Garsųjį pyragą pasigaminti itin paprasta: nustebsite, ką sugebate virtuvėje

 (21)
Šįkart laidoje „Mažieji kulinarai“ šeimininkavo dvi merginos – Lėja ir Smila. Jos gamino garsųjį Šepardo pyragą, dar kitaip vadinamą piemenėlių pyragu.
Šepardo arba piemenų pyragas

Šepardo pyragas priskiriamas prie airių tradicinės virtuvės, tačiau jo variacijos paplitusios po visą pasaulį. Smulkinta mėsa, kelios daržovės, pomidorų pasta ir, žinoma, bulvių košė. Tai paprastas ir sotus patiekalas, kurį žmonės pasaulyje gamina jau ne vieną šimtą metų. Jį galima ruošti ir su ėriena, ir su jautiena. Žinomos įvairios patiekalo variacijos – siūloma gaminti vegetarišką pyragą ar mėsą pakeisti žuvimi.

Mažosios kulinarės Lėja ir Smila parodė, kad visai nesudėtinga šį vakarietišką patiekalą, kuris artimas ir mūsų šiaurietiškiems kraštams, pasigaminti patiems. Sotus pyragas puikiai tiks pavaišinti svečius, jį patogu pasišildyti ir kitą dieną, tad pagamintas vakarienei gali tapti kitos dienos pietumis.

Pyragui pagaminti reikės:

  • 500 gramų maltos jautienos;
  • aliejaus;
  • poros morkų;
  • 2 svogūnų;
  • 300 gramų žaliųjų žirnelių;
  • šaukšto miltų;
  • pomidorų padažo ar tyrės;
  • 100 ml sultinio;
  • 1 kilogramo bulvių;
  • pieno;
  • 25 gramų sviesto;
  • druskos, pipirų.

Gaminimas

Į keptuvę įpilkite aliejaus, įdėkite supjaustytus svogūnus ir morkas, apkepkite. Sudėkite jautieną, apkepinkite, suberkite žirnelius. Įdėkite pomidorų padažo ar pastos, suberkite miltus, galiausiai supilkite sultinį, pagardinkite druska, pipirais ir pakaitinkite 10 min.

Išvirkite bulves, sutrinkite, įmaišykite sviestą ir kelis šaukštus pieno, pagardinkite druska. Sluoksniuokite pyragą: į kepimo skardą sudėkite mėsą, tada užklokite ją bulvių koše. Galite iš pradžių dėti bulvių pagrindą, tada – mėsą, o ant viršaus – vėl bulvių košės.

Paviršių galite pašiaušti šakute – pyragas gražiau apskrus. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitusioje orkaitėje maždaug 30 min., kol paviršius apskrus. Skanaus!

DELFI projektas „Mažieji kulinarai“ siūlo vaikų žvilgniu pamatyti virtuvę ir kartu pasinerti į gardžių atradimų pasaulį. Mykolas, Smila ir Lėja mokysis patys ir mokys savo žiūrovus gaminti paprastai, bet kūrybiškai!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Mažieji kulinarai

Amerikietiškos virtuvės karalius – abejingų nepaliekantis šokoladinis pyragas (6)

Paskutinėje „Mažųjų kulinarų“ laidoje Smila ir Lėja atsisveikina saldžiai – savo žiūrovams kepa tradicinį šokoladinį pyragą.

Šaltibarščių mėgėjams patiks: tą patį patiekalą galima pasigaminti kur kas greičiau (4)

Laidos „Mažieji kulinarai“ vedėjos Smila ir Lėja prisipažino, kad labai mėgsta šaltibarščius, todėl savo žiūrovams parodė, kaip juos pasigaminti itin greitai.

Kaip tik šiltajam savaitgaliui: gaivaus naminio limonado receptas (10)

Šįkart laidos „Mažieji kulinarai“ vedėjos Lėja ir Smila kviečia žiūrovus atsigaivinti ir pasigaminti naminį limonadą.

Sveikos grikių salotos su burokėliais: skonis viršys lūkesčius (4)

Laidos „Mažieji kulinarai“ vedėjos Lėja ir Smila kviečia savo žiūrovus pasigaminti sveikas ir itin gardžias grikių salotas su burokėliais.

Jūsų pamėgtas patiekalas kur kas sveikiau: išmėginę užmiršite tradicinius kotletus (11)

Riebūs aliejuje kepti kotletai su bulvių koše, skaninta sviestu? „Mažieji kulinarai“ siūlo į visų pamėgtus tradicinius kotletus pažiūrėti kitaip ir išmėginti sveiką ir itin skanią alternatyvą.