aA
Grilio patiekalų mėgėjams vasara – eksperimentų ir atradimų kupinas periodas. Naujų receptų paieškos, dar neragautų padažų ar ingredientų išbandymai bei paties gaminimo proceso tobulinimas maisto mylėtojus skatina kas kartą nustebinti artimuosius naujais patiekalais. Maisto gaminimas ant tiesioginės ugnies išvykose į sodybą, poilsiavietę ar tiesiog savo kieme – neatsiejamos vasaros detalės, padedančios sukurti išskirtinius prisiminimus.
Asta Černė
Asta Černė
© Organizatorių nuotr.

Išsiilgę susibūrimų – susitinka prie grilio


Gaminimas ant grilio daugeliui asocijuojasi su sultingais, aromatingais patiekalais ir gryname ore smagiai praleistu laiku. Maisto žinovai neabejoja, jog praėjęs karantino laikotarpis ir iš naujo atrastas malonumas leisti laiką gamtoje į įsibėgėjantį grilio sezoną įneš dar daugiau naujų vėjų.
„Kiekvieną sezoną stebime augantį lietuvių susidomėjimą maisto gaminimu ant grilio. Žmonės nevengia eksperimentuoti – tradicinius šašlykus ar dešreles jau keičia ant grotelių keptos daržovės, jūros gėrybės, įvairūs sūriai. Vis aiškiau suprantama ir padažo reikšmė sėkmingam patiekalui – ieškoma sodrių, kokybiškų padažų, praturtinančių mėgstamo patiekalo skonį“, – rašoma „Daumantų“ atsiųstame pranešime spaudai.

Pastebima, jog informacijos gausa apie ant grilio gaminamus patiekalus, jų marinavimą, apdorojimą, tinkamus padažus bei garnyrus – labai plati, o maisto ruošimo tendencijos dažnai kinta. Atsižvelgdami į besikeičiančius maisto mylėtojų poreikius, gamintojai siūlo išbandyti vis įvairesnius ir kai kam galbūt dar neatrastus skonius, derančius prie gausybės skirtingų patiekalų.
Vasariški vištienos ir daržovių iešmeliai su žemės riešutų padažu

Malonumą gaminti gamtoje seniai atrado ir tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ įkūrėja Asta Černė, kuri pasakoja, kad karantinas ją įkvėpė ne tik vertinti laiką su šeima, mėgautis dabartimi, bet ir kurti naujus, gaivius receptus, išpildant artimųjų bei savo lūkesčius. A. Černė sukūrė gurmanišką vištienos ir daržovių iešmelių su žemės riešutų padažu receptą, puikiai tiksiantį grilio patiekalų mėgėjams.

Tinklaraštininkė atskleidžia, kad visiškai paprastai marinuotą vištieną bei daržoves papildė ypatingas padažas – charakteringas, pripildytas ryškių skonio natų. Ji išduoda, kad pirmą kartą padažą gamino iš riešutų sviesto, sojų bei kokybiško pomidoro padažo kombinacijos.
„Nujaučiau, kad tiks ir patiks – nuojauta pasitvirtino su kaupu. Padažas puikiai derėjo tiek su vištiena, tiek su keptomis daržovėmis, visiškai išpildė šį patiekalą tiek, kad galėčiau drąsiai rekomenduoti – gaminkite ir jūs! Šiltasis sezonas pilnas savaitgalių, progų pabėgti į gamtą ir užkurti ugnį“, – sako A. Černė.

Vištienos ir daržovių iešmeliai su žemės riešutų padažu

Vištienos ir daržovių iešmeliai
Vištienos ir daržovių iešmeliai
© Organizatorių nuotr.

Porcijos: 5-7, paruošimas: 60 min.

Jums reikės:

Iešmeliams:

1 kg vištos krūtinėlės, 200 g pievagrybių, 1-2 cukinijų, 1-2 raudonųjų svogūnų, 1 virto kukurūzo.

Marinatui:

½ stiklinės (125 ml) alyvuogių aliejaus, ½ žaliosios citrinos sulčių, 4 česnako skiltelių, 2 arb. š. rūkytos paprikos, 2 arb. š. džiovintų čiobrelių, 2 arb. š. džiovintų raudonėlių, 1 arb. š. druskos, ½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų.

Žemės riešutų padažui:

½ stiklinės (125 g) švelnaus žemės riešutų sviesto, ¼ stiklinės (60 ml) sojų padažo, 3 valg. š. (60 g) pomidorų padažo, 2 valg. š. sezamų sėklų aliejaus, 2 valg. š. ryžių acto, 2 valg. š. medaus, ½ žaliosios citrinos sulčių, ¼ arb. š. česnako miltelių, ¼ arb. š. rūkytos paprikos, žiupsnio kajeno paprikos, vandens (nebūtinai).

Patiekti:

šviežių salotų, vyšninių pomidorų, šviežių žalumynų, tortilijų ar pitos duonelių.

Gaminimas:

Paruoškite vištieną ir daržoves

Vištieną supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Pievagrybius perpjaukite perpus, cukinijas supjaustykite griežinėliais, raudonuosius svogūnus – skiltelėmis. Virtą kukurūzą supjaustykite maždaug 2 cm griežinėliais.

