„Dažnai pas mus politikoje žmonės pasisako pagal tai, kaip patys supranta. Aš suprantu, kad gal kažkas prezidentės aplinkoje karingai nusiteikęs, bet aš visai nesuprantu žodžio populizmas. Galbūt kuris buvo tuos dvidešimt kelis metus, populizmo buvo, ir praktiškai septynerius metus, kada vadovavo prezidentė“, – svarstė R. Karbauskis.

Didžiausios valdančiosios Seimo „valstiečių“ frakcijos lyderis atkreipė dėmesį į kontekstą, kuriame buvo pasakyti šie žodžiai.

„Artėja rinkimai, ir visa ta retorika pereina jau į kažkokias žinutes, kurias norima siųsti rinkėjams. Jau nebe prezidentė šneka su tauta, kaip norėtųsi, kad būtų, o šneka žmogus, kuris galvoja, o kas gi tuos rinkimus laimės. Mes supratome, kad „ne tie laimėjo“, mes tą girdėjome, bet taip grubiai pereiti į rinkiminę retoriką, tai nepuošia prezidentės“, – DELFI sakė R. Karbauskis.

Jis siūlė šalies vadovei susilaikyti nuo agitacijos prieš rinkimus.

„Buvo pakankamai dalykų, dėl ko būtų galima pasakyti „ačiū“ prezidentei, bet nereikia per paskutinį pusmetį savo įvaizdį sudarkyti iki to, kad pereitų į atvirą agitavimą prieš vienus“, – sakė R. Karbauskis, paminėdamas pavyzdį, kad prezidentas Valdas Adamkus laikėsi neutraliai prieš rinkimus.

Sureagavo ir premjeras su Seimo pirmininku

Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad sunku pasakyti, ką prezidentė D. Grybauskaitė naujametiniame linkėjime kovoti su populizmu turėjo omenyje. Kartu, tikina ministras pirmininkas, jo vadovaujama Vyriausybė ir „valstiečiai“ populizmu neužsiima. Pasak premjero, valdantieji per dvejus metus, praleistus valdžioje, nepadarė nė vieno populistinio darbo, rašė ELTA.

„Čia turėtų pati autorė (D. Grybauskaitė – ELTA) pasisakyti. Manau, kad ateis laikas, kada mes studijuosime pasisakymus, frazes, žodžius, bet kol kas autorė yra, tai gal gali ji paaiškinti“, – „Žinių radijui“ kalbėjo S. Skvernelis. Pasak premjero, tai, kas yra prezidentės žodžių adresatas, kiekvienas turi spręsti pats. „Matyt, kiekvienas gali prisitaikyti ir pritaikyti kam nori. Kai kas tai suprato, kai kas pakomentavo“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Trečiadienį Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sukritikavo prezidentės naujametinį linkėjimą kovoti su agresyviu populizmu.
Pasak parlamento vadovo, D. Grybauskaitė tiesiog sugalvojo gerai skambančią frazę, kad ši būtų cituojama. „Aš jų (prezidentės žodžių. – ELTA) nepriėmiau, aš tiesiog turiu savo įsitikinimus ir, manau, kad mes turime įveikti ne karingumu, o įveikti ramybe, įveikti bendradarbiavimu, siekiant viso šito, o ne keliant karo vėliavas“, – „Žinių radijui“ sakė V. Pranckietis.

Naujametiniame sveikinime D. Grybauskaitė pabrėžė, kad 2019 m. laukia daugybė iššūkių šalies viduje ir tarptautinėje arenoje. „Kitais metais laukia daugybė iššūkių. Ir tarptautinėje arenoje, ir šalies viduje. Viską įveiksime, jeigu neleisime įsigalėti karingam neraštingumui ir agresyviam populizmui. Saugokime laisvą Lietuvą bei mūsų žmonių teises ir laisves“, – naujametiniame sveikinime sakė prezidentė D. Grybauskaitė.