Net ir labiausiai patyrę bėgikai kartais praranda motyvaciją. Pirmuosius kelis bėgimo mėnesius nesustoti gali būti ypač sunku, nes prisitaikote prie naujos rutinos (dienos plano). Laikui bėgant matysite, kad bėgimas yra ne tik fizinė, bet ir psichinė mankšta. Taigi, sąmoningai stiprindami norą bėgioti, ilgainiui tapsite sėkmingu bėgiku.

Motyvaciją gali slopinti daugelis priežasčių. Galbūt nuvylė lėta pažanga arba nematote tokių pasikeitimų, kokių tikėjotės. Gal manote, kad dėl bėgimo per daug nukenčia kitos gyvenimo sritys. Net blogas oras gali atimti norą bėgioti.

Pirmiausia reikia prisiminti, kad vienos ar dviejų treniruočių praleidimas dar nebūtinai yra problema. Gerai, kad leidžiate kūnui atsigauti po sunkaus darbo, kurį jam užkrovėte. Bet tuo pat metu svarbu stebėti, jog šis pasiteisinimas netaptų įpročiu. Peržiūrėkite priežastis, dėl kurių pradėjote bėgioti, – nesvarbu, ar tai buvo noras numesti svorio, pagerinti fizinę formą, ar sumažinti stresą. Jei bėgimas nepadeda įgyvendinti šių tikslų, paklauskite savęs kodėl. Pavyzdžiui, jei norėjote numesti svorio, bet nepavyksta, galbūt, patys to nesuvokdami, valgote daugiau – taip susigrąžinate per treniruotę sudegintas kalorijas. Pagalvokite apie kitus, ne taip gerai matomus bėgimo privalumus, pavyzdžiui, jo poveikį jūsų ilgalaikei sveikatai (jei trūksta įkvėpimo, dar kartą perskaitykite skyrių „Kodėl verta bėgioti?“).

GREITA MOTYVACIJA

• Bėkite su kitais žmonėmis.

• Nusistatykite greitai pasiekiamą tikslą – pavyzdžiui, pagerinti vakarykštį bėgimo laiką.

• Apdovanokite save – suvalgykite mėgstamą desertą arba ilgiau pasimėgaukite vonia. 

• Nusipirkite naują sporto reikmenį – tuoj pat norėsite jį išbandyti.

• Bėkite klausydamiesi muzikos.

• Išbėkite nors trumpam – yra tikimybė, kad bėgimą norėsite pailginti.

Nuotr. Shutterstock

IEŠKANT SPRENDIMO

Jei išoriniai veiksniai verčia atsisakyti bėgimo, mėginkite rasti sprendimų, kurie šias problemas panaikintų. Pavyzdžiui, jei jūsų šeima ar žmona (vyras) pyksta dėl laiko, kurį praleidžiate bėgiodami, mėginkite į šią veiklą įtraukti ir juos. Pavyzdžiui, jums bėgant, šeimos nariai visą maršrutą galėtų važiuoti dviračiu; jei jie nenori įsitraukti, stenkitės turiningai praleisti laiką drauge darydami tai, kas patinka jiems. Galite ir savo bendradarbius paskatinti bėgioti. Įkurkite pietų pertraukos bėgimo klubą ir parodykite savo vadovui, kaip bėgimas didina komandos darbo produktyvumą.

Tuo pačiu metu galite pastebėti, kad, bėgimui pritaikydami kai kuriuos darbe naudojamus metodus, sustiprinsite motyvaciją. Reguliariai peržiūrėkite savo bėgimo tikslus, kaip kad tai darote darbe. Jei pastebėsite, kad jie paseno ar iš pat pradžių buvo neįgyvendinami, nusistatykite naujus. Pavyzdžiui, jei pradinis tikslas buvo numesti 5 kg ir to pasiekėte, nusistatykite naują tikslą – pagerinti bėgimą. Jei tikslas buvo numesti 10 kg, o numetėte tik 2 kg, pasirinkite lengviau įgyvendinamą tikslą. Įsitikinkite, kad jūsų bėgimo tikslai yra aiškūs, išmatuojami, pasiekiami, realūs ir apibrėžti laike (angl. SMART – specific, measurable, achievable, realistic, timely).

Nusistatykite auksines bėgimo taisykles, kurių laikysitės visą gyvenimą, ir niekada nejusite motyvacijos stokos. Pavyzdžiui, anksti rytą arba ką tik grįžę iš darbo persirenkite sportiniais drabužiais; įpraskite prie to, kad bėgti turite vilkėdami sportiniais drabužiais. Būkite parengę argumentą kiekvienam pasiteisinimui, o tam tikrus malonumus sau leiskite tik tomis dienomis, kai bėgiojate.

