Laimei, kai kurie mėgstamiausi vasaros vaisiai ir daržovės yra maistingi ir labai naudingi mūsų organizmui. Pateikiame sąrašą 10 produktų, kurie suteiks kūnui energijos be papildomų kilogramų rizikos. Kova su riebalais dar niekada nebuvo tokia maloni ir skani!

Avietės

Šiose uogose yra flavonoido antocianino, kuris padeda organizmui gaminti adiponektiną – hormoną, kuris mažina gliukozės kiekį organizme, todėl mažiau norisi saldumynų, be to, jis gerina medžiagų apykaitą. Ir šviežiose, ir šaldytose avietėse daug ląstelienos, kuri gerina virškinimą ir mažina meteorizmą – viename puodelyje aviečių yra aštuoni gramai ląstelienos.

Nuotr. Shutterstock

Šilauogės

Šilauogės yra labai skanios, visi jas mėgsta, bet tai ne vienintelis šių uogų privalumas. Mičigano universiteto tyrėjai išsiaiškino, kad valgant daug šilauogių pakinta procesas, kaip organizmas saugo cukrų ir jį paverčia energija, tad nuo šių uogų mažėja pilvo riebalų kiekis. Tad kol sezonas, valgyk kuo daugiau šilauogių ir nė nepastebėsi, kaip pasieksi užsibrėžtą lieknėjimo tikslą.

Arbūzai

Arbūzai sudaryti iš 92 proc. vandens, tad karštą vasaros dieną jie puikiai gaivina ir padeda sumažinti tinimą, kurį neretai sukelia dehidratacija. Kadangi šis vaisius labai saldus, jis padeda numalšinti saldumynų badą – torto gabalą ar šokoladinį keksą pakeitusi arbūzo skiltimi, sutaupysi didžiulį kiekį kalorijų.

Nuotr. Shuttertock

Ananasai

Ananasai turi daug bromelaino – enzimo, kuris padeda skaidyti baltymus ir gerina virškinimą. O tai, kas gerina virškinimą, padeda lieknėti, vien todėl, kad susitraukia pilvas.

Aliejinės kopūstpalmės vaisiai (acai uogos)

Dr. Nicholas Perricone kopūstpalmės vaisius vadina pagrindiniu supermaistu. Kaip ir avietėse, šiose tropinėse uogose labai daug antocianino, kuris padeda organizmui gaminti adiponektiną – hormoną, kuris pagreitina medžiagų apykaitą. Kopūstpalmės vaisiuose gausu sveikųjų riebalų ir ląstelienos, tad jos stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą bei virškinimo sistemą.

Mangai

Mangai skanūs vieni, jais tinka skaninti salotas ar padažus, bet tai ne vienintelis šių egzotiškų vaisių privalumas. Mokslininkai išsiaiškino, kad antsvorio turintiems suaugusiems pacientams valgant daug mangų, jų kraujyje natūraliai sumažėjo cukraus. Tokį poveikį mangai turi dėl juose esančios ląstelienos ir kitų natūralių medžiagų. Kai cukraus kiekis kraujyje normalus, organizmas sugeba sureguliuoti hormonus ir lengviau degina riebalus.

Agurkai

Kadangi agurkai sudaryti iš 95 proc. vandens, jie yra natūralus diuretikas (šlapimą varanti priemonė), kuri padeda pašalinti organizme susilaikantį vandenį, tad mažėja tinimas.
Pateikiame gaivinančių agurkų salotų receptą – turėsi puikų garnyrą prie pagrindinių vasaros patiekalų.

Nuotr. Shutterstock

Baklažanai 

Baklažanai priklauso bulvinių šeimai, kiauliauogių genčiai, jų žemas glikemijos indeksas, juose mažai angliavandenių bei kalorijų ir daug pagrindinių maistinių medžiagų. Pateikiame sveiko ir nekaloringo patiekalo, tiksiančio ir veganams – šviežiai marinuotų baklažanų – receptą: 

Marinuotas baklažanas su tahini padažu

REIKĖS:

3 vidutinio dydžio baklažanai;

šalto spaudimo alyvuogių aliejaus;

druskos;

šviežiai maltų juodųjų pipirų;

1 Chalapos aitrioji paprika, smulkiai supjaustyta;

2 arb. šaukšteliai smulkiai pjaustytų kalendrų lapų;

2 arb. šaukšteliai smulkiai pjaustytų raudonėlių;

1/2 puodelio šviežiai spaustų citrinos sulčių (ir marinatui, ir padažui);

3 skiltelės česnako (ir marinatui, ir padažui); 

2/3 puodelio tahini (sezamų pastos).

GAMINIMAS:

Įkaitink orkaitę iki 220 laipsnių karščio. Nupjauk baklažanų lapkočius, kiekvieną baklažaną (neluptą) supjaustyk ilgomis vidutinio storio juostomis. Turi gauti apie 30 panašaus storio ir dydžio juostų. Baklažanų juostas sudėk ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Iš visų pusių dosniai aptepk alyvuogių aliejumi, apibarstyk druska ir pipirais. Kepk baklažaną orkaitėje 15–18 minučių, kol jis taps rudai auksinis, o jo vidus visiškai suminkštės.

Kol baklažanų juostos kepa, pasigamink marinatą: sumaišyk Chalapos paprikas, pjaustytas žoleles, 3 arbatinius šaukštelius citrinų sulčių, 4 arbatinius šaukštelius alyvuogių aliejaus, 1 arbatinį šaukštelį druskos ir ¼ arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų, viską išplak, kol gausi vienalytį skystį, įspausk 1 česnako skiltelę.

Ištraukusi baklažanus iš orkaitės, sukrėsk juos į dubenį su marinatu ir atsargiai išmaišyk, kad marinatas padengtų juos visus. Palik marinuotis kambario temperatūroje bent 2 valandas, tik tada tiek į stalą. Taip marinuotus baklažanus galima iki 2 dienų laikyti šaldytuve, tik netiek jų tiesiai iš šaldytuvo – ištrauk bent prieš valandą iki valgio.

Kol baklažanai marinuojasi, pagamink tahini padažą, suplakusi tahini pastą, 2/3 puodelio vandens, 5 arbatinius šaukštelius citrinų sulčių, 2 česnako skilteles ir ½ šaukštelio druskos.

Marinuotas baklažanų juostas patiek lėkštėje, apšlaksčiusi jas tahini padažu.

Kopūstai

Reguliariai valgant kopūstus, kuriuose daug vandens ir mineralų, organizmas lengviau pašalina skysčių perteklių, tad svoris sumažėja vien dėl to. Jei dar ir sportuosi, norimus lieknėjimo rezultatus pasieksi daug greičiau. Kopūstų salotos su morkomis ir svogūnais turėtų būti pagrindinis vasaros barbekiu patiekalas, tik nedėk į salotas majonezo. Klasikines salotas pakeisk sveikesnėmis: pasigamink jas iš kopūsto, paprikos, svogūnų, avokadų, kalendrų lapų, paskanink citrinų sultimis ir kanapių aliejumi.

Nuotr. Shutterstock

Cukinijos

Cukinijose daug ląstelienos ir mažai kalorijų, jos skanios ir žalios (salotose), ir virtos, keptos bei troškintos. O svarbiausia, jos padeda sumažinti suvartojamų angliavandenių ir kalorijų kiekį: pasigamink spagečių iš cukinijų, ir net vėlyva vasaros vakarienė nebus nuodėminga.