aA
Atšilę orai skatina pradėti ir grilio sezoną – Lietuvoje egzistuoja senos mėsos kepimo ant žarijų tradicijos ir šiltuoju metų laiku galimybe ruošti mėsą po atviru dangumi naudojasi vis daugiau žmonių. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, pastebima, kad ant žarijų kepti tinkama mėsa vis dažniau atsiduria pirkėjų krepšeliuose.
Įvaizdinė nuotrauka
Įvaizdinė nuotrauka
© Organizatorių nuotrauka

„Atšilus orams matome didėjančius įvairių paruoštų kepti mėsos gaminių pardavimus. Populiariausi iš kepti ant žarijų tinkamų gaminių yra kiaulienos ir vištienos šašlykai. Šiltuoju sezonu jų pardavimai išauga iki 80 proc. Žinoma, tai lemia ir gamtos sąlygos – žiemą oras kepsninei užkurti ne visada palankus. Pagal pardavimus po kiaulienos šašlykų rikiuojasi kiaulienos dešrelės – jas pirkėjai taip pat renkasi kepti ant grotelių. Į populiariausių trejetuką patenka ir marinuoti vištienos sparneliai“, – teigia Vaida Budrienė.

Populiarus pasirinkimas – sprandinė

Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, sako, kad skanius šašlykus galima paruošti iš bet kokios rūšies mėsos – tam tinka ir kiauliena, jautiena, vištiena ar netgi žuvis. Vis dėlto populiariausi išlieka kiaulienos šašlykai.

„Bet kurios mėsos šašlykus paruošti nėra sudėtinga, svarbu tik paruošti tinkamą marinatą. Tačiau kiaulienos šašlykai dažnai vadinami tradiciniais. Ši mėsa greitai ir tolygiai iškepa, pasirinkus tinkamą jos dalį – būna sodri ir ne per daug sausa. Eksperimentuojant su skirtingais marinatais galima kaskart atrasti naujų skonių“, – pasakoja mėsos ekspertas.

Šašlykai
Šašlykai
© Shutterstock

Pasak G. Bačkovo, geriausia šašlykams rinktis kiaulienos sprandinę – ji yra ne per riebi, bet turi pakankamai riebalų, kurie kepant padeda mėsai neišdžiūti, likti sultingai. Taip pat svarbu mėsą supjaustyti daugmaž vienodo dydžio gabalėliais, kuriuos patogu užmauti ant iešmo. Taip mėsa tolygiau išsimarinuos ir tolygiau keps. Tačiau taip pat šašlykams galima rinkti ir kiaulienos mentę arba kumpį.

Marinatas – itin svarbu

Marinatas – neatsiejama gerų šašlykų dalis. Žinoma, jį galima ruošti įvairiai, bet tam tikrų taisyklių derėtų laikytis. Geram marinatui svarbu derinti tinkamą rūgšties kiekį, taip pat prieskonines žoleles ir aliejų. Jis reikalingas tam, kad mėsa neišdžiūtų.

„Ruošiant marinatą reikėtų pagalvoti apie subalansuotas ingredientų proporcijas, taip pat pagalvoti apie tai, kokį kiekį mėsos marinuosite. Kartais, saldžiarūgščiam marinatui prireikia ir cukraus, tačiau jį patartina rinktis saikingai – cukrumi padengta mėsa greičiau dega“, – sako G. Bačkovas.

Kiaulienos šašlykai
Kiaulienos šašlykai
© Shutterstock

Rūgšties marinatui suteikia svogūnai, taip pat populiaru naudoti actą, citrinos sultis, kefyrą arba majonezą. Mėsą marinatas turėtų apsemti visiškai, tuomet ji geriausiai išsimarinuos. Be to, svarbu ir marinavimo laikas. Geriausia marinuoti nuo 2 iki 24 val. Paliekant marinate ilgiau, mėsa gali prarasti savo natūralų skonį ir tekstūrą.

Tinkamas kepimo laikas

Mėsos ekspertas sako, kad tinkamai paruošus šašlykus, lieka pats svarbiausias žingsnis – tinkamai juos iškepti.

„Žarijoms ruošti galima rinktis medžio anglis arba malkas. Jos suteikia mėsai ir ypatingo kvapo. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad žarijų būtų pakankamai, nes priešingu atveju jos greitai atvės ir šašlykai nespės iškepti. Taip pat stebėkite, kad nebeliktų ugnies – ji mėsą apdegins“, – sako G. Bačkovas.

