Šeštadienį kauniečiai egzaminuos čekus - Prahos „USK Future Stars“ krepšininkus. Pergalių ar nesėkmių kaina bus didelė - tik grupės nugalėtojas pateks į finalą, kuriame su pajėgiausia B grupės komanda susikaus dėl vienintelio kelialapio į finalo turnyrą, vyksiantį gegužės 15-18 d. Milane.

T. Masiulis, paklaustas, ar šį kartą jo auklėtiniai pajėgūs pakartoti 2012-ų sėkmę, kai „Žalgirio“ jaunimas laimėjo Eurolygos atrankos turnyrą Kaune, atsakė, jog prognozuoti - sudėtinga.

„Nepakankamai pažįstame varžovus. Vien komandų pavadinimai net suaugusiųjų Eurolygoje ne viską pasako, o 18-mečių varžybose - dar daugiau nežinomųjų. Vieną kitą varžovų žaidėją pažįstame, kai kuriuos matėme prieš metus, bet tokio amžiaus krepšininkai keičiasi - kinta jų meistriškumas, sportinė forma“, - „Kauno dienai“ sakė treneris.

Jis taip pat nerimavo dėl to, kad komanda visos sudėties nežaidė nė vienų kontrolinių rungtynių.

„Susirinkome savaitei prieš Kalėdas ir savaitėlę - dabar. Aš jų dar pakankamai nepažįstu, o ir jie dar tik pratinasi prie mano stiliaus“, - „Kauno dienai“ teigė T. Masiulis.

Atrankos turnyre Kaune dalyvaus ir Vilniaus „Lietuvos rytas“. B grupėje vilniečių varžovai bus Kijevo „Budivelnik“ (Ukraina), Vladislavovo SMS PZKOSZ (Lenkija) ir Rygos VEF (Latvija) klubai.

Iš viso Kauno atrankos turnyre bus sužaista 14 rungtynių. Visos jos bus žaidžiamos pagrindinėje „Žalgirio“ arenos aikštėje. Grupių rungtynės bus žaidžiamos vasario 7-ą ir 8-ą dienomis. Vasario 9-ą, sekmadienį, antras vietas grupėse užėmusios komandos kausis dėl 3-ios vietos, o pogrupių nugalėtojai finale kausis dėl čempionų vardo ir vienintelio kelialapio į Milaną.

Vasario 7 d., penktadienį, 20.00 val. prieš „Žalgirio“ jaunimo komandos rungtynes bus surengta ir oficiali turnyro atidarymo ceremonija.

Į visus susitikimus nemokamai galės patekti „Žalgirio“ sezono abonementų savininkai. Į grupių etapo kovas penktadienį ir šeštadienį bilietai kainuoja 7 Lt (įskaičius mokesčius), į dvejas finalo rungtynes sekmadienį – 12 Lt.

Per dvylika metų Eurolygos ir „Nike“ organizuojamame jaunimo turnyre spindėjo daug būsimųjų Europos krepšinio žvaigždžių. Maskvos CSKA ekipos lyderis Milošas Teodosičius, Europos vicečempionai Mantas Kalnietis, Jonas Mačiulis, Jonas Valančiūnas ir Donatas Motiejūnas, Madrido „Real“ klubo naudingiausias žaidėjas Nikola Mirotičius, Belgrado „Partizan“ gynėjas Bogdanas Bogdanovičius, žalgiriečiai Vytenis Lipkevičius, Vytenis Čižauskas ir Tomas Dimša – visi jie yra dalyvavę Eurolygos jaunimo turnyruose.

Ankstesnių dviejų atrankos turnyrų nugalėtojomis tapo Sevilijos „Cajasol“ ir MadridoReal“ (abi Ispanija) komandos. Ketvirtas atrankos turnyras numatytas Belgrade vasario 21-23 d. Serbijos sostinėje dėl vienintelio kelialapio į finalo ketvertą varžysis Belgrado „Crvena Zvezda“ ir „Zemun“ (abi Serbija), Podgoricos „Budučnost“ (Juodkalnija), Paryžiaus INSEP (Prancūzija), Belgrado „Partizan“ (Serbija), Zagrebo „Cedevita“ (Kroatija), Gran Kanarijos krepšinio akademija (Ispanija) ir Belgrado „Mega Vizura“ (Serbija) ekipos.

Finalo turnyras Milane vyks gegužės 15-18 d.

Pirmas Eurolygos jaunimo turnyras buvo surengtas 2003 metais Barselonoje. Jį tuomet laimėjo „Žalgiris“, dar kartą triumfavęs ir 2007 metų turnyre Atėnuose. 2004-2006 metais čempionais triskart tapo Maskvos CSKA jaunieji krepšininkai. 2008 ir 2009 metais nugalėjo Belgrado FMP komanda. Vėliau pergales iškovojo prancūzų INSEP (2010 metais), Zagrebo „KK Zagreb“ (2011), „Lietuvos ryto“ (2012) ekipos, o praėjusiame sezone Londone stipriausi buvo Badalonos „Joventut“ aštuoniolikmečiai.