Mitybos specialistas Artūras Sujeta pabrėžia, kad atšventus trisdešimtmetį rūpintis tuo, ką dedame į burną reikia, bet tai daryti reikia ir iki tol, rašoma pranešime spaudai.

Artūras Sujeta

– Kokie produktai teigiamai veikia medžiagų apykaitą ir ją greitina? Ko turėtume daugiau valgyti po 30-mečio?

– Paveikti medžiagų apykaitą maisto pagalba gana sudėtinga, bet įmanoma. Jei žvelgtume tik iš riebalų „deginimo“ perspektyvos, tam puikiai tinka aštrus maistas. Pavyzdžiui, maistą gardinant didesniu raudonųjų pipirų kiekiu tikrai „degs“ ne tik burna, bet ir greičiau vyks termodinaminis procesas – degs riebalai.

Atšventus trisdešimtmetį rūpintis tuo, ką dedame į burną reikia, bet reikia ir iki trisdešimties. Patarčiau į racioną įtraukti naudingą gėrimą – žalią arbatą. Kokybiškoje žalioje arbatoje yra daug vadinamų antioksidantų katechinų, kurių poveikis nagrinėtas ne kartą. Šios medžiagos, remiantis nepriklausomais moksliniais tyrimais, padeda efektyviai numesti svorio. Pavyzdžiui, moterys, kurioms buvo apribotas kalorijų kiekis, jos sportavo ir gėrė žalią arbatą, numetė daugiau svorio nei tos, kurios negėrė arbatos, o visa kita darė taip pat.

Kiti naudingi produktai – riešutų sviestas, lydytas sviestas, sezoniniai vaisiai, ypač uogos, taip pat grynos jų sultys (pavyzdžiui, mėlynių). Kitaip tariant, tai maistas, turintis daug antioksidantų ir padedantis sėkmingai kovoti su organizmo senėjimo procesais. Patarčiau neignoruoti ir kai kurių maisto papildų, kurių gali trūkti, o jų poreikį su maistu patenkinti sunku (vitamino D – jei nevalgote pieno produktų, riebios žuvies ir kt.).

– Kaip medžiagų apykaitą įtakoja nereguliarus maitinimosi režimas?

– Blogai, jei žmogus nuolat meta ir vėl priauga svorio, ir priauga daugiau negu numeta. Žmogus ne tik išderina hormoninę sistemą (dėl leptino pradeda kauptis riebalai), bet nuolat mesdamas svorį kaskart numeta ne tik riebalų, o ir raumenų. Jei jis nesportuoja, svoris grįžta, deja, tik riebalų pavidalu, nes raumenys ne tokie greiti. Todėl nuolat valgydamas nereguliariai savo tikslo nepasieksi, veikiau persivalgysi vakare ir prasčiau miegosi, tad gyvensi tarsi užburtame rate.

– Visą dieną sėdime prie kompiuterių. Kaip tai veikia mūsų organizmą?

– Blogai. Žmogus iš prigimties sukurtas judėti – bent jau minimalus judėjimas yra visiems žinduoliams būdingas bruožas. Nepakankamas fizinis aktyvumas šiandien yra viena didžiausių sveikatinimo problemų. Per dieną nueiti bent 10 tūkst. žingsnių yra tik rekomenduojamas vidurkis. Jei jums 30 metų, esate sveikas, nužingsniavus 10 tūkst. nepakenks ir krosas vakare ar ryte arba mankšta po prie kompiuterio praleistos darbo dienos. Atminkite, kad automobilis reikalingas įveikti ne minimalius, bet maksimalius atstumus. Jei skirsite sau bent 60 minučių per dieną – tai taps puikia pradžia, kurios rezultatus pajusite jau po kelių mėnesių. Tiesa sakant, žmonės priauga daugiau svorio būtent dėl su amžiumi apribotų fizinių gebėjimų.

– Kiek gerai medžiagų apykaitai svarbu gerti pakankamai vandens?

– Troškulys yra pats geriausias vandens trūkumo indikatorius. Tačiau nejausti troškulio galima dėl įvairių priežasčių – lėtinių ligų, senatvės, intensyvios susikaupimo reikalaujančios veiklos, psichinės įtampos. Dažnai aiškus dehidratacijos simptomas yra galvos skausmas, dezorientacija, sausa oda ir kt.

Nei pagal ūgį, nei pagal svorį tiksliai vandens poreikio neapskaičiuosime. Svarbūs yra fizinis aktyvumas, dienos ritmas, oro temperatūra ir net drėgnumas. Optimalu vadovautis vandens trūkumo simptomais, geriausi indikatoriai yra troškulys ir šlapimo spalva. Jei šlapimas yra ryškiai geltonos spalvos, tai signalas, kad inkstams reikia daugiau „gerti“ net jei nesijaučiate ištroškę.
Bendrybės – vidutiniam suaugusiam lietuviui pakaktų per dieną išgerti apie 2 litrus.

– Ką daryti, jeigu žmogus tiesiog priklausomas nuo maisto – savotiškas maisto narkomanas?

– Praktinių patarimų gali būti įvairių: vartokite maistą saikingai ir dažniau, venkite per mažų ir per didelių tarpų tarp valgymų (mažas – iki 2 valandų, didelis daugiau nei 3–4 valandos). Nevartokite gazuotų gėrimų ir konservuoto maisto – jie tik didins apetitą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)