aA
Grilio patiekalų mėgėjams vasara – eksperimentų ir atradimų kupinas periodas. Naujų receptų paieškos, dar neragautų padažų ar ingredientų išbandymai bei paties gaminimo proceso tobulinimas maisto mylėtojus skatina kas kartą nustebinti artimuosius naujais patiekalais. Maisto gaminimas ant tiesioginės ugnies išvykose į sodybą, poilsiavietę ar tiesiog savo kieme – neatsiejamos vasaros detalės, padedančios sukurti išskirtinius prisiminimus.
Asta Černė
Asta Černė
© Organizatorių nuotr.

Išsiilgę susibūrimų – susitinka prie grilio


Gaminimas ant grilio daugeliui asocijuojasi su sultingais, aromatingais patiekalais ir gryname ore smagiai praleistu laiku. Maisto žinovai neabejoja, jog praėjęs karantino laikotarpis ir iš naujo atrastas malonumas leisti laiką gamtoje į įsibėgėjantį grilio sezoną įneš dar daugiau naujų vėjų.
„Kiekvieną sezoną stebime augantį lietuvių susidomėjimą maisto gaminimu ant grilio. Žmonės nevengia eksperimentuoti – tradicinius šašlykus ar dešreles jau keičia ant grotelių keptos daržovės, jūros gėrybės, įvairūs sūriai. Vis aiškiau suprantama ir padažo reikšmė sėkmingam patiekalui – ieškoma sodrių, kokybiškų padažų, praturtinančių mėgstamo patiekalo skonį“, – rašoma „Daumantų“ atsiųstame pranešime spaudai.

Pastebima, jog informacijos gausa apie ant grilio gaminamus patiekalus, jų marinavimą, apdorojimą, tinkamus padažus bei garnyrus – labai plati, o maisto ruošimo tendencijos dažnai kinta. Atsižvelgdami į besikeičiančius maisto mylėtojų poreikius, gamintojai siūlo išbandyti vis įvairesnius ir kai kam galbūt dar neatrastus skonius, derančius prie gausybės skirtingų patiekalų.
Vasariški vištienos ir daržovių iešmeliai su žemės riešutų padažu

Malonumą gaminti gamtoje seniai atrado ir tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ įkūrėja Asta Černė, kuri pasakoja, kad karantinas ją įkvėpė ne tik vertinti laiką su šeima, mėgautis dabartimi, bet ir kurti naujus, gaivius receptus, išpildant artimųjų bei savo lūkesčius. A. Černė sukūrė gurmanišką vištienos ir daržovių iešmelių su žemės riešutų padažu receptą, puikiai tiksiantį grilio patiekalų mėgėjams.

Tinklaraštininkė atskleidžia, kad visiškai paprastai marinuotą vištieną bei daržoves papildė ypatingas padažas – charakteringas, pripildytas ryškių skonio natų. Ji išduoda, kad pirmą kartą padažą gamino iš riešutų sviesto, sojų bei kokybiško pomidoro padažo kombinacijos.
„Nujaučiau, kad tiks ir patiks – nuojauta pasitvirtino su kaupu. Padažas puikiai derėjo tiek su vištiena, tiek su keptomis daržovėmis, visiškai išpildė šį patiekalą tiek, kad galėčiau drąsiai rekomenduoti – gaminkite ir jūs! Šiltasis sezonas pilnas savaitgalių, progų pabėgti į gamtą ir užkurti ugnį“, – sako A. Černė.

Vištienos ir daržovių iešmeliai su žemės riešutų padažu

Vištienos ir daržovių iešmeliai
Vištienos ir daržovių iešmeliai
© Organizatorių nuotr.

Porcijos: 5-7, paruošimas: 60 min.

Jums reikės:

Iešmeliams:

1 kg vištos krūtinėlės, 200 g pievagrybių, 1-2 cukinijų, 1-2 raudonųjų svogūnų, 1 virto kukurūzo.

Marinatui:

½ stiklinės (125 ml) alyvuogių aliejaus, ½ žaliosios citrinos sulčių, 4 česnako skiltelių, 2 arb. š. rūkytos paprikos, 2 arb. š. džiovintų čiobrelių, 2 arb. š. džiovintų raudonėlių, 1 arb. š. druskos, ½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų.

Žemės riešutų padažui:

½ stiklinės (125 g) švelnaus žemės riešutų sviesto, ¼ stiklinės (60 ml) sojų padažo, 3 valg. š. (60 g) pomidorų padažo, 2 valg. š. sezamų sėklų aliejaus, 2 valg. š. ryžių acto, 2 valg. š. medaus, ½ žaliosios citrinos sulčių, ¼ arb. š. česnako miltelių, ¼ arb. š. rūkytos paprikos, žiupsnio kajeno paprikos, vandens (nebūtinai).

Patiekti:

šviežių salotų, vyšninių pomidorų, šviežių žalumynų, tortilijų ar pitos duonelių.

Gaminimas:

Paruoškite vištieną ir daržoves

Vištieną supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Pievagrybius perpjaukite perpus, cukinijas supjaustykite griežinėliais, raudonuosius svogūnus – skiltelėmis. Virtą kukurūzą supjaustykite maždaug 2 cm griežinėliais.

