Vištiena – palankesnė sveikatai už raudoną mėsą
Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pranešime žiniasklaidai siūlo išbandyti netradicinius vištienos ir daržovių kotletukus su grikiais.
Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, vištiena laikoma sveikatai palankesne nei bet kokia kita raudona mėsa dėl joje esančių lengvai virškinamų ir pasisavinamų baltymų, organizmui reikalingų vitaminų ir mineralų, taip pat mažo kiekio riebalų.
Kaip mėsą laikyti ir apdoroti
Parsinešus vištieną namo, rekomenduojama patikrinti jos galiojimo terminą ir atkreipti dėmesį į tinkamas paukštienos laikymo sąlygas – mėsą reikėtų nedelsiant padėti į šaldytuvą, kur svarbu ją laikyti ne aukštesnėje nei +4 laipsnių temperatūroje.
Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė įspėja, kad, gaminant paukštieną, svarbu ją tinkamai apdoroti. „Jokiu būdu nevalgykite termiškai neapruoštos ar iki galo neiškepusios vištienos, nes taip didėja infekcijos rizika. Sveikatai palankiausias šios mėsos paruošimas – lėtai ją kepant ant silpnos ugnies orkaitėje, prieš tai pamarinavus švelniai rūgščiame padaže arba gaminant paukštieną garuose. Geriau vengti valgyti keptus vištienos gabaliukus, apvoliotus miltuose, džiūvėsėliuose ar tešloje“, – pranešime žiniasklaidai pastebi E. Gavelienė.
Grikiai – ne tik košei
Nors grikių košė yra viena mėgstamiausių daugelio šeimų pusryčių patiekalų, kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo tiek skrudintus, tiek neskrudintus grikius panaudoti ruošiant daugybę kitų patiekalų: troškinius, salotas, apkepus su daržovėmis, rizotą. Nebrangios kruopos ne tik padeda sutaupyti, bet ir atskleidžia skirtingus skonių niuansus ruošiant jas įvairiais būdais.
Patiekalui reikės:
200 g vištienos šlaunelių mėsos
150 g virtų grikių
1 vnt. nedidelės morkos
1 vnt. nedidelio svogūno
100 g cukinijos
1 vnt. kiaušinio
2 šaukštų miltų;
Druskos, pipirų ar kitų prieskonių;
Aliejus kepimui.
Gamybos eiga:
1. Grikius išverdame, morkas stambiai sutarkuojame ir apkepiname. Svogūną supjaustome kubeliais ir taip pat apkepiname.
2. Vištienos šlaunelių mėsą ir virtus grikius sumalame mėsmale.
3. Dedame keptas daržoves, šiaudeliais sutarkuotą cukiniją, kiaušinį, miltus ir prieskonius, viską gerai sumaišome.
4. Formuojame apvalios formos kotletukus ir apkepame juos aliejuje.
Skanaus!
* Vertinant rugsėjo 21 d. elektroninėje prekybos tinklo parduotuvėje užfiksuotas kainas.