Kurortinė pramoga

Jungtinėje Karalystėje apklausus 30 tūkst. moterų nustatyta, jog daugiau kaip 40 proc. respondenčių, jaunesnių nei 30 metų, turėjo vienos nakties nuotykių keliaudamos, 10 proc. – penkis ir daugiau partnerių per savaitės trukmės atostogas. Kalifornijos universiteto (JAV) mokslininkai skelbia, jog į vienkartinius seksualinius nuotykius leidžiasi apie 80 proc. šalies studentų. Nustatyta, jog poilsiaujant abi lytys dažniau patiria atsitiktinį seksą, palyginti su kasdienybe. Atostogos kaip afrodiziakas išjudina sustingusią rutiną ir skatina eksperimentuoti. Žmonės stačia galva neria į flirto ir jausmų jūrą, pasiduoda impulsams, kurie realiame gyvenime nepatenka į prioritetų sąrašą.

Romano užsimezgimo perspektyvas lemia pažinties kontekstas ir socialinės normos. „Mes linkę parodyti romantinį susidomėjimą asmenims, su kuriais jaučiamės patogiai ir pasitikime savimi. Elgiamės skirtingai, priklausomai nuo to, kur esame ir su kuo esame. Tai paaiškina, kodėl atostogaudami toli nuo namų žmonės nori užmegzti atsitiktinius santykius“, – įsitikinusi psichologė Raquel Peel iš Pietų Kvinslando universiteto (Australija).

Niūkastlio universiteto (Jungtinė Karalystė) psichologas Chris Haywood antrina, jog atostogaujant atsileidžia visi vidiniai stabdžiai. „Trumpalaikiai seksualiniai santykiai dažniausia būna intensyvesni, palyginti su standartinių romantinių draugysčių evoliucija. Meilužiai suvokia, kiek mažai laiko turi, todėl stengiasi maksimaliai išnaudoti galimybę. Jie nenori atskleisti asmeninės informacijos ar susipažinti su partneriu artimiau, tačiau anksti inicijuoja seksą. Yra didesnė tikimybė, jog žmonės nepaisys rizikos, kels didelius lūkesčius, o vėliau nusivils trumpa meilės istorija“, – sako britų ekspertas.

Moralės klausimas

Psichologai perspėja, jog atsitiktinis seksas dažniau lemia neigiamas nei teigiamas emocijas. Apklausus daugiau kaip 800 studentų, tik 26 proc. moterų, palyginti su 50 proc. vyrų, jautėsi patenkintos, atitinkamai 50 proc. ir 26 proc. vertino patirtį neigiamai. Blogą savijautą gali lemti veiksniai, tokie kaip intymus suartėjimas su nepažįstamu žmogumi (jei pažintis tetrunka mažiau kaip 24 val.); alkoholio vartojimas; seksas dėl aplinkybių, draugų spaudimo, o ne noro; nepasiteisinę lūkesčiai.

Klinikinės psichologės dr. Malie Coyne, kuri gyvena ir praktikuoja Airijoje, nuomone, sekso nuotykių vertinimas priklauso nuo lyčių skirtumų ir evoliucijos. Moterys dažniau nerimauja dėl neplanuoto nėštumo, lytiniu keliu plintančių ligų ir bijo pakenkti savo reputacijai, o vyrus traukia galimybė užsiimti seksu be įsipareigojimų. Ajovos universiteto (JAV) mokslininkai atskleidė, jog stiprioji lytis labiau gailisi praleistų progų arba to, jog sugulovė nebuvo pakankamai graži, o dailioji lytis apgailestauja dėl neapgalvoto elgesio, jaučia gėdą ir kaltę.

Prof. Zhana Vrangalova iš Kornelio universiteto Niujorke (JAV) kolegei prieštarauja ir sako, jog atsitiktiniai lytiniai santykiai padidina pasitikėjimą savimi, seksualinį malonumą ir leidžia jaustis geidžiamiems. „Vasaros romanai suteikia laisvę pasidžiaugti seksu be įsipareigojimų ir šis pasiūlymas labiausiai patinka tiems, kurie bijo atstūmimo ar išsiskyrimo skausmo. Vieniems afera reiškia tikrų jausmų ir santykių pakaitalą, kitiems – naują patirtį pažinti save ir priešingą lytį“, – teigia psichologė.

Be to, neigiamą nuomonę apie seksą gali lemti tai, jog moterys apskritai rečiau (tik 42 proc.) patiria orgazmą, palyginti su vyrais (78 proc.).

Jocelyn Wentland iš Otavos universiteto (Australija) taip pat reabilituoja trumpalaikius meilės nuotykius, esą tai – būdas išbandyti įvairius kandidatus, įgyti seksualinės patirties ir išsirinkti tinkamiausią partnerį ilgalaikei draugystei. Remiantis Jungtinėje Karalystėje atlikta apklausa, apie 11 proc. vasaros romanų vainikuoja sutuoktuvių žiedai ir iškilmingi Mendelsono maršo akordai.

Asociatyvioji nuotr.

Pavojus sveikatai

Nepriklausomai nuo to, ar vasaros romanas išsirutulios į ilgalaikius santykius, ar liks tik malonus prisiminimas apie atostogas, svarbu kalbėtis, jog abu partneriai suprastų, į ką veliasi.

Ohajo universiteto (JAV) psichologai atskleidė ryšį tarp prastos psichinės sveikatos ir atsitiktinio sekso. Žmonės, kurie jaučia depresiją, dažniau neria į neapgalvotus santykius. Deja, šie du veiksniai sustiprina vienas kitą. „Vienišiams, kurie ieško įsipareigojimo, trumpalaikis vasaros nuotykis gali būti emociškai rizikingas. Atostogų metu natūraliai padidėja streso, nerimo, depresijos jausmai, todėl jaučiantis pažeidžiamu nereikėtų leistis į meilės nuotykius, priešingu atveju, širdis liks sudaužyta“, – perspėja Raquel Peel.

Tyrimai rodo, užsiimant atsitiktiniu seksu partneriai mažiau kalbasi apie seksualinę patirtį, ligų istoriją, palyginti su ilgalaikiais santykiais. „Norint eksperimentuoti, tačiau išvengti staigmenų, pavyzdžiui, lytiniu keliu plintančių ligų, reikia suvaldyti lūkesčius ir skirti laiko pokalbiams apie seksualinę sveikatą. Žmonės turi prisiimti atsakomybę už savo pasirinkimą, suprasdami, ko jie nori, ir gebėti emociškai susitvarkyti su romano baigtimi“, – pataria Jocelyn Wentland.

Pasak psichoterapeutės Maeve Douglas, apsilankymas svetimuose pataluose ne tik padidina neplanuoto nėštumo ir lytiniu keliu plintančių ligų riziką, bet susilpnina asmeninio saugumo jausmą, o dėl neigiamų emocijų (gėdos, kaltės, sąžinės graužaties) kenkia savigarbai. Žmonės, kurie renkasi vienos nakties nuotykius apsvaigę nuo alkoholio ar kitų svaigių medžiagų, labai rizikuoja savo fizine bei psichine sveikata.