aA
Brokoliai – tikras super produktas: jie gausūs vitaminų A, C ir E, saugančių odą, taip pat stiprina širdies sveikatą, malšina alerginius sudirgimus bei uždegimus, gerina virškinimą, mažina vėžio tikimybę. Tačiau daugumai vaikų tokia šių daržovių nauda dažniausiai nerūpi. Valgyti brokolių jie neretai nemėgsta, o tam yra mokslinis paaiškinimas. Šiose daržovėse gausu gliukozinolatais vadinamų junginių, daržo gėrybių skoniui suteikiančių kartumo.
Asociatyvioji nuotr.
Asociatyvioji nuotr.
© Vida Press

Nemėgstamiausia taps favorite


„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pasakoja, jog remiantis įvairiomis pasaulyje atliktomis apklausomis brokoliai yra pati nemėgstamiausia mažųjų daržovė. Ieškodama to priežasčių, Sidnėjaus universiteto maistinės chemijos mokslininkų komanda vaikų burnose aptiko specifinę bakteriją. Ji, reaguodama su brokolių cheminėmis medžiagomis, išskiria sieros junginius. Nepavojingus sveikatai, bet formuojančius kartų skonį. Todėl vaikai brokolių ir nemėgsta, tik tai, anot pašnekovės, pakeisti – labai lengva.

Norėdama tai įrodyti, B. Baratinskaitė teigia žinanti keletą kulinarinių paslapčių. Atskleidus jas, tėvai ir paskatins vaikus valgyti brokolius, ir galės stiprinti savo atžalų sveikatą, rašoma pranešime spaudai.

Brokoliai
Brokoliai
© Shutterstock

„Pavyzdžiui, brokolius galima sutrinti į tirštuosius kokteilius. Pagardinti juos pienu, jogurtu ar ledais, įdėti vyšnių. Šios uogos yra labai išraiškingo skonio ir spalvos, todėl vaikai net nesupras, kad glotnučiams panaudoti ir brokoliai. Kitas būdas – daržoves sutrinti su bulvėmis į košę. Ji bus be galo skani ir neįprastai žalia. Vaikams paklausus, kodėl taip atrodo, galima sakyti, kad tai, tarkime, marsiečių košė. Viskas priklauso nuo vaizduotės. Ją pasitelkiant, iš brokolių galima kepti ir saldų pyragą su batatais, spalvingus keksiukus, išspausti sveikas sultis kartu su apelsinais, agurkais ir morkomis. Citrusiniai vaisiai kaipmat paslėps daržovių kartumą“, – pataria B. Baratinskaitė.

Todėl ji siūlo keletą kulinarinių idėjų, kurios taps įkvėpimu vaikams susirasti naują bičiulį kulinarijos pasaulyje – sveiką, skanų ir naudingą brokolį.

Pamirškite kaprizus: vaikai tiesiog dievins brokolių ir vyšnių glotnutį

Reikės: pusės brokolio, saujos šviežių arba šaldytų ir atšildytų vyšnių, pusės didelio banano, pusės avokado, stiklinės pieno be laktozės.

Nuplaukite ir smulkiau supjaustykite brokolį, išimkite vyšnių kauliukus, nulupkite bananą, nulupkite avokadą, išimkite jo kauliuką. Viską sudėkite į trintuvą, supilkite pieną. Trinkite iki vientisos masės, įpilkite į vaikų mėgstamas stiklines ir pavaišinkite mažuosius.

„Toks kokteilis – ir saldus, ir sveikas. Jame nėra jokio pridėtinio cukraus, tik natūrali vaisių bei uogų gliukozė. Taip pat glotnutis pradžiugins brokolių nauda, o vaikai daržovės net nepajus. Todėl šis būdas puikiai tinka mažuosius itin gardžiu būdu paskatinti pamilti šį super produktą“, – sako „Maximos“ kulinarijos ekspertė.

Naujas šeimos numylėtinis: brokolių ir saldžiųjų bulvių pyragas

Reikės: 100 g kvietinių miltų, 70 g rupių kvietinių miltų, 100 g sviesto, pusės arbatinio šaukštelio druskos, 200 g brokolių, 1 paprastos ir 1 saldžiosios bulvių, 3 kiaušinių, 150 ml grietinėlės, 150 g graikinių riešutų, stiklinės pieno, pusės pakelio fetos sūrio, papildomo žiupsnelio druskos įdarui, tiek pat juodųjų pipirų.

Pirmiausia, išvirkite gerai nuplautas bulves, jų lupti nebūtina. Kuomet jos išvirs, sutrinkite į košę. Įpilkite šiek tiek pieno, įdėkite truputį sviesto, pagardinkite druska. Tuomet sumaišykite su druska miltus, supjaustykite į mišinį likusį sviestą, įpilkite 2 valgomuosius šaukštus vandens, lengvai išminkykite tešlą. Ją suvyniokite į maistinę plėvelę, įdėkite pusvalandžiui į šaldytuvą. Vėliau tešlą dėkite į kepimo formą, tada – į orkaitę, kepkite apie pusvalandį, kol taps auksinės spalvos. Tešlai kepant, išskirstykite brokolį žiedynais, sudėkite į verdantį vandenį, pavirkite 5 minutes. Tada iki vientisos konsistencijos išplakite pieną, grietinėlę, kiaušinius, druską ir pipirus. Smulkiau sukapokite riešutus. Ant tešlos išdėliokite brokolius, fetos sūrio gabaliukus, užpilkite turimą skystą tešlą, uždėkite bulvių masę, pabarstykite riešutais. Pašaukite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę, kepkite pusvalandį. Ištraukę leiskite 10 minučių atvėsti, skanaukite.

„Šio pyrago gamyba tikrai yra lengvesnė, nei gali pasirodyti. Be to, kartą pabandžius, vėliau jį pavyks iškepti dar greičiau. Tačiau, svarbiausia, stengtis tikrai verta, nes pyrago skonis – tiesiog dieviškas. Jis saldus, sotus ir turi vieną slaptą ingredientą“, – šypsosi B. Baratinskaitė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(3 žmonės įvertino)
3.3333

Atsakė į amžiną klausimą: ar galima kepti maistą alyvuogių aliejuje? (4)

Lietuvoje įprasta manyti, kad alyvuogių aliejus tinka tik salotoms gardinti. Vis dar gajus...

10 maisto produktų, kurių nereikia laikyti šaldytuve

Vieni maisto produktai veikiami šalčio tampa prėski, pradeda težti arba vysti, kiti – netenka...

A, B, C, D, E: ką šios raidės reiškia ant produktų etikečių (1)

Nuėjus į parduotuvę , nuo asortimento gausos gali susisukti galva. Jeigu vadovaujatės sveikatai...

Dietistė Vaida Kurpienė įvardijo tris produktus, kurie padės sustiprinti imunitetą

Atsparumas ligoms ir gera savijauta – ne vienos dienos uždavinys. Įdėjus šiek tiek pastangų ir...

D+Rusnė Valatkaitė

Sveikai – nereiškia brangiai: dietistės Vaidos Kurpienės patarimai, kaip maitintis sveikiau ir sutaupyti pinigų

Sveikos mitybos sąvoka yra apipinta įvairiausiais mitais. Daugelis žmonių mano, kad sveika...

Top naujienos

Iškilus viešoms diskusijoms dėl Taivaniečių atstovybės – griežtas įvertinimas: apgailėtina, kad taip įvyko (147)

„Manau, kad tokia vieša diskusija sukelia daug Lietuvai klausimų, problemų. Manau, kad tiesiog...

Užkalnis. Žlibinėtojai pro taukuotus sovietinius akinius (214)

Pradėsiu nuo atsiprašymo: antraštė nėra diskriminavimas ar išpuolis, nei atviras, nei...

Sinoptikai gerų žinių neturi: vyraus niūrūs orai (1)

Ketvirtadienį Lietuvos orus lems ciklono slėnys kartu su slenkančiu atmosferos frontu.

NATO ir JAV perdavė atsakymus Maskvai dėl jos reikalavimų suteikti saugumo garantijų atmestas pagrindinis reikalavimas (315)

Rusija trečiadienį pareiškė iš JAV ambasadoriaus Johno Sullivano gavusi Vašingtono rašytinį...

Profesoriaus Čaplinsko prognozės: jau greitai omikron gali tapti paprasčiausiu „omniperšalimu“

Pakeitimai dėl galimybių paso galiojimo tvarkos audrina visuomenę – kodėl žmogus turi skiepytis...

Mityba pagal kraujo grupę: gydytoja pasakė, ar taip valgant išties galima numesti svorio? (4)

Daugeliui ne kartą teko skaityti dietą, paremtą jūsų kraujo grupe . Pirmos grupės atstovai yra...

D+Toma Miknevičienė

Suteikdami „nekaltus“ pavadinimus intymioms vietelėms savo gėdą perduodame ir vaikams: o ar žinote, kaip iš tikrųjų jas reiktų vadinti? (3)

Intymiausioms savo kūno vietoms skiriame keisčiausius epitetus – nuo šmaikščių iki...

Anoniminiai milijonieriai: kodėl nieko nežinome apie loterijų laimėtojus?

24 mln. eurų laimėjęs vilnietis kreipėsi į loterijos organizatorius ir atsiims didžiausią...

D+Mindaugas Milinis

Klaipėdos „šturmo“ blefas: sovietai gėdingai apsikvailino ir dar degant miestui sukūrė naują tiesą – ši kiekvienais metais apauga naujais faktais

Sausio 28-ąją rusakalbiai klaipėdiečiai minės vadinamąją „Klaipėdos išvadavimo“ dieną....