Paruoškite marinatą

Visus marinatui skirtus ingredientus gerai išmaišykite. Puse paruošto marinato užpilkite į dubenėlį sudėtus vištienos kubelius. Išmaišykite, sandariai uždenkite indelį, dėkite į šaldytuvą ir palikite marinuotis mažiausiai 30 minučių ar ilgiau. Likusiu marinatu užpilkite į kitą dubenį sudėtas daržoves. Išmaišykite, sandariai uždenkite, dėkite į šaldytuvą ir palikite marinuotis mažiausiai 30 min. ar ilgiau.

Pasimarinavusią vištieną ir daržoves suverkite ant iešmelių. Kepkite kepsninėje ant grotelių, kol daržovės suminkštės, vištiena išorėje apskrus, o viduje liks sultinga ir minkšta. Kepimo laikas labai priklauso nuo ugnies stiprumo, todėl atidžiai stebėkite kepančius iešmelius.

Paruoškite padažą

Visus jam skirtus ingredientus, išskyrus vandenį, sudėkite į dubenėlį ir išmaišykite šluotele iki visiškai vientisos masės. Jei padažas per tirštas, įpilkite šiek tiek kambario temperatūros vandens, kol jis bus norimos tekstūros.

Vištienos ir daržovių iešmelius patiekite apšlakstę žemės riešutų padažu, su šviežiomis salotomis ir ant grotelių paskrudintomis tortilijomis ar pitos duonelėmis.

Vištienos ir daržovių iešmeliai
Vištienos ir daržovių iešmeliai
© Organizatorių nuotr.
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
5.0000

Šių vištienos sparnelių nereikės net marinuoti, o skonio nepamiršite niekada (16)

Norite skanių ir traškių vištienos sparnelių , bet neturite laiko vištienos marinavimui? Ne...

Jei pabodo kepti šašlykai ir dešrelės ant laužo: 3 idėjos nemėsiškiems, bet sotiems grilio patiekalams (3)

Nors Lietuvoje vasara jau eina į pabaigą, tačiau karšti ir saulėti savaitgaliai leidžia...

Ypatingai gardžios ir traškios vištienos blauzdelės pagal Alfą Ivanauską (7)

Šiandien išaušo valanda visiems, mėgstantiems vištieną. Alfas Ivanauskas siūlo savaitgalio...

Ekspertas atskleidė, kaip teisingai paruošti šašlykus: įvardijo esmines klaidas (44)

Ilgi ir šilti vasaros vakarai daugybei lietuvių neįsivaizduojami be šašlykų, paruoštų pagal...

Trašku išorėje ir tįstantis įdaras viduje: „Tacos“, įdaryti konservuotu tunu ir sūriu (3)

Mėgstate tortilijas ? Alfas Ivanauskas siūlo pasigaminti „ tacos “ – trašku išorėje,...

Top naujienos

Praėjusios paros duomenys: užfiksuoti 1274 nauji užsikrėtimai, 32 asmenys mirė pasveikusiųjų - 2581 (224)

Praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 1274 nauji koronaviruso atvejai. Nuo šios ligos mirė 32...

Guogos pasitraukimas iš Seimo stringa: neatmetama apkaltos galimybė VRK nepanaikino Seimo nario mandato (1)

Seimo Etikos ir procedūrų komisija ketina aiškintis dėl parlamentaro Antano Guogos grįžimo...

Maisto užsakymo platformų antkainiai tuština restoranų kišenes: pelningai dirbti neįmanoma (316)

Restoranų savininkai tapę situacijos įkaitais – per karantiną veikti negali, tačiau maisto...

STT: nuomos kompensavimo milijonai atiteko giminaičiams ir didiesiems prekybcentriams (122)

Specialiųjų tyrimų tarnybos atlikta analizė parodė, kad 7 mln. eurų, t. y. maždaug trečdalis...

Kultūros atstovai nusivylę: jų prašymas, kad Seime kultūrai neturėtų atstovauti Petras Gražulis, liko neišgirstas (26)

Daugiau nei 700 kultūros atstovų prieš du mėnesius kreipėsi į Seimą, prašydami, kad Petras...

Joe Bidenas iškart atšaukė kelis Trumpo sprendimus Macronas: sveiki sugrįžę (35)

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį pradėjo savo administracijos darbą pasirašydamas...

Seime – siūlymai mažinti maisto prekių kainas ir naujos lengvatos verslui (3)

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos nario Eugenijaus Sabučio iniciatyva įregistruotos...

Giedrius Petkevičius/Sausuolis | D+

Neįtikėtinos karo istorijos: laimės kūdikis, kuris išsigelbėjo net įsiurbtas į skęstančio „Titaniko“ nasrus II dalis

Jeigu pamenate, pirmoje dalyje rašiau jog dalis rekrūtavimo punktų, ieškančių vyrų I-jo...

Natalija Bunkė prabilo apie internete išplitusį jos erotišką kadrą: visai Lietuvai parodė daugiau, nei norėjo (7)

Televizijos laidų vedėja ir turinio kūrėja Indrė Stonkuvienė pradeda naują projektą –...