Patikrinti dviem pirštais

Patuksenti, įvertinti „uodegėlę“, pakilnoti – kone kiekvienas turi savo patarimą, kaip išsirinkti saldų arbūzą. Kuris iš jų patikimiausias, gali parodyti ne tik praktika, bet ir patvirtinti geriausi arbūzų žinovai – jų augintojai.

Floridos ūkininkų patarimas dar prieš porą metų ėmė plisti socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „TikTok“, kurių vartotojai patvirtina, kad dviejų pirštų triukas veikia.

„Šios gudrybės esmė visai paprasta. Tereikia įvertinti žievės raštą – išmatuoti arbūzo dryžių plotį. Pridėkite prie žievės suglaustus smilių ir vidurinį pirštą. Jei tarpas tarp tamsiai žalių dryžių yra panašaus pločio, arbūzas turėtų būti gerai išnokęs, ir jo skonis nenuvils“, – pranešime žiniasklaidai paaiškina prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
Arbūzas

Žinoma, ne visų pirštai yra vienodi, tad vertėtų patikrinti išsirinktą arbūzą ir kitais metodais. Arbūzas neturėtų būti ypač blizgus, žalios juostos ant žievės turėtų būti tamsiai žalios, o šviesios – kreminės, šviesiai geltonos spalvos.

Pažiūrėkite ir į jo kotelį – šis turėtų būti sausas ir geltonai rudos spalvos. „Žalias kotelis gali reikšti, kad arbūzas dar nesubrendęs ir jam trūksta skonio bei saldumo“, – pataria vaisių žinovė.

Įsitikinimui – 6 žingsniai

Na o štai ir 6 žingsniai, kuriiuos rekomenduoja portalas healthline.com – tai tikrai padės išsirinkti renkantis prinokusį, sultingą ir gardų arbūzą.

1. Arbūzas turi būti lygus, tvirtas, simetriškos formos. Neturi matytis įbrėžimų, įpjovimų ir pan. Jei yra gumbelių, iškilimų, tai reiškia, kad augant arbūzui trūko vandens arba saulės, todėl jis gali būti sausokas.

2. Pakilnokite – arbūzas turi būti sunkokas, tai rodo, kad jis pilnas vandens, taigi – sunokęs. Palyginkite panašaus dydžio arbūzus – sunkesnis bus labiau sunokęs. Šis patarimas tinka daugumai vaisių ir daržovių.

3. Arbūzas turi būti su šviesia dėme. Arbūzo apatinėje pusėje turi būti gelsva dėmė
– ant tos vietos jis guli augdamas ir nokdamas. Kuo dėmė tamsesnė, tuo
geriau. Jie dėmė šviesi arba jos apskritai nėra, veikiausiai arbūzas
nuskintas per anksti, taigi nebus sunokęs.

4. Apžiūrėkite spalvą. Sunokęs arbūzas turi būti tamsiai žalias, matinės (neblizgios) žievės. Blizgančios žievės arbūzai įprastai būna neprinokę.

5. Pastuksenkite. Stuksenimo būdo nėra lengva išmokti, bet
išmokusieji tvirtina, kad jis neapgaus. Pastuksenkite arbūzą krumpliais
ir klausykite, koks garsas girdisi. Iš sunokusio arbūzo sklis skardus ir
gilus garsas. Jei jis bukas, duslus, tai reikš, kad arbūzas neprinokęs.

Arbūzas

6. Pirkdami prapjautą arbūzą, žinokite, koks jis turi būti. Jei perkate prapjautą arbūzą, rinkitės dalis, kurių minkštimas ryškiai raudonas, o sėklos tamsiai rudos arba juodos. Nepirkite dalių su balkšvais dryžiais minkštime arba dideliu kiekiu baltų sėklų. Nepirkite, jei minkštimas atrodo sausokas, pernelyg miltingas, jei iš jo krenta sėklos.

Skanu, bet reikia vengti

„Arbūzas yra nekaloringas vaisius, 100 g jo turi maždaug 21 kaloriją, 4,5 g angliavandenių (0,5 g skaidulų), 0,4 g baltymų ir lygiai 0 g riebalų. Juose taip pat gausu B grupės vitaminų, kurie būtini energijos gamybai bei vitamino C, magnio, kalio. Nors arbūzas dažnai valgomas kaip desertas, jį taip pat puikiai tinka dėti į salotas, jis puikiai dera su vaisiais ar net pieno produktais. Skonio paįvairinimui tai tikrai gali būti puikus komponentas“, – „Rimi“ pranešime žiniasklaidai pažymi dr. dietologė Edita Gavelienė.

Tačiau gydytoja dietologė įspėja, kad yra viena ir rizikinga šio vaisiaus savybė: „Arbūzų glikeminis indeksas – aukštas, tai reiškia, kad šis produktas gali didinti apetitą, sunkiau kontroliuoti sotumo jausmą. Todėl asmenys, sergantys cukriniu diabetu, arba tie žmonės, kurie kontroliuoja savo apetito lygį, turėtų atsargiau vartoti arbūzus.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją