Trečdalis gyvenimo – parduotuvėms ir maisto ruošimui

 (6)
Sakoma, kad trečdalį gyvenimo mes miegame, dar trečdalį dirbame. Tai kam atitenka kitas trečdalis?
Jei vyras ar kitas šeimos narys ruoštų maistą, moteriai per savaitę padovanotų 4 valandas.
© Shutterstock nuotr.

Kai perskaičiau britų sociologų tyrimus, tai supratau, kur lekia mano prasmingos gyvenimo valandos. Jie išsiaiškino, jog dirbanti mama trečdalį dienos praleidžia, rūpindamasi vaikais. Iš viso ta veikla sudaro 27 250 valandų arba 1 135 dienas per visą gyvenimą, arba 3 metus. Visą tą laiką moteris praleidžia, pirkdama maistą parduotuvėse, gamindama valgį, taip pat palaikydama ūkyje tvarką.

„Beveik pusmetį iš savo gyvenimo skirti vien tik maistui pirkti - ne pati džiugiausia perspektyva, - pažymi specialistai. - Jeigu mamas kas nors pavaduotų, kažkas iš šeimos narių ruoštų maistą, tai ta paspirtis joms pridėtų per savaitę 4 papildomas valandas, kurias būtų galima skirti bendravimui su vaikais ar savęs priežiūrai. Moteriai tenka tikrai per didelis krūvis namų darbų".

Sociologai išsiaiškino, kur moterys sugaišta laiką. Štai kas jį suryja:

maisto pirkimas - 4 155 valandos ir 49 minutės (173 dienos);

maisto ruošimas - 3 603 valandos ir 36 minutės (150 dienų);

namų tvarkymas - 2 620 valandų ir 48 minutės (109 dienos); iš jų vonios ir tualeto šveitimas - 156 valandos ir 57 minutės (62 dienos);

skalbimas - 2 442 valandos ir 57 minutės (101 diena);

lyginimas - 1 787 valandos ir 45 minutės (74 dienos);

pagalba vaikams ruošiant pamokas - 1 544 valandos ir 24 minutės (64 dienos);

lankymasis su vaikais pas gydytojus, mokytojus ir kitus specialistus - 1 432 valandos ir 4 minutės (59 dienos);

vaiko nuvežimas į mokyklą ir būrelius - 1 301 valanda ir 2 minutės (54 dienos);

mokesčių mokėjimas - 1 240 valandų ir 12 minučių (51 diena).

Todėl nieko nuostabaus, kad bendravimui su vaikais daugumai mamų pritrūksta laiko. Beje, 40 proc. moterų prisipažino, kad iš vyro nesulaukia jokios pagalbos, nežiūrint į tai, kad jos dar yra ir dirbančios mamos.

Analogiška tėvų apklausa parodė, kad po darbo vyras vidutiniškai namų ruošai (įskaitant ir vaikų auklėjimą) skiria 20 kartų mažiau laiko nei žmona. Savo laisvalaikį šeimos vyrai dažniausiai skiria pomėgiams, bendravimui su draugais ir poilsiui.

Net jei sociologai mano, kad tas moters laikas yra neprasmingas, drįsčiau labai aršiai ginčytis. Visai nesijaučiau vergaujanti šeimai, daranti nereikšmingus darbus. Jei gyvenčiau vien tik sau, būčiau tikra egoistė. Žinoma, gal nepadarysiu stulbinamų atradimų gėlininkystėje ar nesukursiu interjero, verto Metų apdovanojimo, tačiau vaikai - štai kas yra tikrasis mano diplomas. Didžiuojuosi vaikais ir tai, kad esu mama...

Didžiuojuos ir savo vyru, kuris man padeda - ir maistą ruošti, ir namus sutvarkyti. Todėl ir esame daugiau nei 25 metus drauge...

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (161)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.