Paruoškite marinatą

Visus marinatui skirtus ingredientus gerai išmaišykite. Puse paruošto marinato užpilkite į dubenėlį sudėtus vištienos kubelius. Išmaišykite, sandariai uždenkite indelį, dėkite į šaldytuvą ir palikite marinuotis mažiausiai 30 minučių ar ilgiau. Likusiu marinatu užpilkite į kitą dubenį sudėtas daržoves. Išmaišykite, sandariai uždenkite, dėkite į šaldytuvą ir palikite marinuotis mažiausiai 30 min. ar ilgiau.

Pasimarinavusią vištieną ir daržoves suverkite ant iešmelių. Kepkite kepsninėje ant grotelių, kol daržovės suminkštės, vištiena išorėje apskrus, o viduje liks sultinga ir minkšta. Kepimo laikas labai priklauso nuo ugnies stiprumo, todėl atidžiai stebėkite kepančius iešmelius.

Paruoškite padažą

Visus jam skirtus ingredientus, išskyrus vandenį, sudėkite į dubenėlį ir išmaišykite šluotele iki visiškai vientisos masės. Jei padažas per tirštas, įpilkite šiek tiek kambario temperatūros vandens, kol jis bus norimos tekstūros.

Vištienos ir daržovių iešmelius patiekite apšlakstę žemės riešutų padažu, su šviežiomis salotomis ir ant grotelių paskrudintomis tortilijomis ar pitos duonelėmis.

Vištienos ir daržovių iešmeliai
Vištienos ir daržovių iešmeliai
© Organizatorių nuotr.
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
5.0000

Šių vištienos sparnelių nereikės net marinuoti, o skonio nepamiršite niekada (16)

Norite skanių ir traškių vištienos sparnelių , bet neturite laiko vištienos marinavimui? Ne...

Jei pabodo kepti šašlykai ir dešrelės ant laužo: 3 idėjos nemėsiškiems, bet sotiems grilio patiekalams (3)

Nors Lietuvoje vasara jau eina į pabaigą, tačiau karšti ir saulėti savaitgaliai leidžia...

Ypatingai gardžios ir traškios vištienos blauzdelės pagal Alfą Ivanauską (7)

Šiandien išaušo valanda visiems, mėgstantiems vištieną. Alfas Ivanauskas siūlo savaitgalio...

Ekspertas atskleidė, kaip teisingai paruošti šašlykus: įvardijo esmines klaidas (44)

Ilgi ir šilti vasaros vakarai daugybei lietuvių neįsivaizduojami be šašlykų, paruoštų pagal...

Trašku išorėje ir tįstantis įdaras viduje: „Tacos“, įdaryti konservuotu tunu ir sūriu (3)

Mėgstate tortilijas ? Alfas Ivanauskas siūlo pasigaminti „ tacos “ – trašku išorėje,...

Top naujienos

Fantastiška atomazga Valensijoje: Grigonis išgelbėjo pralaimėtas „Žalgirio“ rungtynes (514)

Dvigubą Eurolygos savaitę Ispanijoje Kauno „Žalgiris“ (13-9) pradėjo pergale Valensijoje....

Šeimos gydytoja išvardijo dažniausius liekamuosius reiškinius po COVID-19: pasireiškia net ir lengvai sirgusiems (199)

COVID-19 infekcija gali turėti ir liekamųjų reiškinių, kurie pacientus dar kurį laiką kamuoja...

Rekordinis snygis baigėsi – grįžta šalčiai (15)

Daug sniego šalyje pribėrusiam ciklonui pasitraukus, naktį smarkiau pašalo. Keliuose vyravęs...

Dalia Vaitkutė-Šiaulienė | D+

30 metų izoliacijos: respublika, kurios nesužlugdė net uždarytos sienos, geležinkeliai ir keliai (1)

Didelė tikimybė, kad jūs niekada negirdėjote apie Nachičevanę. Ši Azerbaidžano autonominė...

„Baskonia“ prieš dvikovą su „Žalgiriu“ patyrė nesėkmę Vilerbane kiti rezultatai

Roko Giedraičio ir Tado Sedekerskio atstovaujama Vitorijos „ Baskonia “ (9-13) Eurolygoje...

Sulaikytas Aleksejaus Navalno brolis Olegas sulaikyta ir bendražygė Sobol (225)

Rusijos pareigūnai Maskvoje sulaikė opozicionieriaus Aleksejaus Navalno brolį Olegą. Policiją...

Užkalnis. Eilėje prie vakcinos: būkim visi vienodai neturtingi ir ligoti (212)

Vakcinos vėluos, mes tikrai iki Mindauginių nepaskiepysime tų 70 proc. gyventojų. Keista, žinoma,...

Po skandalingų antraščių dėl vakcinos Norvegija sudėliojo taškus: išpūstas burbulas (45)

Norvegijos premjerė Erna Solberg teigia, kad šalis negaili pastangų išaiškinti naujausią...

Dailius Dargis | D+

Bręstantis blogis: Lietuvoje įsisiūbavo nelegali veikla, į schemas įtraukiami ūkiai, aplinkosaugininkai ir agronomai

Minimaliomis piniginėmis baudomis atsiperkančių grupuočių veikloje dalyvauja agronomijos,...

Kritikos sulaukęs Rakutis teisinasi: nenorėjau sukelti problemų (239)

Kritikos dėl komentarų apie Holokaustą sulaukęs Seimo konservatorių frakcijos atstovas Valdas...