Iešmus su šašlykais geriausia dėti per 15–20 cm nuo ugnies. Kepant mėsą galima apšlakstyti marinatu arba vandeniu, ypač jei matote, kad kyla ugnis. Priklausomai nuo gabalėlių dydžio, šašlykai iškepa maždaug per 20 min. Kepant patartina nuolat vartyti iešmus. Taip mėsa iškeps tolygiai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(6 žmonės įvertino)
3.8333
Rusnė Valatkaitė | D+

Vaida Kurpienė papasakojo, kokie požymiai rodo, kad jūsų organizmui trūksta kalcio ir įvardijo produktus, kuriuose jo gausu

Kalcis – vienas iš pagrindinių mineralų, esančių žmogaus organizme. Bet kurio mineralo...

Sūrio ekspertas papasakojo, kaip išsirinkti geriausią sūrį ir nesuklysti jį patiekiant (6)

Pasaulyje yra tiek daug sūrio rūšių, kad net galva gali susisukti. Vieniems sūris asocijuojasi...

Rusnė Valatkaitė | D+

Sergantiems artritu – mitybos specialistės patarimai ir įspėjimas: nedarykite šios klaidos

Artritas yra sąnarių sutrikimo tipas, pasireiškiantis vieno ar kelių sąnarių uždegimu. Yra...

Pasibaigusio galiojimo maisto produktai ne visada netinkami vartoti – tereikia atkreipti dėmesį į kelis dalykus (9)

40 proc. viso pasaulyje pagaminamo maisto yra sunaikinama dėl pasibaigusios galiojimo trukmės . Kam...

Dietistė įvardijo produktus, kurie skatina alkio jausmą (3)

Jei nejaučiate sotumo jausmo ir nuolat norisi užkandžiauti, tam veikiausiai yra priežastis. Šie...

Top naujienos

„Didysis šeimos gynimo maršas“ verčia susikaupti ir politikus, ir policiją: kas iš tiesų planuojama šį savaitgalį Lietuvoje (87)

Gegužės 15 dieną organizuojamas „ Didysis šeimos gynimo maršas “ jau spėjo suskaldyti ne tik...

Ekologiškas verslas trina rankomis: „plastiko direktyva“ Lietuvą paveiks ypač smarkiai (2)

Liepos 3 dieną visoje Europos Sąjungoje įsigalioja nauji apribojimai plastiko gaminiams....

Sala – mokesčių rojus: „Brexit“ kova dėl žuvies dar nesibaigia

Buvęs žvejys Seanas Faulkneris savo restorane, įsikūrusiame sename nacistinių laikų kariniame...

Vaida Kurpienė | D+

Ką valgyti? Su Vaida Kurpiene: kaip be vaistų per du mėnesius sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje

Žmonės, norintys sumažinti per didelį cholesterolio kiekį kraujyje, dažniausiai griebiasi...

Užkalnis. Kodėl mobingas ir savižudybės niekur nedings (367)

Kai medikai žudosi ir vėl imama kalbėti apie mobingą, o kiti stoja jo neigti (čia pas mus viskas...

Graikija lietuviams vėl atsiveria: ką būtina žinoti vykstantiems ir kokie ribojimai galios turistams (43)

Lietuvoje veikiantys kelionių organizatoriai šią savaitę jau pradės vykdyti keliones į...

Šilto pavasario epizodas baigiasi, vėl grįžta lietus (3)

Ketvirtadienio naktį prie Lietuvos priartėjo ciklonas . Jis iš mūsų šalies išstums šilumą ir...

Ar verta trumpinti tokį ilgą tarpą tarp „AstraZeneca“ vakcinų: profesorius Čaplinskas turi atsakymą (146)

Gamintojo „ AstraZeneca “ vakcina „ Vaxzevria “ yra turbūt labiausiai aptarinėjama iš...

Raskevičius: mano bendruomenės žmonės šiuo metu jaučiasi įbauginti (245)

Artėjant šeimos gynimo maršui skirtingų politinių stovyklų politikai sutinka, kad toks renginys...

Apžvalgininkui užkliuvo Prezidentūros klausimai: Nausėda nežino nei Lietuvos Konstitucijos, nei įstatymų (454)

Prezidentūros užsakyta visuomenės apklausa kelia aistras. Ypač dėl to, kad keli klausimai buvo...