Baltarusijos autoritaras Aliaksandras Lukašenka skraido po pasaulį ieškodamas draugų, šį kartą lankosi ginkluotų dronų tiekimu okupantų kariuomenei kaltinamame Irane. Aiškėja, ir kada pas Vladimirą Putiną lankysis Kinijos vadovas, skelbia LNK žinios.

Dar viena sėkminga Ukrainos partizanų operacija. Šį kartą jie sugadino geležinkelio bėgius Chersono srityje. Sabotažas padėjo nutraukti reikmenų tiekimą okupantų pajėgoms. Šie partizanai dar pernai sukėlė gaisrą ir karinėje bazėje rusų okupuotame Kryme.

Okupantai turi bėdų ne tik svetimose žemėse, bet ir tėvynėje. Ji vėl mįslingai liepsnoja. Maskvos srityje užsidegė sandėlis ir ugnis išplito 4 tūkstančių kvadratinių metrų plote, įgriuvo stogas.

O prieš kone savaitę keistas gaisras įsižiebė net ir Rusijos Vidaus reikalų ministerijos pastate.

Karas Ukrainoje

Pastaraisiais mėnesiais dideli gaisrai kilo Rusijos naftos kombinate Rytų Sibire, padangų gamykloje Barnaule, prekybos centre prie Maskvos, sandėlyje tolimuosiuose rytuose esančiame Vladivostoke.

Savo ruožtu Ukraina rodo, kad net ir vykstant kruvinam karui savo herojų nepamiršta. Ukrainos prezidentas suteikė Ukrainos didvyrio vardą Oleksandrui Macijevskiui – beginkliam belaisviui, kurį okupantai sušaudė už jo ištartus žodžius „Šlovė Ukrainai“.

Šis snaiperis ginti tėvynės buvo pašauktas buvo pašauktas pernai kovą. O nuo gruodžio pabaigos laikytas dingusiu be žinios po mūšio Donecko srityje.

„Šiandien suteikiau Ukrainos didvyrio vardą O. Macijevskiui. Kariui, žmogui, kurį žinos visi ukrainiečiai ir kuris bus prisimenamas amžinai. Už jo drąsą, už jo tikėjimą Ukraina. Šlovė didvyriui, šlovė didvyriams, šlovė Ukrainai“, – teigė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Tebevykstant įnirtingoms kovoms dėl Bachmuto centro kontrolės ir rusams mėginant prasiveržti Luhansko srityje, pas V. Putiną atvyko Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas.

Jis pareiškė, kad čečėnų kariai yra pasirengę kovoti iki galutinės pergalės.

„Matau, kaip jūsų vaikinai kovoja specialiosios karinės operacijos zonoje. Perduokite jiems geriausius žodžius, labai jiems ačiū“, – sakė Rusijos vadovas V. Putinas.

Aliaksandras Lukašenka

Tuo metu Baltarusijos autoritaras A. Lukašenka toliau skraido po pasaulį, ieškodamas draugų. Neseniai jis buvo Kinijoje, dabar Irane.

Rusijos sukelto karo Ukrainoje fone tiek Baltarusija, tiek Iranas teikia visokeriopą paramą ir palaikymą V. Putino režimui.

Baltarusija yra Rusijos kariuomenės užnugario bazė, o Iranas yra kaltinamas tiekiantis Maskvai ginkluotus dronus, naudojamus Ukrainai pulti.

Iranas tai neigia ir sako, kad nepalaiko nei vienos pusės.

„Padariau išvadą, kad mums reikėjo pergyventi šį ne tokį intensyvaus bendradarbiavimo laikotarpį, supratome, kaip mes esame reikalingi vienas kitam, kaip glaudžiai šitame pasaulyje turime bendradarbiauti“, – susitikime sakė faktinis Baltarusijos lyderis A. Lukašenka.

Užsienio žiniasklaida praneša, kad jau kitą savaitę, anksčiau nei tikėtasi, į Kremlių gali atvykti Kinijos lyderis Xi Jinpingas.

Negana to, Xi Jinpingas pirmą kartą nuo karo Ukrainoje pradžios turėtų pasikalbėti su Ukrainos prezidentu V. Zelenskiu. Tai neva jis darys jau po vizito Rusijoje.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: