąsajos su Marilyn Monroe (1)

Nors artišokai dažnai yra vadinami daržovėmis, šis augalas iš tiesų yra gėlių rūšis. Iš...

Top naujienos

Šimonytė prabilo apie naujas taisykles po gegužės 3 dienos papildyta (236)

Po gegužės 3 dienos bus svarstoma ir apie papildomas privilegijas asmenims, kurie turi imunitetą...

Antras bandymas panaudoti europinius milijardus: Finansų ministerija apibrėžė, kur tikėtis pinigų lietaus (1)

Ateities ekonomikos DNR planą keičia „Naujos kartos Lietuva“ (NKL) – parengtas naujas planas,...

Dukart mutavusi koronaviruso atmaina – jau Europoje profesorius: gali pridaryti žymiai daugiau bėdų (197)

Koronaviruso atmaina, išsiskirianti nerimą keliančiomis mutacijomis, kuri pirmą kartą buvo...

Šimonytė neatmeta, kad turgavietes paviljonus būtų galima atverti anksčiau, tačiau yra sąlygų (24)

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė neatmeta, kad tuo atveju, jei turgaviečių atstovai ir...

Maištas Seime: pritarė dėl motociklų vairavimo su B kategorija ir tuoj pat pasiūlė pataisą (107)

Ketvirtadienį rytinio Seimo posėdžio metu buvo svarstomas pasiūlymas vairuotojams, turintiems B...

Vilniaus rajono merė: dalyje seniūnijų vakcinos atsisako pusė gyventojų

Po susitikimo su premjere Ingrida Šimonyte Vilniaus rajono savivaldybės merė Marija Rekst...

Transliacija / Delfi tema. NT rinka – įkaitusi: ar yra tiesos, kad burbulas pučiasi

Nekilnojamo turto rinka – užkaitusi. Lietuviai šluoja visus rinkoje esančius būstus, panašu,...

Karbauskis: trys Lietuvai vadovaujančios moterys savo kalbomis gadina žmonėms nuotaiką (486)

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ( LVŽS ) pirmininkas Ramūnas Karbauskis...

Patikėjo melu: buvusio „Pfizer“ darbuotojo fantazijos apie vakcinas primena siaubo filmo siužetą (47)

Daugelyje pasaulio šalių intensyviai vykstant vakcinacijai nuo COVID-19 pavojų pasitikėjimui...

Jurga Jurkevičienė | D+

Išskirtinis pokalbis su legendiniu COVID-19 Romos ligoninės slaugytoju: praėjus metams išmoko po darbo apie mirusius negalvoti

25-erių metų aukštas dailus medikas Edoardo Lucci iš pirmo žvilgsnio – eilinis Romos vaikinas....