1. Mes tiek daug dėmesio skiriame praeičiai ar ateičiai, kad visai pamirštame, kas vyksta dabar. Geriame kavą ir mąstome: „Ši ne tokia skani, kokią gėriau praeitą savaitę.“ Dorojame šokolado plytelę ir svarstome: „Įdomu, kiek sversiu rytoj.“ Kur kas geriau būti ten, kur esi, ir tada, kai esi.

 „Ragauti“ galima viską – ne tik šokoladą ar kavą, bet ir kelionę, bendravimą, sėkmę, komplimentą, net šeimyninį barnį. Pabandykite ir jus „ragauti“ pačius kasdieniškus dalykus: rytinį arbatos puodelį, ėjimą į darbą, vaikų pamokų tikrinimą… 

Praktikuojantis galima išmokti džiaugtis mažyčiais malonumais: tuo, kad šalia sėdi mylimi žmonės, net jei kartu tik žiūrite televizorių, tuo, kad lėkštėje skanus valgis, ar tuo, kad girdite nuostabią muziką.

2. Eikite į darbą kitu keliu nei įprastai. Kai įprantate prie aplinkos, jos nebepastebite, todėl mintys ima klaidžioti kur panorėjusios. Pasirinkusi naują kelią, susitelksite į aplinką, nes ji bus nepažįstama. Mėgaukitės mažais atradimo malonumais.

3. Išbandykite trumpą pratimą: kai pagausite save svajojantį apie ateities tikslą, suteiksiantį jums pasitenkinimą ir laimės, atkreipkite dėmesį į tai, ką veikiate dabar, ir paklauskite savęs, ar šioje akimirkoje yra kas nors, kuo jūs galėtumėte mėgautis. Ar jums patinka tai, ką dėvite, tai, ką matote per langą, ar skanus buvo jūsų užkandis, ar šiandien kalbėjotės su kažkuo, kas jus nudžiugino. Pasidžiaukite tuo, ką šiandien jau nuveikėte.

4. Užsiimkite mėgstamu sportu. Kad ir kas tai būtų – krepšinis, tinklinis ar tenisas, sportuojant galvoje nebelieka nei laiko, nei vietos mintims apie ką nors kitą nei žaidimas. Juk atmušus teniso kamuoliuką beliks galvoti tik apie jau netrukus atskrisiantį kitą. Būtent tai ir yra susitelkimas į akimirką.

5. Ar matei filmą „Angelų miestas“? Pažiūrėk. Pasimokysi džiaugtis mažytėmis smulkmenomis. Suprasti, kokia laimė yra kiekvienas prisilietimas prie žmogaus, gebėjimas matyti ir užuosti... Mes pro viską praeiname nepastebėję. Negirdime lietaus, nematome saulėlydžių, nors visas pasaulio grožis patiestas po kojomis.

6. Svečioje šalyje atrodo „žolė žalesnė“, „saulėlydžiai spalvingesni“, „žmonės įdomesni“. Psichologai teigia, kad per keliones daug stipriau suvokiame aplinką ir esame atviresni potyriams nei paprastą „rutininę“ darbo dieną. Išvykę kitur ir atitrūkę nuo kasdienybės atsiveriame dabarties akimirkai. Kitaip tariant gyvename „čia ir dabar“. O kai gyvename „čia ir dabar“, pastebime aplinkui save ir savyje gerokai daugiau spalvų. Tačiau, kad tai patirtum, nebūtina vykti į keliones, tiesiog pradėkite jausti, matyti, girdėti.

7. Gyvenimas juokingas – atraskite tai. Ar pastebėjote, kad nelaimingiausi tie žmonės, kurie neturi humoro jausmo? Nežiūrėkite į gyvenimą pernelyg rimtai: pasijuokite iš jo įvykių ir savęs pačių. Tam reikės išmokti susitelkti į akimirką: tik taip pastebėsite, kiek juokingų dalykų vyksta aplink.

8. Išsimaudykite kvapioje putų vonioje. Atsipalaiduokite ir pajuskite vandens šilumą bei putų kvapą. Tai viskas, ko šią minutę jums reikia: toks ritualas moko atsiriboti nuo bet kokių minčių – juk liekate viena su savo ramybe!

9. Vykite šalin nekonstruktyvias mintis: „Aš nesugebėsiu", „Aš nesusidorosiu". Imkite pavyzdį iš alpinistų: kopdami į kalną jie iš viso apie nieką negalvoja, visos jų mintys sukoncentruotos ties įsikabinimu. Smegenys pradeda veikti tik tada, kai alpinistas atsistoja ant žemės.

10. Viskas bus gerai, svarbiausia – tikėti. Štai paprasta praktika, kurią galite pamėginti atlikti kasdien, kad atnaujintumėte savo suvokimą, kad iš tiesų kiekviena diena ypatinga. Atsikėlę ryte tuoj pat eikite prie veidrodžio. Žvelgdami sau giliai į akis sakykite: „Ši diena nauja ir tokia vienintelė!“ Be abejo, labai svarbu tai pasakyti išties nuoširdžiai, su didžiule meile sau ir pasauliui.

Stenkitės viską daryti lėčiau nei įprastai, tiesiog įsisąmonindami, ką būtent darote. Štai, jau einate į dušą – ir imate jausti, kaip kiekvienas vandens lašas paliečia kūną. Kokia tai palaima – mėgautis kiekvienu veiksmu! 

Daugiau praktinių patyrimų – kaip išmokti gyventi ČIA IR DABAR Moters mokyklos rengiamame užsiėmime „Mindfulness metodika moterims“, vasario 7 d.