LŪKESČIŲ VALDYMAS

Žmonės neretai praranda motyvaciją bėgioti, nes neatitinka jų išankstiniai lūkesčiai. Dažniausiai, kai bėgimas neišsprendžia tam tikros problemos ar neduoda norimo rezultato, tai įvyksta dėl kokios nors konkrečios priežasties. Kai kada paaiškėja, kad jūsų lūkesčiai paprasčiausiai buvo per dideli. Toliau nurodytos tipinės nusivylimo priežastys.

Nepavyksta numesti svorio. Jei pradėjote bėgioti, kad numestu­mėte keletą kilogramų, bet sulieknėti nepavyksta, pirmiausia klauskite savęs, ar sportuojate pakankamai. Atsiminkite: norint sulieknėti 450 g per savaitę, reikia papildomai sudeginti 3500 kcal – tai lygu 50 min. bėgimo kiekvieną dieną! Stenkitės daugiau judėti ir kitais būdais (pavyzdžiui, daugiau vaikščiokite ar važiuokite į darbą dviračiu). Veskite maisto dienoraštį norėdami įsitikinti, jog nevalgote daugiau, kad „kompensuotumėte“ bėgant sudegintas kalorijas.

Nesijaučiate esantys geros fizinės formos. Nors turėtumėte jausti tam tikrą naudą vos po poros bėgimų (daugiausia dėl sportuojant organizme išsiskiriančio geros nuotaikos hormono endorfino), prireiks reguliariai bėgioti nuo šešių iki aštuonių savaičių, kol pradėsite jaustis gerai, nes jūsų širdžiai, plaučiams ir raumenims reikia laiko prisitaikyti.

„Nesiseka“ bėgti. Gal buvote puikus bėgikas mokykloje, o gal manėte, kad esate atletiško kūno sudėjimo, – bet kuriuo atveju, kai bėgate lėčiau nei tikėjotės, darosi apmaudu. Atsiminkite, kad kūnui prisitaikyti prie fizinio krūvio reikia laiko. Pamažu bėgsite vis greičiau – net geriausiems sportininkams prireikia daugelio metų formos viršūnei pasiekti. Taigi būkite kantrūs.

Jaučiate stresą. Tikriausiai girdėjote, kad, be fizinės naudos, bėgimas mažina stresą. Tačiau tai dar vienas darbotvarkės punktas, kurį irgi privalote įvykdyti, todėl jaučiate dar didesnę įtampą. Prieš įsipareigodami bėgioti reguliariai, iš naujo apsvarstykite savo darbotvarkę, kad visada galėtumėte prie jos lengvai priderinti treniruotes. Daugeliui žmonių paprasčiausia bėgioti anksti rytą – tai padeda atsipalaiduoti prieš sunkią darbo dieną. Ir net nepasiekę darbovietės, jau imsite jaustis atlikę didelį darbą.

GRUPĖS PARAMA

Geriausias būdas kovoti su motyvacijos stoka yra bėgti su kitais žmonėmis – baimė apvilti ką nors kitą dažnai būna stipresnė nei baimė apvilti save patį. Jei tai neįmanoma, vis tiek galite savo pasiekimais dalytis su kitais žmonėmis: susikurkite internetinį dienoraštį arba lankykitės internetiniuose forumuose. Naudinga sporto dienoraštį reguliariai parodyti draugui, nes turėsite kaip nors pasiaiškinti dėl praleistų užsiėmimų. Mėginkite būti ir savo paties treneriu. Priminkite sau, kiek pasiekėte per tą laiką, kai pradėjote bėgioti, ir paskatinkite save. Jei pagausite galvojant „šį vakarą negaliu bėgti“, pasakykite sau: „Pabėgiojęs visada jaučiuosi geriau. Dariau tai anksčiau, galiu ir vėl.“

________________________________________________________________________________________

Daugiau vertingų patarimų pradedantiesiems ir jau pažengusiems bėgikams rasite Elizabeth Hufton knygoje „Bėgimas: universalus gidas“ (Briedis, 2014). Šiame leidinyje rasite viską, ką reikia žinoti apie bėgimą. Ir norint pradėti bėgioti (tai daryti tausojant sveikatą), ir siekiant efektyvesnių, kokybiškesnių treniruočių bei nuolatinio tobulėjimo.

Nuotr. briedis.eu